Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Meer snelheid en efficiëntie:  ook in de (tunnel)gietbouw

Meer snelheid en efficiëntie: ook in de (tunnel)gietbouw

Ontdek de eerste stekerbare meterkastaansluitdoos voor in het werk gestorte woningbouw­projecten

Het aandeel prefab elementen in de bouw is de afgelopen jaren flink gestegen. En dat is niet verwonderlijk, nu het aantal handjes op de bouw steeds schaarser wordt en doorlooptijden onder druk staan. Niet alleen prefab vloersystemen, wanden en daken, maar ook stekerbare e-installaties hebben volgens velen de toekomst. Toch konden ze tot voor kort niet in ieder project worden ingezet.

“Onder andere traditionele gietbouw en prefab zijn niet één-op-één uitwisselbaar”, weet Arnold Koppenol, Product Manager Installatiedozen bij ABB Nederland. “In woningbouwprojecten met een hoge installatievrijheid wordt nog regelmatig voor de traditionele gietbouwmethode gekozen; en dan met name voor tunnelgietbouw. Echter is deze bouwmethode vrij bewerkelijk. Bijvoorbeeld voor de elektrotechnisch installateur, die op de bouwplaats de centraaldozen, wanddozen en loze leidingen moet aanbrengen alvorens het natte beton wordt gestort. Na een droogtijd van enkele dagen moet hij opnieuw naar de bouw om kabels te trekken en om één en ander af te lassen. Het combineren van deze processen in één arbeidsgang zou een enorme tijdsbesparing betekenen, maar de huidige stekerbare oplossingen zijn hiervoor helaas te kwetsbaar. Voldoende reden voor ABB om een alternatief te ontwikkelen. Het resultaat is onze PMK80-meterkastaansluitdoos inclusief voorbedrade, flexibele buizen, die perfect te combineren is met onze C60 centraaldoos.”

Hoge installatiesnelheid, optimale efficiëntie

“Met onze oplossing kunnen elektrotechnisch installateurs een directe elektrische verbinding maken vanaf de centraaldoos naar de wanddozen en ook onze nieuwe vlakke centraaldoosdeksel aansluiten. Daarbij profiteren zij van een extreem hoge installatiesnelheid en meer efficiëntie tijdens de bouw en afmontage”, aldus Koppenol. “Bovendien sluit onze oplossing aan op de trend om installatiekasten in verband met vervuiling en diefstalgevoeligheid zo laat mogelijk aan te sluiten. Omdat er maar één manier van installeren mogelijk is, worden kostbare fouten voorkomen.”

p1000623_bewerkt-kopieren

Arnold Koppenol, Product Manager Installatiedozen bij ABB Nederland.

 

Ook geschikt als zakeind voor holle wanden

De PMK80-meterkastaansluitdoos is geschikt voor de toepassing van zowel 16, 19 als 20 mm (voorbedrade flex)buizen en er kunnen drie Wieland GST18-chassisdelen in worden geplaatst (1 x 3-polig en 2 x 3-, 4- of 5-polig). Behalve voor gestorte wanden leent de PMK80 zich uitstekend voor het maken van zakeinden voor holle wanden, zonder dat sparingen in het beton nodig zijn. In dat geval wordt de PMK80 als einddoos boven de holle wand geplaatst en met een voorbedrade flexibele buis vanuit de centraaldoos gevoed. De PMK80 fungeert hierbij als stekerbare overgang naar de voorgemonteerde hollewanddozen.

2627abb_pmk80_campaign_image_hr_1-kopieren

De PMK80-meterkastaansluitdoos levert installateurs een enorme tijdsbesparing op.

 

Zeer snelle afmontage

Bij de plaatsing van de PMK80 boven de groepenkast worden de buizen door de doorsteekvliezen in de doos gevoerd en direct op de chassisdelen afgemonteerd, aldus Koppenol. “Vanuit de PMK80 kan de voorbedrade flexibele buis vervolgens direct worden doorgetrokken naar de C60 centraaldoos. Deze is eenvoudig vanaf de bovenzijde te openen, waardoor ook de centraaldoos meteen kan worden afgelast. Installateurs die dit wensen, kunnen de elektrische aansluitingen ook van tevoren in een spin voorbereiden.” De stekerbare oplossing voor (tunnel)gietbouw is in 2019 in de markt geïntroduceerd en kan rekenen op grote belangstelling, vertelt Koppenol. “Onze oplossing is aanvankelijk ontwikkeld voor (tunnel)gietbouw maar wordt inmiddels ook veelvuldig toegepast in breedplaatvloeren, waar dezelfde voordelen gelden.” Kijk voor meer informatie op https://new.abb.com/benelux.


VOORDELEN VAN METERKAST-AANSLUITDOOS PMK80:

– Extreem snel en efficiënt te installeren.

– Stekerbare uitvoering voorkomt faalkosten.

– Geschikt voor de toepassing van 16, 19 en 20 mm (flex)buizen.

– Aansluitingen eenvoudig voor het gieten aan te brengen.

– Flink tijdsbesparing bij afmontage.

– Slim te combineren met ABB centraaldoos C60.

– Het last minute aansluiten van installatiekasten voorkomt vervuiling en diefstal.

– Ook geschikt voor het maken van zakeinden in holle wanden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.