Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Maak slim gebruik van uw energie en kies voor lage temperatuur systemen

Het is niet meer weg te denken bij de nieuwbouw van woningen en utiliteitsbouwprojecten.

Robot-Solid—artikelnr-204902-tm-204916
De Robot Solid is een composiet verdeler die tot en met 8 groepen uit één geheel wordt geleverd. Tevens is deze verdeler uit te breiden tot 24+ groepen door middel van een uitbreidingsmodule.

Tekst | Robot Vloerverwarming

Beeld | Robot Vloerverwarming

27 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het veranderende klimaat en de energietransitie dwingen de installateur om na te denken over een slimme manier van energieverbruik en de toepassing van een lage temperatuur installatie, zonder het comfort uit het oog te verliezen.

Nieuwbouwwoningen en utiliteitsbouwprojecten zijn zo goed geïsoleerd dat verwarmen met hoge temperatuur systemen niet meer nodig is. Verwarmen op lage temperaturen is efficiënter. Bovendien zorgt vloerverwarming voor een constante en gelijkmatige manier van verwarmen. Bij een vloerverwarmingsinstallatie in combinatie met een warmtepomp is het zelfs mogelijk woningen en utiliteitsbouwprojecten te koelen.

De Robot Solid is een composiet verdeler die tot en met 8 groepen uit één geheel wordt geleverd. Tevens is deze verdeler uit te breiden tot 24+ groepen door middel van een uitbreidingsmodule.

Het begint met goed legplan

De basis voor een goed werkend vloerverwarmingssysteem begint bij een warmteverliesberekening en een legplan. In een warmteverliesberekening wordt aangegeven hoeveel vermogen er exact beschikbaar moet zijn om aan de warmtevraag van een woning te kunnen voldoen. De warmteafgifte van de vloerverwarmingsinstallatie is natuurlijk afhankelijk van het soort dekvloer en de vloerafwerking. Om de afgifte goed te kunnen berekenen, gebruiken we hierbij de zogenaamde R-waardes die het warmte-isolerend vermogen van de materialen weergeven. De uitkomsten van de warmteverliesberekening worden verwerkt in het legplan. In het legplan wordt onder andere de onderlinge afstand van de vloerverwarmingsbuizen in de vloer weergegeven. Ook worden het vermogen en het benodigde aantal liters per uur per ruimte berekend.

Kies de juiste verdeler

Voor de juiste warmteafgifte van het vloerverwarmingssysteem is – naast de warmteverliesberekening, flow, leidinglengte en -diameter, verlegafstanden en groepslengtes – het selecteren van de juiste verdeler van groot belang. De selectie van een verdeler vindt plaats op basis van de warmtebron en aanvoertemperatuur. Vanaf de verdeelunit gaat het water met een temperatuur tussen de 30-50°C de vloerverwarmingsbuizen in. Afhankelijk van de temperatuur van de warmtebron (hoog of laag) dient het aanvoerwater eventueel bijgemengd te worden. Menginjectieverdelers zullen in dit geval de temperatuur moeten bijmengen naar de gewenste temperatuur voor vloerverwarming. Door vanaf de warmtebron met een lagere temperatuur op de verdeler aan te komen, kan dus energie worden bespaard.

Een vloerverwarmingsinstallatie waarin verwarmen en koelen mogelijk is, vraagt om een composiet verdeler. Het gebruik van zo’n verdeler voorkomt corrosie aan de verdeler doordat bij koelen condensvorming kan ontstaan.


Composiet verdeler, slimme verdeler

Voor lage temperatuur systemen heeft Robot Vloerverwarming zowel de LTC verdeler als de Solid verdeler in het assortiment. Beide verdelers zijn geschikt voor vloerverwarming bij lage temperatuursystemen tot max. 50°C aanvoer (primair), waarbij een externe pomp aanwezig is. De LTC verdeler is opgebouwd uit modulaire componenten. Doordat de componenten zijn voorzien van luchtkamers heeft de verdeler een isolerende werking en treedt er nauwelijks warmteverlies op. De Robot Solid is een composiet verdeler die tot en met 8 groepen uit één geheel wordt geleverd. Tevens is deze verdeler uit te breiden tot 24+ groepen door middel van een uitbreidingsmodule. Zowel de LTC verdeler als de Robot Solid is primair zowel links als rechts aan te sluiten. Om warmteverlies tegen te gaan, wordt de Robot Solid standaard geleverd met isolatieschalen.

Lagere hydraulische weerstand

De composiet verdelers van Robot hebben minder warmteverlies en kennen een lagere hydraulische weerstand dan stalen verdelers. Om deze statements te onderbouwen, worden door Kiwa Nederland B.V. momenteel metingen en rapportages gedaan. Kiwa Nederland B.V. is de aangewezen onafhankelijke partij voor dit type onderzoek. De meetgegevens worden geanalyseerd en vertaald naar een thermische energiebesparing. De voorlopige uitkomsten van de metingen zijn zeer veelbelovend!  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%