Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
MFA Zijdelwaard is duurzaam, comfortabel en deels circulair

MFA Zijdelwaard is duurzaam, comfortabel en deels circulair

In de wijk Zijdelwaard in Uithoorn is net voor de bouwvak een Multifunctionele Accommodatie (MFA) met een sporthal, een sportkantine, een sociale buurtkamer met professionele keuken en ruimte voor kinderopvang opgeleverd. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw stond duurzaamheid centraal. Zo is de nieuwbouw grotendeels opgetrokken in Cross Laminated Timber (CLT); een biobased constructie met een mooie uitstraling die ook direct als wandafwerking is gebruikt. Materialen uit de oude sporthal hebben waar mogelijk een plek gekregen in de nieuwbouw, waardoor deze deels circulair is. Bovendien zijn zoveel mogelijk duurzame installatietechnieken toegepast.

Vanwege de houten gebouwconstructie én om een hoogwaardig aanzicht te borgen, zijn alle luchtbehandelingsunits inpandig opgesteld in de technische ruimte.

MFA Zijdelwaard betreft een Design & Build project in opdracht van de gemeente Uithoorn. Waar Slangen+Koenis Architecten in stond voor het bouwkundig-esthetische ontwerp, verzorgde HoffmanDME Techniek de technische uitwerking. “Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering en de montage van alle werktuigbouwkundige, sanitaire en elektrotechnische installaties”, vertelt projectvoorbereider Gertjan Eshuis. “Van water tot riolering, van verwarming tot verlichting en van brandmeldinstallatie tot meet- en regeltechniek. Om de kwaliteit én duurzaamheid naar het hoogste niveau te tillen, hebben we samengewerkt met diverse partnerbedrijven. Een mooi voorbeeld hiervan is Systemair, dat vier luchtbehandelingsunits en een groot aantal roosters, ventielen, CAV- en VAV-kleppen heeft geleverd. Vanwege de houten gebouwconstructie én om een hoogwaardig aanzicht te borgen, hebben wij alle luchtbehandelingsunits inpandig opgesteld in de technische ruimte.”

Lange en goede relatie

De keuze voor Systemair in dit project was een logische, volgens Eshuis, vanwege de lange en goede relatie. “Onze samenwerking gaat terug tot circa 1994 en ook accountmanager Derrick Echteld ken ik al jaren. We begrijpen elkaar goed en hebben vaak aan enkele woorden voldoende, waardoor we snel kunnen schakelen in projecten. Bovendien zijn de producten van een uitstekende kwaliteit. Systemair is een wereldspeler, die weet wat ze doet én wat ze maakt. Doordat bijvoorbeeld de luchtbehandelingsunits lokaal in Nederland geproduceerd worden, blijven transportbewegingen en CO2-uitstoot tot een minimum beperkt. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en milieu is ook dat een belangrijke drijfveer.”

In totaal heeft Systemair vier luchtbehandelingsunits geleverd, voor de vier gebruikersfuncties in de MFA.

Configuraties

“In de engineeringsfase heb ik samen met Derrick en unit voor unit de juiste configuraties geselecteerd en gecontroleerd”, vertelt Eshuis. “Van rendementen tot temperatuurtrajecten, geluidgegevens en regelingen. Voldoet alles aan de wensen en normeringen? En waar zijn nog optimalisaties mogelijk? Welke ventilatoren bieden het hoogste rendement? En wat doet dit met het energieverbruik?” Voor de levering van de units gold een strikte planning, vertelt hij. Immers moesten zij ingehesen worden voordat het gebouwdak werd gesloten. “Gelukkig waren alle units vroegtijdig besteld, waardoor leverproblemen niet aan de orde waren. Gezamenlijk hebben we de units op de juiste plek gezet en geassembleerd. Bovendien hebben we net voor de oplevering samen de inbedrijfstelling verzorgd.”

De nieuwbouw is grotendeels opgetrokken in Cross Laminated Timber; een biobased constructie met een mooie uitstraling die ook direct als wandafwerking is gebruikt.

Longen van het gebouw

In totaal heeft Systemair vier luchtbehandelingsunits geleverd, voor de vier gebruikersfuncties in de MFA. “De luchtbehandelingsunits zijn de longen van het gebouw en zorgen voor voldoende verse lucht in alle gebruikersruimtes”, aldus Eshuis. “Bovendien voorzien zij in de verwarming en koeling. In overleg met Systemair is gekozen voor de nieuwe Geniox luchtbehandelingsunits, die aan hoge Eurovent-klassen voldoen en een hoog rendement van 85% garanderen.”

Passend bij de ruimtebehoeften zijn units geleverd van 22.000, 6.500, 4.500 en 5.000 m3/h. “De ventilatielucht wordt ingeblazen door sinus nozzleroosters. Dankzij deze roosters kunnen de luchtstromen uitstekend gestuurd worden en ondervinden gebruikers geen hinder van tocht- of koudeklachten.” In de meeste ruimten zijn Constant Air Volume (CAV) kleppen geïnstalleerd, vertelt hij. “Omdat in een deel van het gebouw de bezetting sterk fluctueert, is hier gekozen voor Variable Air Volume (VAV) kleppen. Hierdoor kunnen deze ruimtes vraag- en temperatuurgestuurd geklimatiseerd worden en wordt energieverspilling voorkomen. Zo gaan duurzaamheid en comfort uitstekend hand in hand.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.