Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Luchtverdeling op maat voor  indoor speeltuin De Eetkomeet
Voor indoor speeltuin De Eetkomeet heeft Smitsair Jetsystemen een luchtverdeelsysteem op basis van hoog inducerende jet-nozzles ontworpen en geproduceerd. (Beeld: Nick Cannaerts)

Luchtverdeling op maat voor indoor speeltuin De Eetkomeet

Producent van luchttechnische componenten, jet-systemen en speciaal plaatwerk Smitsair heeft zich in de afgelopen ruim honderd jaar ontwikkeld tot een kundige en betrouwbare partner voor installateurs, eindgebruikers en bouwers. Volgens het credo ‘kwaliteit op maat’ heeft het familiebedrijf niet alleen tal van producten en componenten ontwikkeld, maar ook tal van bijzondere projecten mogen realiseren. Van kunstdepot tot sporthal en indoor speeltuin.

Luchtverdeelsysteem bij binnenspeeltuin Pret Inn in Malden.

Smitsair maakt onderdeel uit van de Schako Group en bestaat uit de bedrijven Smitsair Luchttechniek en Smitsair Jetsystemen. Waar Smitsair Luchttechniek gespecialiseerd is in plaatwerk en componenten voor luchtbehandelingsinstallaties, focust Smitsair Jetsystemen op het ontwerp, de levering en de inbedrijfstelling van luchtdistributiesystemen voor koeling, verwarming en ventilatie. Een mooi projectvoorbeeld in dit kader is indoor speeltuin De Eetkomeet in Tremelo-Baal, waarvoor het bedrijf een luchtverdeelsysteem op basis van hoog inducerende jet-nozzles heeft ontworpen en geproduceerd. Bovendien stond Smitsair Jetsystemen in voor de nodige metingen en rookproeven.

Ruimtebesparend systeem

“De jet-systemen van Smitsair Jetsystemen maken grote luchtworpen mogelijk, terwijl de hoeveelheid luchtkanalen tot een minimum beperkt wordt. Hierdoor kan veel ruimte worden bespaard”, vertelt Rolf Langeweg, commercieel directeur van beide Smitsair ondernemingen. Inmiddels telt het klantenportfolio van Smitsair Jetsystemen heel wat indoor speeltuinen en parken op Nederlandse bodem; denk maar aan diverse attracties in de Efteling (klimaat en windbeleving), Toverland Sevenum en Kidzcity Utrecht. Recent mocht het bedrijf bovendien een Belgisch indoor speeltuinproject aan haar referentielijst toevoegen: de Eetkomeet in Tremelo-Baal.

Capaciteit van 9.000 m3/h

Om zowel verwarmde als gekoelde lucht op een juiste manier in de indoor speeltuin in te brengen, adviseerde installatiebedrijf Huygen en Van Ende bvba uit Diepenbeek het luchtdistributieplenum met jet-nozzles van Smitsair Jetsystemen. Het luchtinblaassysteem, met een capaciteit van 9.000 m3/h, wordt in hoofdzaak gebruikt voor het ventileren van de speelzaal maar laat eveneens toe om deze te koelen. “Onze kunststof jet-nozzles zijn vervaardigd in  verschillende maten, modellen en kleuren”, aldus Langeweg. “Een groot pluspunt van kunststof is het lichte gewicht. De hoog inducerende en optimaal instelbare jet-nozzles vormen veelal de kern van onze jet-systemen. Door hun aerodynamische eigenschappen zorgen ze voor een lage benodigde voordruk en extreem lage geluidshinder, ook bij hoge inblaassnelheden. De nozzles zijn standaard in wit of zwart verkrijgbaar, de plenums en luchtroosters worden gepoedercoat in een RAL-kleur naar keuze.”

Afwerking in RAL 9016

In De Eetkomeet werd het plenum uitgevoerd in RAL 9016 (wit). Bovenop het plenum werden twee regelkleppen bevestigd, die gekoppeld werden aan de temperatuuropname. “Bij hogere temperaturen worden deze kleppen gesloten – om kracht te zetten en om tot een homogeen klimaat te komen”, aldus Langeweg. “Bij lagere temperaturen worden de regelkleppen geopend zodat tochtproblemen worden voorkomen.” Installatiebedrijf Huygen en Van Ende bvba kon de werkzaamheden vlot uitvoeren, benadrukt hij. “Onze jet-systemen bieden het voordeel dat ze zeer compact zijn en snel gemonteerd kunnen worden. Er komen ook weinig leidingen aan te pas, wat het esthetische aspect ten goede komt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.