Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Maatwerk vloerverwarming en -koeling voor De Zalmhaven

Maatwerk vloerverwarming en -koeling voor De Zalmhaven

Alle woningen in De Zalmhaven worden voorzien van vloerverwarming en -koeling. Deze worden ontworpen en gerealiseerd door COMAP. Dit bedrijf ontwikkelde bovendien een speciale verdeler voor dit project. Zo zijn de bewoners straks gegarandeerd van een comfortabel binnenklimaat.

Nadat de woningen klaar zijn, gaat COMAP ook het restaurant op de bovenste etage voorzien van vloerkoeling.

Het was Giesbers InstallatieGroep die COMAP vroeg om mee te denken over een slimme en gemakkelijke manier van installeren. De installateur zocht een partij die haar echt kon ontzorgen. Dankzij de jarenlange samenwerking, wist het bedrijf dat het op COMAP kon vertrouwen. Samen ontwikkelden ze een systeem dat past bij de woningen en dat snel gerealiseerd kon worden. “We hadden standaard materialen kunnen gebruiken, maar we wilden het de installateurs makkelijker maken”, vertelt Geert Ververs, directeur RHC bij COMAP. “De verdeler van de stadsverwarming en de afgiftesets zijn geprefabt, waardoor we een groot deel op arbeidstijd hebben weten te besparen. De verdeler is met twee rechte pijpjes aan te sluiten op de afgiftesets. De toegepaste regeling voor verwarming en koeling is helemaal op maat gemaakt.”

Uiterste efficiëntie

Wat de bouw van De Zalmhaven kenmerkt, zijn het snelle tempo en de beperkte bouwplaats. Dit maakt de logistiek tot één van de grootste uitdagingen, vindt Ververs. “De installatie is één, maar het logistieke gedeelte is misschien wel het belangrijkste onderdeel bij dit project. We hebben mensen die de bevoorrading doen buiten de reguliere werktijden. Bouwtickets geven aan hoe laat je er moet zijn. Is het ticket verlopen, dan kom je de bouwplaats niet meer op. Dat is logisch, want het is een binnenstedelijke bouwplaats in het centrum van Rotterdam. Het parkeren en bevoorraden komt heel nauw.”

Er vindt regelmatig afstemming plaats tussen de verschillende partijen, waardoor het project snel verloopt en er een hoge kwaliteit behaald wordt.


Iedere dag worden de materialen per verdieping ingeregeld. De afvoer van materialen gebeurt door zogenaamde runners van BAM Bouw en Techniek, die ‘s nachts werken. Er wordt gewerkt op een uiterst efficiënte manier. Dit vormt niet alleen een uitdaging, volgens Ververs, het maakt het werk ook extra leuk. “Je ziet nu hoe belangrijk het voortraject is.  

Een monteur stuur je niet  zomaar naar beneden als hij iets vergeten is, want dan ben je zo een uur verder. Het project heeft een enorme omvang. Het gaat om drie torens en dus om drie bouwstromen die voorzien moeten worden van materialen en mensen. Het volgen van de strakke planning is inspannend, maar ook leuk om te ervaren.”

Digitaal administratiesysteem

Ook de installatie van het vloerklimaatsysteem wordt digitaal nauwkeurig opgevolgd door hoofdaannemer BAM Bouw en Techniek. De technische tekeningen worden per woning vrijgegeven en worden steeds voorzien van een digitale handtekening van de opdrachtgever. Ververs: “In dit digitale administratiesysteem wordt alles geregistreerd op het gebied van tekenwerk, rapporten en mandagen. Het vraagt van ons wel extra tijd om dit goed te kunnen managen. De kwaliteitsnorm van de opdrachtgever is dan ook erg hoog.”


Het mooie aan dit systeem is dat het erg transparant is, vindt Ververs. Al het werk is zichtbaar en het is meteen duidelijk of iets goed of fout is gegaan. “Na de installatie maken we een foto die wordt opgestuurd. We krijgen dan een melding of de materialen goed zijn aangebracht. Is er iets fout gegaan, dan sturen we na het herstel opnieuw een foto en is het ook direct afgehandeld. Als je eenmaal aan deze manier van werken gewend bent, is het ideaal. Zelf kunnen we ook alles terugvinden en zien hoe we ervoor staan.”

Vertrouwen in elkaar

Bij dit project werken BAM Bouw en Techniek, Giesbers InstallatieGroep en COMAP nauw samen. De innovatieve en efficiënte manier van werken maakt dat de samenwerking zeer goed verloopt. Er vindt regelmatig afstemming plaats tussen de verschillende partijen, waardoor het project snel verloopt en er een hoge kwaliteit behaald wordt. “Ik heb zelden een project meegemaakt waar steeds zo snel gereageerd wordt als hier. Dat is ideaal”, vertelt Ververs. “Giesbers doet het grootste logistieke gedeelte voor ons. Wij leveren materialen aan, zij zorgt dat het wordt uitgesorteerd en wanneer onze monteurs op de bouwplaats komen, staan de verdeler, het bevestigingsmateriaal en alles wat verder nodig is klaar op de desbetreffende afdeling. We werken al jarenlang samen met Giesbers en we weten daardoor van beide kanten dat we op elkaar kunnen vertrouwen.”    

Alle benodigde materialen worden volgens een strakke planning verdeeld over de verdiepingen.

Nieuwe manier van werken

De Zalmhaven is een belangrijk project voor COMAP. Het is niet alleen een mooi referentieproject, het is ook een nieuwe manier van werken. Kwaliteit en innovatie staan hier voorop. Dat de opdrachtgever tevreden is over de manier van werken, blijkt wel uit het feit dat COMAP ook de opdracht heeft gekregen om het hoogste restaurant van Nederland te voorzien van vloerkoeling. Dat werk start halverwege augustus. Naar verwachting wordt De Zalmhaven opgeleverd in april 2022.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.