Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Mini-luchtbehandelingsunit voor kantoorvilla Breedband in Arnhem

Mini-luchtbehandelingsunit voor kantoorvilla Breedband in Arnhem

In de fabriek van Systemair in Waalwijk worden jaarlijks meer dan 1.500 luchtbehandelingsunits geproduceerd. Volledig op maat van de klant, inclusief warmteterugwinning, verwarming, koeling en/of bevochtiging en in iedere gewenste luchthoeveelheid, opstelling én afmeting. Dat het bedrijf hier heel ver in gaat, werd onlangs bewezen in een kantoorvilla in Arnhem. In plaats van de gemiddelde capaciteiten van 10.000 tot 30.000 m³/h werd hier een HHFlex luchtbehandelingsunit met een debiet van 2.200 m³/h geïnstalleerd, met een afmeting van slechts 898 mm breed.

De kantoorvilla van Breedband Arnhem ligt op de kruising van de Amsterdamseweg en Brantsenstraat en omvat circa 500 m² vloeroppervlak, verdeeld over vier verdiepingen. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw van de villa stonden duurzaamheid en energiezuinigheid centraal. De nieuwbouw functioneert volledig gasloos. Waar een WKO-installatie met warmtepompen in de energetische warmte- en koudevoorziening van de diverse werkplekken voorziet, borgt de Systemair luchtbehandelingsunit een optimale luchtconditionering.

Systemair Artikel HVAC Installatie en Bouw Vakblad Nederland

In de kantoorvilla van Breedband Arnhem werd een HHFlex luchtbehandelingsunit met een debiet van 2.200 m³/h geïnstalleerd, met een afmeting van slechts 898 mm breed.

 

Veel functies op een klein oppervlak

Van den Berg Installateurs uit Ede tekende voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties in de kantoorvilla. Op voorschrijven van Brunsveld Veerbeek Ingenieurs werd de engineering, levering en montage van de luchtbehandelingsunit gegund aan Systemair. “Om alle ruimtes in de villa van voldoende verse lucht te voorzien, was een ventilatievoud van slechts 2.200 m³/h voldoende”, vertelt Account Manager Michel Molemans. “Klinkt eenvoudig, echter moesten in de luchtbehandelingsunit ook de verwarming en regeltechniek geïntegreerd worden. De unit moest standalone functioneren en op constante druk worden geregeld. Om oververhitting in de zomermaanden te voorkomen, moesten voorzieningen voor zomernachtventilatie worden opgenomen en om een optimale warmteterugwinning mogelijk te maken, was een plaatwisselaar vereist. De complete unit mocht niet breder zijn dan een meter en ook de lengte was beperkt. Om hierin te kunnen voorzien, was maatwerk onontbeerlijk.”

Ruimtebesparende technieken

Systemair Artikel HVAC Installatie en Bouw Vakblad Nederland

In de fabriek van Systemair in Waalwijk worden jaarlijks meer dan 1.500 luchtbehandelingsunits geproduceerd.

 

Dit maatwerk heeft geresulteerd in een HHFlex luchtbehandelingsunit van 898 mm breed, 1.400 mm hoog en 3.000 mm lang, die direct naast de trapopgang op het dak is geplaatst. “Vanwege de beperkte ruimte hebben wij de ventilatoren in de unit zo klein mogelijk gehouden”, vertelt Molemans. “Gekozen is voor energiezuinige EC-wandventilatoren, waardoor voldoende ruimte overbleef om de regeltechniek te integreren. Dankzij een plaatwisselaar met een rendement van 82% voldoen we ruimschoots aan de ErP-richtlijnen 2018.” Naast de genoemde technieken en componenten is in de luchtbehandelingsunit een brandfunctie opgenomen, conform de eisen van de brandweer. Een automatische temperatuurcompensatie voorkomt condensvorming. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.