Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Met minimale inspanningen én kosten naar een ‘groene’ HVAC-installatie

Dankzij Belimo Renewal kunnen installaties in gebouwen met een laag energielabel (D, E, F, …) betrouwbaar en (kosten)efficiënt geüpgraded worden.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Belimo Servomotoren BV

8 april 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Belimo Servomotoren BV is continu op zoek naar nieuwe technologieën, toepassingen en diensten, waarmee toegevoegde waarde geboden kan worden aan installateurs, adviseurs én eindgebruikers. In navolging van de Customized Products en een uitgebreid scholings- en trainingsaanbod zijn Belimo Renewal en Belimo Retrofit hiervan uitstekende voorbeelden. Dankzij deze oplossingen kan – met relatief weinig inspanningen en kosten – enorm veel energie bespaard worden.

Door in de hoofdleiding van de HVAC-installaties een Belimo Energy Valve™ (EV) 4.0 te plaatsen, kan Belimo exact zien waar de energie op een juiste wijze door de installatie vloeit en waar het (onnodig) verloren gaat.

Verduurzaming van bestaande gebouwen staat hoog op de agenda van de landelijke politiek, gemeenten en banken. Onder andere de overheid neemt tal van initiatieven om gebouweigenaren te stimuleren om met hun vastgoed aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de EPC-aanscherping, het verplicht stellen van minimaal energielabel C voor kantoren (> 100 m2) in 2023 en label A in 2030 en aan subsidiemogelijkheden zoals de Energie Investerings Aftrek (EIA), Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) en Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Populaire maatregelen om het energieverbruik terug te dringen, zijn de isolatie van gevels, daken en vloeren en de installatie van warmtepompen en zonnepanelen. Maar ook door de ‘renewal’ van de regelkogelkranen en aandrijvingen in HVAC-installaties (klimaatinstallaties) kan flink op het energieverbruik worden bespaard, weet Richard Daamen, Managing Director bij Belimo. “Met

Belimo Renewal proberen we installateurs, adviseurs én gebouweigenaren hiervan bewust te maken.”

Belimo Renewal

“Dankzij Belimo Renewal kunnen installaties in gebouwen met een laag energielabel (D, E, F, …) betrouwbaar en (kosten)efficiënt geüpgraded worden”, benadrukt Daamen. “Oudere HVAC-installaties zijn vaak groter uitgelegd dan hun hedendaagse opvolgers. Bovendien zien we regelmatig dat de kleppen in deze installaties niet (meer) goed sluiten, waardoor er continu stroming in de installatie plaatsvindt. Ook op momenten dat dit niet gewenst is. Hierdoor blijven pompen draaien en wordt onnodig energie verspild. Door in de hoofdleiding van deze installaties een Belimo Energy Valve™ (EV) 4.0 te plaatsen, kunnen we exact zien waar de energie op een juiste wijze door de installatie vloeit en waar het (onnodig) verloren gaat. Op basis van deze gegevens kunnen ‘defecte’ kleppen in de installatie eenvoudig getraceerd worden. De Belimo Energy Valve™ 4.0 zorgt hierbij voor een juist (in)regeling en flow, met een flinke efficiëntieslag als resultaat.” Het vervangen van leidingen is in veel gevallen niet nodig, vertelt hij. “De EV 4.0 is namelijk geschikt voor leidingdiameters van DN 15 t/m DN 65.” Voor situaties waarin ook op IoT gebaseerde facturering gewenst is, zoals in verhuursituaties, levert Belimo de EV met thermische energiemeter (TEM). Beide systemen zijn geschikt voor (gecertificeerde) monitoring op afstand, via de Belimo Cloud.

Daamen adviseert om bij de renewal van bestaande installaties altijd een adviseur te betrekken, die o.a. de leidingdiameters, gewenste flow en afgiftebehoeftes berekent. “Op basis van deze gegevens kunnen we gezamenlijk de best passende technieken voor iedere installatie selecteren.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht