Webeasy Artikel Mall of the Netherlands Installatie en Bouw Vakblad Nederland

Webeasy WE-8000 server zijaanzicht met antenne.

01:29
16-05-2019

Mall of the Netherlands, Leidschendam | 32 servers en 215 afleversets voor shoppingcenter in Leidschendam

De klimaatinstallaties in de winkelruimtes van Mall of the Netherlands kunnen na de oplevering in 2020 eenvoudig worden benaderd, bestuurd en beheerd, dankzij het gebouwbeheersysteem van Webeasy. In opdracht van installateur Roodenburg Groep levert en installeert de specialist in gebouwbeheersystemen maar liefst 32 Webeasy servers en 215 afleversets voor warmte- en koudelevering aan de winkels, allen voorzien van Webeasy naregelingen op basis van IP. Hiermee zijn een efficiënte installatie én eenvoudig beheer geborgd.

“De warmte- en koudeopwekking in Mall of the Netherlands wordt centraal geregeld”, vertelt Vincent Groenendijk, Senior Projectleider bij Webeasy. “Waar een broninstallatie en warmtepomp in een duurzame opwekking voorzien, zorgen onze afleversets vraaggestuurd voor de juiste hoeveelheid warmte en koude. Ongeacht het afgiftesysteem van de winkeleigenaren.” Hoewel de hardwarecomponenten standaardproducten betreffen, is de software voor de afleversets op maat geschreven, vertelt hij. “In nauw overleg en conform de specificaties van Roodenburg Groep, zodat we – met onze huidige productlijn – perfect op de specifieke projectwensen konden aansluiten.”

Centraal inzicht en beheer

Webeasy Artikel Mall of the Netherlands Installatie en Bouw Vakblad Nederland

Diverse ruimtereglingen.

 

Per winkel wordt één Webeasy afleverset gemonteerd. De Webeasy servers worden verdeeld over de diverse regelkasten in het project, vertelt Groenendijk. “Aan de Webeasy servers zijn I/O-modules gekoppeld die de installatie aansturen en onderling communiceren op basis van IP. In de controleroom komt één centrale beheerpost, waarop het gehele gebouwbeheersysteem eenvoudig benaderd, bestuurd en beheerd kan worden.” Op een centrale monitor worden – met behulp van de plattegronden van het gebouw – de statussen van de diverse installaties eenvoudig inzichtelijk gemaakt. Waar doen zich bijvoorbeeld storingen voor? En waar is daardoor actie gewenst? “Naast alle data over de klimaatinstallaties worden in dit gebouwbeheersysteem ook de meldingen van de elektrotechnische installaties weergegeven”, aldus Groenendijk. “Denk bijvoorbeeld aan overspanningsbeveiligingen, liftstoringen, roltrapstoringen, et cetera, die in rood op de plattegrond worden uitgelicht. Met slechts enkele muisklikken kan de beheerder inzoomen op deze installaties en de installatie-data, waarna passende actie kan worden genomen.”

Kant-en-klare IP-modules

Webeasy maakt gebruik van de nieuwste naregelaar, type WE-IRC-IP. Deze is voorzien van de nieuwste IP-technologie. De software is op maat gemaakt, om zo technisch een goed passende oplossing te bieden, benadrukt Groenendijk. “Met name in een project van deze omvang levert dit flinke voordelen op. Bekabeling blijft tot een minimum beperkt en de modules zijn eenvoudig uit te breiden of aan te passen, mochten behoeftes in de toekomst wijzigen.”

Met behulp van Modbus-, KNX/IP-, M-bus/IP- en BACnet/IP-netwerken worden de communicatieve koppelingen gemaakt met de warmtepompen, ketels, koelmachines, ventilatiepompen, energiebemetering, E-installaties en verlichtingsinstallaties in Mall of the Netherlands. “In de toekomst komen hier wellicht nog koppelingen en protocollen bij, maar dit levert geen nieuwe uitdagingen op. We zien de oplevering in 2020 dan ook vol vertrouwen tegemoet.”

Tekst: Lieke van Zuilekom   
Beeld: Webeasy

Installatie en Bouw Nederland partners

Tramremiseadels-stekerbaar-300x250px-meilh-300dpi-kopieren