Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Microgrids helpen de energietransitie op weg
Bij iedere aanvraag kijken de experts van Pon Power allereerst naar het hoofddoel van het bedrijf: verduurzamen of de bedrijfsprocessen garanderen.

Microgrids helpen de energietransitie op weg

Een duurzame oplossing om bedrijfsprocessen te garanderen

Congestieproblemen op het elektriciteitsnet: we horen er veel over en er wordt hard gezocht naar een oplossing. Eén oplossing vormt een Cat© microgrid van Pon Power. Microgrids bieden een betrouwbare, continue stroomvoorziening die bedrijfsprocessen verduurzamen.

Een microgrid bestaat uit zonnepanelen, een generator, een grid controller en energieopslag. Het is een energienetwerk dat losstaat van het systeem van de netbeheerder. De microgridoplossingen van Pon Power variëren van 10 kW tot 100 MW en zijn dus geschikt voor een grote diversiteit aan bedrijven en organisaties die niet afhankelijk willen zijn van een vaste netaansluiting.

Een microgridoplossing, beschikbaar van 10kW tot 100 MW, bestaat uit zonnepanelen, een generator en een gridcontroller.

“Iedereen moet van het gas af en dus moet alles elektrisch gaan verlopen, een andere oplossing is er niet op de korte termijn. Het huidige elektriciteitsnetwerk is daar echter niet geschikt voor. Een Cat microgrid speelt hierop in”, legt Roel van der Sluijs, Account Manager Microgrids bij Pon Power, uit. “De vraag naar elektriciteit stijgt: aangemeerde schepen in de haven mogen geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen en worden geladen met walstroom, transportbedrijven gaan elektrisch rijden en ook tuinders en distributiecentra gaan over op elektra. Steeds vaker wordt er gekozen voor het plaatsen van zonnepanelen, maar het is niet altijd mogelijk of gewenst om overtollige bruikbare energie terug te leveren. Het overschot aan groene energie kun je opslaan in een batterij om later te gebruiken of terug te leveren op een moment dat het gunstig is.”

Verduurzamen en bedrijfsprocessen garanderen

Bij ieder vraagstuk kijkt Pon Power wat het hoofddoel is: verduurzamen of bedrijfsprocessen garanderen. Het begint altijd bij zon; kunnen er zonnepanelen geplaatst worden of is een uitbreiding mogelijk, biedt een batterij uitkomst en wat voor generator is er nodig? Van der Sluijs: “We hebben generators op gas en diesel. De dieselmotoren zijn geschikt voor biologische dieselbrandstof en de gasmotoren voor biogassen, natuurgassen en waterstofmengsels. Binnen de organisatie zijn we druk bezig om ook dit gedeelte verder te verduurzamen. Het gaat om een energietransitie, dus de oplossing van vandaag hoeft niet de oplossing van morgen te zijn.” 

Ook op het gebied van energieopslag zijn er verschillende middelen, zoals traditionele lood- en lithium-ion-accu’s, maar ook metaal-lucht-accu’s. De Cat microgrid hoofdregelaar berekent vervolgens op basis van algoritmes wanneer de energie het beste opgeslagen of teruggeleverd kan worden aan het net. Zo is het bedrijf altijd verzekerd van een betrouwbare stroomvoorziening en blijven de operationele kosten zo laag mogelijk.

Van advies tot service

Hoe een Cat microgrid van Pon Power ook wordt geconfigureerd en uit welke onderdelen deze zal bestaan, Pon Power plaatst alleen systemen die bestaan uit kwalitatief hoogwaardige producten. Ook biedt zij onderhoudscontracten en service aan. Ze heeft servicevestigingen verspreid over het hele land. Van der Sluijs: “De geschiedenis van Pon Holdings, waar Pon Power B.V. onderdeel van is, laat zien dat we een solide bedrijf zijn en een gedreven en betrouwbare partner. Van klantvraag tot advies op maat, projectuitvoering en installatie: wij verzorgen alles zelf. Voor elke vraag en situatie hebben we schaalbare componenten, die we zo configureren dat ze de juiste oplossing bieden voor de klantvraag.”

Ook voor de toekomst

Het uitbreiden van het netwerk is geen kortetermijnoplossing. Een Cat microgrid biedt dat juist wel. Van der Sluijs ziet dat de huidige microgrids een tijdelijke oplossing bieden in een markt die constant in beweging is. Toch duurt die korte termijn nog een behoorlijke periode, als je kijkt naar de levensduur van de systemen. “De levensduur hangt af van het gebruik en onderhoud, maar een tijdsspanne van 10 jaar en 180.000 draaiuren moeten geen probleem zijn. Bovendien is het systeem aanpasbaar aan de situatie, dus op een later moment kan deze uitgebreid of vervangen worden door andere componenten”, besluit Van der Sluijs.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.