Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Meer comfort en een lagere energierekening ….

Meer comfort en een lagere energierekening ….

Meer comfort en een lagere energierekening: dat klinkt te mooi om waar te zijn. Maar het is het al bijna 15 jaar de realiteit bij MeteoViva. Met smart data realiseren zij een stabiel binnenklimaat met een bijkomende energiebesparing van gemiddeld 20% en dito CO2-reductie, oók bij BREEAM-gecertificeerde nieuwbouw.

Het geheim van dit succes? “Vooruitkijken”, antwoordt mededirecteur Peter Crijns. “GBS-systemen zijn het zenuwstelsel van een gebouw. Maar een GBS stuurt pas bij als het signaleert dat het te koud of te warm is. De vertraagde reactie van de klimaatinstallaties zorgen bij zo’n reactief systeem voor ongewenste schommelingen in het binnenklimaat en onnodig veel energieverbruik. Wij zetten met MeteoViva een stel hersenen op een bestaand GBS. Met modelsimulatie voorspellen we exact hoe een gebouw op interne en externe factoren zal reageren. Daardoor kunnen we proactief, fijnmazig en automatisch de klimaatinstallaties aansturen. Dat leidt tot een stabieler, comfortabeler binnenklimaat én een fikse energiebesparing.”

Intelligent systeem

MeteoViva is geschikt voor utiliteitsbouw vanaf 3.000 m2. “We verdelen een gebouw in verschillende klimaatzones”, legt Peter uit. “Dagelijks maakt het systeem automatisch een simulatie op basis van de thermodynamische eigenschappen van het gebouw, de interne lasten en de lokale weersverwachting. Daarmee wordt exact de netto energiebehoefte per kwartier, per klimaatzone berekend.Met deze data wordt het GBS automatisch aangestuurd. MeteoViva meet elk uur of de prognoses kloppen en past ze waar nodig aan, zodat het GBS pro-actief aangestuurd wordt Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar op 3 oktober kan iedereen op het G100 Building Event in de Woonindustrie Nieuwegein zien hoe gebruiksvriendelijk het systeem is.”

Terugverdienmodel

MeteoViva heeft in Duitsland zijn meerwaarde al bewezen. BMW, Deutsche Bahn, Düsseldorf en Frankfurt Airport en DEKA Real Estate zijn razend enthousiast. Peter: “Onze kracht is dat we onze beloften waarmaken en met iedere bestaande installatie kunnen koppelen. We evalueren jaarlijks met onze klanten en garanderen een energiebesparing van 15%. De investering verdient zich gegarandeerd binnen vijf jaar terug. Bovendien is de energie-investeringsaftrek van toepassing. Maar de grootste winst zit in het verbeterde comfort voor de gebruikers, die daardoor beter kunnen presteren.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.