Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Luchtvochtigheid: alles wat u wilt weten

Luchtvochtigheid: alles wat u wilt weten

Luchtvochtigheid: als het goed zit, staat u er niet bij stil, maar als het niet goed zit, kan dat erg vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld: droge ogen, problemen met ademhalen en andere gezondheidsklachten. Een goede luchtvochtigheid op kantoor, maar ook bijvoorbeeld in woningen is erg belangrijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Wat is het precies? Wat is goede luchtvochtigheid en hoe zorgt u voor goede luchtvochtigheid? U leest het hier.

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid kan worden uitgedrukt in twee termen: de absolute en de relatieve luchtvochtigheidswaarde (RV). De absolute waarde geeft de hoeveelheid water in een bepaalde hoeveelheid lucht aan. De relatieve luchtvochtigheid geeft in procenten aan hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid vocht in de lucht bij een bepaalde temperatuur. Warme lucht kan meer waterdamp vasthouden dan koude lucht. Een gelijke hoeveelheid vocht geeft een lagere RV bij een hogere temperatuur.

Wat is de juiste/ideale luchtvochtigheid op kantoor, in huis of in andere ruimten?

De ideale relatieve luchtvochtigheid (RV) in een ruimte ligt tussen de 40-60%. Dit is ook de RV waarbij de mens zich het prettigst voelt.

Wat is beter: een hoge of lage luchtvochtigheid?

Het is in beide gevallen niet wenselijk. Bij een hoge luchtvochtigheid oftewel (te) veel vocht in de ruimte bestaat er risico op condensvorming en groei van schimmels. Daardoor is de kans op schade in de ruimte aannemelijk. Gevolgen van te veel vocht in de ruimte zijn bijvoorbeeld:

  • Schimmelplekken
  • Houtrot
  • Loslatend behang/stucwerk

Ook kunnen er bij een (te) hoge luchtvochtigheidsgraad behaaglijkheidsklachten voor de mens zoals benauwdheid, hoofdpijn of ademhalingsproblemen ontstaan. Bovengenoemde schimmel kan ook weer zorgen voor problemen met de luchtwegen. U snapt wel dat het dus erg belangrijk is om de luchtvochtigheid goed op orde te hebben.

Wat doet het met een mens als de luchtvochtigheid te laag is?

Als de luchtvochtigheid in huis of op kantoor te laag is, wordt dit al heel snel als onprettig ervaren. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water, en een droge lucht onttrekt water uit de huid en haarcellen. Een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het lichaam vocht verliest omdat het zweet op de huid sneller verdampt. Ook kunnen de longen minder zuurstof uit de ingeademde lucht opnemen. Dit allemaal kan leiden tot:

  • Problemen met ademhalen/benauwdheidsklachten
  • Droge huid
  • Gebarsten lippen
  • Droge ogen
  • Hoofdpijn

Vermoeidheid en een mindere concentratie zijn vaak het gevolg van bovenstaande klachten. Naast het menselijk aspect speelt hier het ruimtelijk aspect ook een rol. Zo kan een strak gelegde houten vloer bij een te lage luchtvochtigheid behoorlijk krimpen om maar eens een voorbeeld te noemen. Ook kan een (te) droge lucht zorgen voor statische elektriciteit. Niet echt wenselijk, en zeker niet als er met elektronica gewerkt wordt.

Luchtvochtigheid meten

De luchtvochtigheid op kantoor, in huis of in een andere ruimte meet u eenvoudig met een hygrometer. Dit type vochtmeter geeft een indicatie van de vochtigheidsgraad (RV) en is zeer voordelig in aanschaf. Vaak is de hygrometer ook een standaardfunctie op een weerstation.

Wat kunt u doen bij een te hoge of lage luchtvochtigheid?

1: Ventileren

Een bijkomstigheid van een ventilatiesysteem is dat het bijdraagt aan de ideale luchtvochtigheid in een ruimte. Over het algemeen heerst er in een binnenruimte een hogere luchtvochtigheid als er mensen in aanwezig zijn (zij ademen, transpireren etc.). Met een ventilatiesysteem wordt de vochtige lucht uit de ruimte gezogen en wordt er weer schonere en droge lucht naar binnen getransporteerd vanaf buiten. In de wintersituatie met lage buitentemperaturen en een lage hoeveelheid vocht, kan droge lucht wel voor problemen zorgen en is bevochtiging noodzakelijk. Klachten met betrekking tot een lage luchtvochtigheid spelen daarom vooral in deze periode.

2: Luchtbevochtiger/luchtontvochtiger

Als de luchtvochtigheid in één bepaalde ruimte te laag is, kunt u dit oplossen met een luchtbevochtiger. Deze blaast stoom/mist de ruimte in waardoor er vocht in de lucht wordt toegevoegd. Bij een (te) hoge luchtvochtigheid kunt u een luchtontvochtiger gebruiken om het overtollige vocht uit de lucht te halen. Een airconditioningsysteem (in koelbedrijf) kan hier ook bij van pas komen. De meeste modellen hebben een speciale ontvochtigingsfunctie. 

3: Het onderliggend probleem aanpakken

In sommige gevallen is een hoge vochtigheidsgraad niet het gevolg van een gebrek aan ventilatie, maar van een onderliggend vochtprobleem. Bijvoorbeeld: opstijgend/doorslaand vocht of een waterlek. Als dit het geval is, moet u het vochtprobleem zelf aanpakken en volstaat symptoombestrijding middels een ventilatiesysteem of luchtontvochtiger niet.

Conclusie: waarom draagt luchtvochtigheid bij aan een (on)prettig binnenklimaat?

Bij een lage luchtvochtigheid in de ruimte voelt de lucht erg droog aan. Het inademen van deze lucht kan ruw en vervelend zijn en er kunnen gezondheidsklachten ontstaan met alle gevolgen van dien. Bij een hoge luchtvochtigheidsgraad daarentegen voelt de ruimte erg vochtig aan en kunnen er bijvoorbeeld schimmels ontstaan. Een goede luchtvochtigheid van rond de 50% is dus essentieel voor het comfortabel verblijven van personen in een ruimte.

‘Luchtvochtigheid’ is het eerste deel in een reeks over de vraag: ‘Wat bepaalt een comfortabel binnenklimaat?’. Binnenkort verschijnen de volgende delen ‘temperatuur’, ‘luchtkwaliteit’ en een overkoepelend artikel over een comfortabel binnenklimaat. Houd onze website in de gaten voor de nieuwste artikelen!

Bent u benieuwd hoe uzelf een comfortabel binnenklimaat creëert? Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.