Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Luchtbehandelingskast in 50 delen voor KLM Topside op Schiphol 
Installateurs weten Jabrulier B.V. goed te vinden bij specifieke projectwensen. Ook deze gestapelde luchtbehandelingskast is hiervan een duidelijk voorbeeld.

Luchtbehandelingskast in 50 delen voor KLM Topside op Schiphol 

“Sinds 1986 zijn wij exclusief importeur van Wolf Geisenfeld in Nederland”, vertelt Ivo Hovius, mede-eigenaar van Jabrulier. “Dit Duitse familiebedrijf produceert niet alleen luchtbehandelingskasten en luchtverwarmers, maar ook landbouwmachines en spuitwandcabines en is sterk in maatwerk. Ook onze Nederlandse klanten plukken hier de vruchten van. Installateurs weten ons goed te vinden bij specifieke projectwensen. Denk bijvoorbeeld aan luchtbehandelingskasten in RVS, aluminium, verzinkt staal of een combinatie daarvan, maar ook aan afwijkende afmetingen. De luchtbehandelingskast voor KLM Topside op Schiphol is hiervan een sprekend voorbeeld.”

In de Topside Building zijn de kantoren en een deel van de catering van KLM ondergebracht. Het gebouw is onlangs grondig gerenoveerd, waarbij de complete E- en W-installatie is vervangen. Jabrulier werd al in een vroeg stadium door Klik Klimaattechniek benaderd, met de vraag of zij binnen een kort tijdsbestek een relatief grote luchtbehandelingskast kon produceren en leveren. “Het bleek te gaan om een luchtbehandelingskast met een toe- en afvoerdebiet van 34.000 m³/h en hoogrendement warmteterugwinning”, vertelt Hovius. “Meest speciaal was echter dat de kast van circa 8,00 x 3,50 x 3,50 meter (lxbxh) in de technische ruimte op het dak moest komen. Waar normaal gesproken een kraan wordt geplaatst en het dak wordt geopend, was dat hier vanwege de unieke ligging op de luchthaven niet toegestaan. In plaats hiervan moest de complete luchtbehandelingskast door een enkele deur van 0,85 meter breed naar binnen worden gebracht. Om dit mogelijk te maken, hebben we de luchtbehandelingskast opgedeeld in bijna 50 afzonderlijke kubussen. En ook het warmtewiel, met een doorsnede van 3 meter, is in delen aangeleverd en ter plekke door de fabrikant geassembleerd.”

De complete luchtbehandelingskast moest door een enkele deur van 0,85 meter breed naar binnen worden gebracht.

Topprestatie

“In dit project hebben wij Klik Klimaattechniek volledig ontzorgd”, benadrukt Hovius. “Alle onderdelen zijn just-in-time op het project aangeleverd en van de vrachtwagens gehesen. Een door ons ingehuurde interne transporteur heeft alle onderdelen vervolgens naar de juiste verdieping gebracht, waar ons eigen montageteam in nauwe samenwerking met de installateur alle onderdelen heeft samengebouwd. Na één nacht was al driekwart van de installatie gereed. Een topprestatie.”

Zorgvuldig gereinigd en ontgeurd

De buitenlucht die door de luchtbehandelingskast wordt aangezogen, wordt zorgvuldig en door meerdere filters gereinigd. Ruim 200 actief koolpatronen zorgen bovendien voor een automatische ontgeuring, zodat medewerkers niet de kerosinelucht van de vliegtuigen kunnen ruiken. Verder is de luchtbehandelingskast voorzien van geluiddempers, energetische koel- en verwarmingsbatterijen en bevochtigingssecties, waarmee te allen tijde een perfect binnenklimaat wordt geborgd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.