Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Mall of the Netherlands, Leidschendam | Innovatieve W-technieken voor toekomstig ‘retailicoon van Nederland’

Mall of the Netherlands, Leidschendam | Innovatieve W-technieken voor toekomstig ‘retailicoon van Nederland’

In Leidschendam wordt druk gebouwd aan het grootste winkelcentrum van Nederland. Mall of the Netherlands zal na de opening in 2020 maar liefst 4.000 gratis parkeerplaatsen, 230 winkels, 50 horeca- en leisureunits en een bioscoop huisvesten. Het ontwerp voor het winkelcentrum is gemaakt door MVSA Architects. Ballast Nedam tekende voor de cascobouw, terwijl Roodenburg Groep verantwoordelijk is voor de werktuigbouwkundige installaties. Van de WKO-installatie tot en met de afleversets, vloerverwarming, luchtbehandeling, parkeergarageventilatie en meet- en regeltechniek.

In de zomer van 2018 is versmarkt ‘Fresh!’ opgeleverd; een 2.500 m² tellende koop- en eetmarkt waar lokale high-streetconcepten gecombineerd worden met regelmatige kookworkshops, proeverijen en demonstraties. “Op dit moment werken we toe naar de oplevering van het eerste volledig nieuw gebouwde blok, met twee lagen winkels en een gedeeltelijk inpandige parkeergarage voor bijna 600 plaatsen”, vertelt Ferry van de Kamp, Projectleider W bij Roodenburg Groep. “We bevinden ons in de overloop van de cascobouw naar de implementatie van de huurderswensen. Een uitdagende periode waarin we bijvoorbeeld afleversets en leidingwerk last minute moeten verplaatsen, zodat de huurders hun winkeloppervlak optimaal kunnen benutten. Daarbij werken we samen met de aannemers van de huurders, wat dit project een extra dimensie geeft.”

Mall of the Netherlands Artikel Installatie en Bouw Vakblad Nederland

Versmarkt ‘Fresh!’

 

WKO-installatie met rivierwaterkoeling

Roodenburg Groep draagt in opdracht van URW (Unibail-Rodamco-Westfield) zorg voor de complete warmte en koude opwekkingsinstallatie. “De WKO-installatie omvat twee warme bronnen en twee koude bronnen van 100 m³/h per stuk”, vertelt Van de Kamp. “Vanuit deze bronnen wordt straks water getransporteerd naar een techniekruimte aan de noordkant van het project. Speciale pompen vervoeren het water vervolgens naar een centraal middenplein, vanaf waar de warmte en koude middels ringleidingen door het winkelcentrum worden geleid. Iedere winkel wordt door ons voorzien van een afleverset met pompen, die het water uit de leiding halen.” De eventuele warmtepompen en afgiftesystemen worden door de winkeliers zelf verzorgd, vertelt hij. “Doordat de warmtepompen aan de huurderszijde worden geplaatst, is het mogelijk dat de verschillende winkeliers restwarmte of -koude aan elkaar uitwisselen. Alle afleversets worden uitgerust met een energiemeter, zodat exact naar verbruik kan worden afgerekend.”

Aanvankelijk zou Roodenburg Groep drycoolers installeren om de WKO-bronnen te regenereren. “Op dit moment echter werken we toe naar een inkoppeling op de rivierwaterleiding van Dunea, die vanaf de rivieren Maas en Lek naar het duingebied loopt. De rivierwaterkoeling zal niet alleen worden benut voor het balanceren van de bronnen, maar ook voor de vrije koeling van het WKO-systeem. Zonder dat dit nadeel oplevert voor de drinkwaterproductie. Door te kiezen voor aquathermie als koelsysteem kan de CO2-reductie van het winkelcentrum met nog eens 10% worden verbeterd.”

Geavanceerde luchtbehandeling

Mall of the Netherlands Artikel Installatie en Bouw Vakblad Nederland

De techniekruimte.

 

Op de gebouwdaken komen 23 luchtbehandelingskasten, die in de luchtbehandeling van de passages en horeca- en retailruimtes van de dertien bouwdelen zullen voorzien. “De luchtbehandelingskasten – met luchthoeveelheden van 10.000 tot 60.000 m³/h – beschikken ieder over hun eigen regeling en warmtepompen en winnen actief warmte terug”, vertelt Van de Kamp. “In de horecakasten zijn kruisstroomwisselaars en actief koolfilters opgenomen, waarmee de overdracht van geuren, vocht en stof wordt voorkomen. In de luchtbehandelingskasten voor de retailruimtes en passages is gekozen voor warmtewielen.”

De luchtkanalen voor de passages worden over de daken heen gemonteerd, vertelt hij. “In de passages zelf komen koven met nozzles, die verse lucht inblazen. De luchtverdeling gebeurt op de daken, waar de constant volumeregelaars eenvoudig bereikbaar zijn voor inregelingen, service en onderhoud.” De luchtkanalen voor de horeca- en retailruimtes worden in de expeditiegangen gemonteerd, met aansluitingen en inregelkleppen per winkelruimte.

Alle werktuigbouwkundige installaties in Mall of the Netherlands worden gekoppeld in een gebouwbeheersysteem, waarin ook de storingsmeldingen van o.a. roltrappen en liften inzichtelijk worden gemaakt. In de controlroom komt een centrale beheerpost met een 110” videowall, waarop het gehele gebouwbeheersysteem eenvoudig benaderd, bestuurd en beheerd kan worden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.