Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

Maximaal rendement én comfort in monumentaal kantoorgebouw

DSC_5107
De cassettes sluiten uitstekend aan bij de strakke ruimte-uitstraling die de architect en opdrachtgever voor ogen hadden.

21 februari 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

In het historisch centrum van Amsterdam, aan de Singel 459, is recent de kantoorruimte in het monumentale deel van de Kalverpassage hoogwaardig gerenoveerd. “Het kantoor is gelegen op een A-locatie, tussen het Muntplein en Koningsplein, en deed lange tijd dienst als single-tenant kantoorruimte”, vertelt Eric van Reek, directeur van Marcon Totaalservice. “Om de verhuurlocatie ook voor de toekomst aantrekkelijk te houden, heeft eigenaar Kroonenberg Groep geïnvesteerd in een esthetische én energetische upgrade. De binnenzijde van de kantoorruimte heeft een creatieve en luxe uitstraling gekregen. Daarnaast is het geheel flexibel indeelbaar gemaakt én is de klimaatinstallatie vernieuwd. Een VRF-systeem voorziet voortaan in een energetische koeling en/of verwarming van de diverse ruimtes.”

Marcon Totaalservice kreeg de vernieuwing van de luchtbehandeling, airconditioning en verwarming gegund. “De kantoorruimte valt gedeeltelijk in winkelcentrum Kalverpassage”, vertelt Van Reek. “Alleen de voorzijde van het pand steekt uit, waardoor de buitentemperatuur hier de meeste invloed heeft. Daarom hebben we onder de ramen in deze gevel radiatoren geplaatst en aangesloten op het verwarmingsnet van de Kalverpassage. En ook de luchtbehandeling is aangesloten op de bestaande installatie van het winkelcentrum. Voor de verwarming en koeling van het gebouw hebben we in samenwerking met onze partner Centercon een LG Multi V VRF (Variable Refrigerant Flow) systeem ontworpen en aangelegd. Dankzij dit lucht/lucht-warmtepompsysteem worden comfort, rendement én energiezuinigheid naar het hoogste niveau getild.”

Excellente keuze

Volgens Van Reek is het VRF-systeem een excellente keuze voor het renovatieproject, omdat hiermee zowel verwarmd als gekoeld kan worden. “Bovendien is het systeem geschikt als hoofdverwarming. Door de directe expansie wordt zonder vertraging op verwarmings- en koelvragen gereageerd.” Belangrijk is ook de flexibiliteit van het systeem, vertelt hij. “De koelleidingen hebben een geringe diameter en kunnen lange afstanden overbruggen, waardoor zij uitstekend weggewerkt konden worden boven de verlaagde plafonds. Van de VRF-installaties zijn alleen de bedieningen en cassetteroosters zichtbaar gebleven. Vanwege de beperkte inbouwruimte op de 2e verdieping is hier gekozen voor eenzijdige cassettes. Omdat de service eenvoudig van binnenuit deze cassettes verleend kan worden, waren separate serviceluiken geen must. Hierdoor konden we optimaal invulling geven aan de strakke ruimte-uitstraling die de architect en opdrachtgever voor ogen hadden.” Op de andere verdiepingen is gekozen voor tweezijdige cassettes.

Naast het VRF-systeem was ook de keuze voor Centercon in dit project eenvoudig, vertelt Van Reek. “We werken al jaren met Centercon samen. De afgelopen jaren is een hele mooie wisselwerking tussen onze bedrijven ontstaan, waardoor heel snel geschakeld kan worden. Ook aan de Singel 459 was dit van belang.” Martijn ter Braak, accountmanager bij Centercon, onderstreept de prettige samenwerking: “Marcon Totaalservice is een professionele totaalinstallateur, met goede kennis van zaken. Gezamenlijk komen we steeds weer tot de beste en meest efficiënte oplossingen voor ieder project.” Van Reek: “Wij hebben de warmteverlies- en koellastberekeningen gemaakt voor de kantoorruimte, op basis waarvan de verwarmings- en koelcapaciteiten zijn bepaald. Vervolgens hebben we samen met Centercon de best passende installatiecomponenten geselecteerd. De componenten zijn just-in-time geleverd, omdat opslagruimte op het project beperkt was.”

Voor de verwarming en koeling van het gebouw is een LG Multi V VRF (Variable Refrigerant Flow) lucht/lucht-warmtepompsysteem ontworpen en aangelegd.

Gelijktijdig verwarmen en koelen

In het voor- en naseizoen komt het regelmatig voor dat aan de schaduwzijde van het gebouw verwarmd moet worden, terwijl de zonzijde al om koeling vraagt, vertelt Ter Braak. “Daarom hebben wij voor dit specifieke project een 3-pijps systeem geadviseerd, waarmee gelijktijdig verwarmd en gekoeld kan worden. In totaal zijn drie Heat-Recovery (HR) boxen geplaatst, die actief warmte en koude uitwisselen. Dankzij deze techniek gaat geen energie verloren en kan flink bespaard worden op mechanische opwekking.”

Specifieke eisen

De installatie bestaat uit 19 cassettes en 1 buitendeel, vertelt Van Reek. “Om geen afbreuk te doen aan de monumentale uitstraling van het pand, golden specifieke (vergunnings)technische eisen voor de positionering van het buitendeel. Om geluidsoverlast voor omwonenden te voorkomen, is de toch al stille unit in een geluidswerende omkasting geplaatst.” 

Marcon Totaalservice en de andere bouwpartners hadden het geluk dat zij tijdens de bouwwerkzaamheden konden parkeren in Parkeergarage Kalverstraat, dat tevens eigendom is van Kroonenberg Groep. “De toe- en afvoer van materiaal en materieel was echter niet eenvoudig en vroeg om een uitgekiende planning en logistiek. Voor het inhijsen van het buitendeel was bijvoorbeeld een specifieke kraan nodig, die paste in de smalle straat én die de juiste hoogte kon halen. Om overlast tot een minimum te beperken, zijn de hijswerkzaamheden ’s nachts uitgevoerd.” Na de inbedrijfstelling heeft LG Service het complete VRF-systeem gecontroleerd, besluit Ter Braak. “Op basis hiervan wordt 5 jaar garantie afgegeven op alle systeemcomponenten.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht