Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Luchtkwaliteit heeft opmerkelijke gevolgen voor de prestaties van sporters in sportarena’s

Luchtkwaliteit heeft opmerkelijke gevolgen voor de prestaties van sporters in sportarena’s

Het waarborgen van de juiste omgeving in sportarena’s heeft met name positieve effecten op de atleten en gebruikers. Juiste luchtverdeling is de sleutel tot een gezonde luchtkwaliteit en een comfortabel binnenklimaat.

Metabolische warmtetoename is een natuurlijk gevolg van lichaamsbeweging, ongeacht uw de sport. Zweet en geurtjes van atleten vermengen zich met de lucht in de ruimte, waardoor de luchtvochtigheid en temperatuur toenemen – tenzij dit wordt tegengegaan door een goed ontworpen HVAC-oplossing.

Onderzoekers hebben een significante correlatie gevonden tussen prestatie van de atleet en de luchttemperatuur. In een onderzoek naar marathonlopers, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS.org, ontdekten ze dat wanneer de temperatuur steeg, de snelheid van de hardlopers afnam. Door de juiste luchttechniek toe te passen is de HVAC-oplossing essentieel voor het creëren van de ideale omstandigheden die atleten in staat stellen optimaal te presteren.

De binnenluchtkwaliteit (IAQ) wordt beïnvloed door de kwaliteit van de lucht die wordt verspreid, die kan worden verbeterd met behulp van voorfilters, en ook door de verdelingspatronen van de lucht. Dit laatste wordt bepaald door het ontwerp van het luchtverdeelsysteem en moet idealiter worden aangepast aan de specifieke ruimte om zones met muffe lucht en warme of koude zones te vermijden.

Het ideale verdelingspatroon wordt beïnvloed door vele factoren, zoals de hoogte van het plafond, de afmetingen van de ruimte en de doelstelling van de lucht. Een sportarena is meestal ook verdeeld in afzonderlijke zones met elk hun eigen specifieke behoeften aan luchtverdeling, zoals tribunes, speelzones, hallen, kleedkamers, enzovoort.

Sportarena’s dienen ook veel verschillende doelen en herbergen de hele week verschillende mensen. Dagelijkse trainingssessies hebben doorgaans een zeer beperkt publiek, terwijl evenementen vaak een groot aantal mensen aantrekken. De HVAC-oplossing moet perfect werken in al deze omstandigheden en het gebruik van een luchtverdeelsysteem met een hoge mate van precisie is essentieel om precies dat te bereiken.

Op textiel gebaseerde luchtverdeeltechnologie is de meest flexibele oplossing op de markt. Met een ongeëvenaarde precisie past FabricAir het luchtverdeelsysteem aan de specifieke sportarena aan, rekening houdend met het doel van de faciliteit en de verschillende ruimtes, evenals de grootte, afmetingen en andere belangrijke ontwerpcondities.

Het waarborgen van een comfortabel binnenklimaat met een hoge IAQ is een kenmerk van de technologie  uitgevonden door FabricAir. Met tochtvrij comfort worden de onaangename geuren en vochtigheid weggeveegd met behulp van een hoge luchtverversing bij lage snelheid, wat er tevens voor zorgt dat het juiste temperatuurinstelpunt wordt bereikt.

FabricAir-luchtverdeelsystemen zijn vrijwel geluidloos en worden niet beschadigd door directe treffers van b.v. verdwaalde ballen. Luchtgordijnen kunnen worden gebruikt om zones binnen dezelfde ruimte te scheiden, b.v. het publiek en het speelveld, en wat veel in de smaak valt van de beheerders zijn de systemen vrijwel onderhoudsvrij zolang het juiste voorfilter is geïnstalleerd.

Ga naar www.fabricair.com voor meer informatie over luchtverdeling in sportarena’s of om casestudy’s uit applicaties over de hele wereld te bekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.