Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Milieubewust en comfortabel: Een luchtgordijn voor elke locatie waar de deur meer dan vier keer per uur opengaat
HVAC Nederland biedt voor elk project een passend luchtgordijn.

Milieubewust en comfortabel: Een luchtgordijn voor elke locatie waar de deur meer dan vier keer per uur opengaat

Luchtgordijnen zijn in deze tijd van energiebewustzijn een omstreden onderwerp. Gebruiken deze onzichtbare luchtwanden niet enorm veel energie? Een gesprek met Frank Joosten van HVAC Nederland schept duidelijkheid. “Wie de euro’s op straat wil gooien, zet eenvoudig de deuren open. Wie energie en euro’s wil besparen, zet de deuren open en kiest voor een luchtgordijn.”

HVAC Nederland kwam zo’n twintig jaar geleden bij toeval in aanraking met het product ‘luchtgordijn’. Ze besloot het op te nemen in haar assortiment en kort daarna was het haar hoofdproduct. Binnen haar assortiment maakt HVAC Nederland onderscheid tussen basisluchtgordijnen, professionele luchtgordijnen en industriële luchtgordijnen. Joosten licht de verschillen toe.

Een luchtgordijn functioneert optimaal als het exact op maat is.

Basis, professioneel of industrieel

“Basisluchtgordijnen worden gebruikt bij entrees met ‘gewone’ deurafmetingen zoals winkels en horecagelegenheden. Professionele luchtgordijnen worden geïnstalleerd in de utiliteitsbouw. Bij hotels, restaurants, kantoren en ziekenhuizen zijn de deuren doorgaans groter dan gemiddeld en veelgebruikt. De industriële luchtgordijnen zijn onder meer bestemd voor laaddocks, roldeuren, draaideuren en deuren van koel- en vrieshuizen. Bij deze laatste is de functie omgekeerd en houdt het luchtgordijn de kou binnen en de warmte buiten. Deze omkeerbaarheid is overigens altijd mogelijk. Overal waar ruimtes worden gekoeld, is het luchtgordijn ook een effectieve barrière tegen de warmte.”

Voor elke entree

Er is voor elke entree een passend luchtgordijn, ook voor automatische schuifdeuren, draaideuren en roldeuren. De selectie van het juiste luchtgordijn vereist wel kennis van zaken. “Een luchtgordijn functioneert optimaal als het exact op maat is. Zo voorkom je verlies door onder- of overcapaciteit. Daarbij speelt de omgeving een rol. Waar staat het pand? Middenin een straat, aan een plein of in een weiland? Omgevingen met een dominante windrichting of een grotere kans op extreme weers-invloeden vragen een ander type luchtgordijn.”

Energiebesparend

Rest nog de vraag over het energiegebruik van luchtgordijnen. Past het plaatsen van een luchtgordijn nog in deze tijd? Daarover is Joosten heel uitgesproken. “Het plaatsen van een luchtgordijn past juist in deze tijd en wel op elke locatie waar de deur vaker dan vier keer per uur opengaat. De leden van branchevereniging Binnenklimaat Nederland Kring Luchtgordijnen hebben hier onderzoek naar gedaan, geverifieerd door TNO. Hierdoor is vastgesteld dat luchtgordijnen grote besparingen opleveren. Om de besparing exact te berekenen, is er tevens een hulpmiddel ontwikkeld waarop twijfelende partijen hun gegevens kunnen invoeren en direct kunnen uitlezen hoeveel zij gaan besparen door het plaatsen van een luchtgordijn. Dit hulpmiddel kan worden gebruikt op de site van Binnenklimaat Nederland en HVAC Nederland.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.