Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

‘Met standaardisatie en industrialisatie valt er echte winst te behalen’

_T2A8451
Ruud van Zijl, Directeur van Homij

4 januari 2023 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Nog niet zo lang geleden was duurzaam duur, nu is het de oplossing. Zeker als je dit combineert met mijn persoonlijke vraag: ‘Waarom beperken we ons niet tot de bouw van energiepositieve gebouwen en dragen we zo ons (milieu)steentje bij?’ Het antwoord is duidelijk. Door de stijgende energie- en materiaalprijzen mag geld eigenlijk niet meer het probleem zijn. De financiële terugverdientijden zijn hierdoor verkort en zouden niet langer het criterium mogen zijn om een aannemer of onderaannemer te selecteren voor een project. Sterker nog, overal waar nog wel wordt geselecteerd op de laagste prijs, wordt impliciet de keuze gemaakt om maar door te gaan met de bouw van energie-eisende gebouwen. En dat terwijl de CO2-uitstoot naar beneden moet en de oplossingen voor energiepositief bouwen voorhanden zijn! 

Toch zijn opdrachtgevers hierin behoorlijk vrij. Zij bepalen hoeveel geld zij willen investeren in milieuvriendelijk bouwen. Dit zorgt ervoor dat ik als directeur van een installatiebedrijf met de regelmaat van de klok word verleid om installaties aan te bieden voor energie-eisende gebouwen. Bij elke milieuvriendelijke aanbieding die ik doe – denk hierbij maar aan slimme installaties, isolatie, warmtepompen, warmte-/koudeopslag en zonnepanelen – loop ik de kans dat mijn collega net wat minder milieuvriendelijke – lees ‘voordeligere’ – oplossingen aanbiedt om er vervolgens met de opdracht vandoor te gaan. 

Gelukkig zie ik meerdere oplossingen om deze neergaande beweging te doorbreken. De eerste te nemen maatregel is stoppen met BENG. Door het realiseren van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen te presenteren als een verantwoorde, milieuvriendelijke stap, geef je de verkeerde prikkel af. Met BENG-woningen gaan we het verschil niet maken. Alleen als van bovenaf een energiepositieve norm wordt vastgelegd, komen we verder.

De tweede maatregel laat zich raden. Door de krachten te bundelen en gezamenlijk te kiezen voor milieubehoud, staan we sterker. Binnen VolkerWessels hebben we hiervan meerdere voorbeelden, zoals de warmte-/koudeopslag (WKO) skid van Dubotechniek of de relatief gestandaardiseerde, maar volledig geïndustrialiseerde grondgebonden woning van MorgenWonen. Door de vergaande industrialisatie kwam het budget vrij om de woningen energiepositief te maken. Met dit soort initiatieven kom je verder en maak je echt het verschil. Standaardisering en industrialisering zijn dé tools om milieuvriendelijk bouwen goedkoper te maken en gebouwen binnen dezelfde kostprijs aan te passen naar energiepositieve gebouwen.

Binnen mijn gezin met vier kinderen is duurzaamheid een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp. Onze kinderen zijn gemotiveerd om hieraan mee te werken. Ze zijn trots op onze zonnepanelen, hebben een broodtrommel van duurzaam materiaal en douchen zo kort mogelijk. Maar hoe goed ook, het blijft een druppel op een gloeiende plaat. Echte winst valt te behalen in de industrie en dan prijs ik me gelukkig dat ik twee petten op kan zetten, die van vader en die van directeur. Zo kan ik gelukkig een grotere druppel veroorzaken.     

Ruud van Zijl,
Directeur van Homij

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht