Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Meer innovatie, meer efficiëntie met AC-zonnepanelen van Sonnenstromfabrik

naamloos-2-kopieren-1

4 oktober 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In mei heeft de Sonnestromfabrik (www.sonnenstromfabrik.com) zijn onlangs ontwikkelde AC-zonnepaneel gepresenteerd op de beurs Intersolar in München. Kern van de dit product is een geïntegreerde micro-omvormer van Enphase. Daarmee levert elke AC- zonnepanelen van de Sonnenstromfabrik gebruiksklare wisselstroom. De omslachtige centrale omvormer komt hiermee te vervallen. De innovatieve methode maakt het automatisch optimaliseren van elke zonne-energie installatie mogelijk. Ook het monitoren van elke afzonderlijke AC-zonnepaneel is mogelijk.

De oorzaak van een eventueel probleem kan hierdoor snel worden gelokaliseerd en gerepareerd. De geïntegreerde omvormer maakt van elke AC-zonnepanelen een gesloten systeem en kan eenvoudig te allen tijde uitgebreid worden, zonder dat het gevolgen heeft voor de al reeds geplaatste zonnepanelen.

Bij traditionele modules wordt de door de modules opgewekte gelijkstroom (DC) gebundeld en omgezet via een centrale omvormer in wisselstroom (AC). Het gevolg is vaak een suboptimale energieopbrengst. Want zodra er schaduw valt op een zonnepaneel, dan haalt deze met zijn mindere prestatie het totale prestatievermogen van alle andere modules in de gebundelde string naar beneden. Bij een zonne-energie installatie met AC-zonnepanelen van de Sonnenstromfabrik kunnen beschaduwde zonnepanelen worden geïsoleerd. Eventuele defecte modules worden geïdentificeerd en zo nodig worden uitgewisseld. Omdat de AC-zonnepanelen niet zijn aangesloten op een centrale omvormer kan elke afzonderlijke AC-zonnepaneel worden uitgeschakeld. En zelfs in de meest extreme situatie als brand biedt dit extra veiligheid, want het systeem kan eenvoudig worden uitgeschakeld via een noodstopschakelaar.

Door de modulaire eigenschappen van de AC-zonnepanelen ontstaat er een aanzienlijke vereenvoudiging bij de gehele planning van de zonne-energie installatie. De tot nu toe noodzakelijke kosten voor de planning van de elektriciteit worden overbodig. Er is geen sprake meer van een gecompliceerde bekabeling. Het op elkaar afstemmen van de zonnepanelen en de omvormer komt te vervallen. De AC-zonnepanelen wordt middels een kabel gewoon op de teller aangesloten, en klaar is kees. Zo kunnen AC-zonnepanelen van de Sonnenstromfabrik ook direct door de dakdekker worden gemonteerd. De elektricien hoeft tenslotte alleen nog maar de laatste aansluiting aan te leggen.

De marktintroductie van het AC-zonnepanelen vindt plaats via geselecteerde klanten in het derde en vierde kwartaal van 2019. Eind van het jaar moeten de nieuwe AC-zonnepanelen dan op de markt verkrijgbaar zijn. Voor die tijd zal de Sonnenstromfabrik de nodige trainingen verzorgen voor installateurs en gevelbouwers.

Voordelen van de AC-zonnepaneel van de Sonnenstromfabrik in een oogopslag:

• Geïntegreerde micro-omvormer op het niveau van de module

• Gebruiksklare wisselstroom zonder extra apparatuur

• Automatische optimalisatie

• Mogelijkheid om te monitoren

• Noodstop voor individuele modules in geval van brand

• Schaalbaarheid naar wens door modulair concept

• Vereenvoudigde planning (de planning van elektra valt weg)

• Eenvoudige montage, bijvoorbeeld direct door dakdekker

• Elektricien alleen nog voor de allerlaatste aansluiting

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht