Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Meebouwen aan de gasloze toekomst
De buitenunit van de Xource op één van de veldtestlocaties.

Meebouwen aan de gasloze toekomst

“We hebben een nieuwe invulling gegeven aan bestaande technieken. Daarnaast kijken we nu verder naar nieuwe mogelijke ontwikkelingen.”

Intergas is vooral bekend van de cv-ketels, maar heeft de afgelopen jaren flink gewerkt aan een nieuwe koers. “We beschikten al over een hybride warmtepomp, in samenwerking met Daikin”, vertelt Ronald Braakman, projectmanager bij Intergas. “Vanwege de keuze van de overheid om steeds minder aardgas als verwarming voor de gebouwde omgeving te gebruiken, heeft onze directie zo’n drie jaar geleden de keuze gemaakt om Intergas ook te laten richten op warmtepompen. We willen onze klanten namelijk graag blijven bedienen, ook in de toekomst.”

Als projectleider HVAC kwam Braakman van Imtech naar Intergas en kreeg hij binnen de afdeling R&D een team om zich heen, met wie hij voor deze all-electric warmtepomp ging zorgen. “Het buitendeel hebben we extern laten maken op basis van onze eigen specificaties, maar het binnendeel hebben we zelf ontwikkeld en gebouwd”, legt hij uit. “Het binnendeel is de zogeheten Heat Pump Control Unit, met twee elektronisch modulerende circulatiepompen, een ingebouwd expansievat en een back-up heater. Deze heater zorgt ervoor dat de gewenste temperatuur kan worden bereikt wanneer het monobloc niet voldoende warmte kan leveren. Dit binnendeel hebben we gebaseerd op onze cv-ketel Xtreme met daarbij een aantal herkenbare Intergas-features. Zo maakt Xource gebruik van hetzelfde ICX-platform voor de branderautomaat en andere bekende componenten. Hierdoor kan de warmtepomp worden ingeregeld via het Service Dashboard en kan er gebruik worden gemaakt van de Comfort Touch app, Comfort Touche Xource en Intergas-gateway om de installatie te monitoren. Het gaat dus om bestaande techniek, dat we iets nieuws laten doen. Ondanks dat het dus een geheel nieuw product is, is het voor de installateur heel herkenbaar als een Intergas-product.”

De Intergas Xource is een all-electric warmtepomp bestaande uit een binnenunit, buitenunit en een voorraadvat.

Naast de investering in de ontwikkeling van een all-electric warmtepomp zorgde de directie er ook voor dat het team de beschikking kreeg over een klimaatkamer. “In deze kamer kunnen engineers testen uitvoeren met onder meer de warmtepomp. Dit heeft voor veel enthousiasme gezorgd. Niet alleen bij de engineers, maar ook bij de andere collega’s”, vertelt Braakman. 

Veldtest

Daarnaast is de warmtepomp als veldtest in woningen op vier verschillende locaties geïnstalleerd. “Dat zijn wijken die relatief in de buurt van ons hoofdkantoor zijn, zoals in Coevorden en in Oosterwolde”, vertelt Braakman. “De bewoners zijn eerst gevraagd of ze aan deze test, die nu nog steeds loopt, wilden meedoen. Het voordeel van die test is dat we direct in de praktijk kunnen zien hoe onze all-electric warmtepomp met weerssituaties omgaat, zoals de hevige vrieskou van begin februari. De test loopt nog steeds en we kunnen de instellingen van de warmtepomp vanuit ons hoofdkantoor aanpassen en bijsturen.” De Xource heeft inmiddels een positieve NEN2170 en Kiwa-prestatieverklaring ontvangen, waarmee het marktwaardig is.

Nieuwe ontwikkelingen

De ontwikkeling van Xource betekent niet dat Intergas verder klaar is. “Wij zijn ook bezig met andere ontwikkelingen van bestaande maar ook nieuwe producten”, laat Braakman weten. “Een goed voorbeeld is dat we op een veldtestlocatie een Xource gaan laten samenwerken met een Intergas HRE-ketel, zeg maar een hybride opstelling. Daarnaast hebben we een waterstofketel ontwikkeld die de gasgestookte cv-ketel kan vervangen. Natuurlijk kijken we ook binnen onze moederorganisatie Rheem naar gezamenlijke mogelijkheden, waarmee wij duurzame oplossingen kunnen bieden. Zo bouwen we mee aan een stukje van de toekomst.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.