Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Luchtbehandelingskast en WTW-unit met of zonder geïntegreerde<br>warmtepomp: ellende of zegen?

Luchtbehandelingskast en WTW-unit met of zonder geïntegreerde
warmtepomp: ellende of zegen?

Het tekort aan gekwalificeerde technische mensen en de druk op de installatiekosten doen samen met de almaar verder stijgende energieprijzen de vraag naar plug-and-play-oplossingen sterk toenemen. Kiezen voor luchtbehandelingskasten die zijn uitgerust met een geïntegreerde omkeerbare warmtepomp voor verwarming en koeling lijkt in dat kader dan ook logisch. Om tot een goed functionerend en comfortabel systeem te komen, dient qua ontwerp en toepassing echter een aantal (spel)regels te worden nageleefd. Harry van Veen, directeur/eigenaar van Horos Klimaattechniek uit Soest, licht het toe.

Compacte WTW-unit voorzien van een geïntegreerde warmtepomp.

Horos Klimaattechniek is een echte pionier. Zo was het bedrijf in de jaren ’90 de eerste leverancier die zich richtte op het ontwerpen en vermarkten van dergelijke geïntegreerde klimaatsystemen. Welkome oplossingen die vaak voortkwamen uit de vraag naar ruimtebesparing en meer eenvoud in het installatiewerk. “Het verzorgen van ontwerp, verkoop en aftersales vereist de nodige kennis en kunde, zowel op het gebied van lucht- als koeltechniek”, meent Van Veen. “Juist die expertise is al zo’n 70 jaar in ruime mate binnen onze onderneming aanwezig. We hebben door vallen en opstaan gaandeweg veel technische bagage vergaard.”

Het complete plaatje

Daarvan maken de enthousiaste specialisten van Horos dagelijks gebruik, tijdens de werkzaamheden die ze voor uiteenlopende opdrachtgevers uitvoeren. Trajecten voor toepassing van dit soort systemen starten steevast met een goed advies en het stellen van de juiste vragen aan de klant. “Zo gaan we na of de retourtemperatuur voldoende is geborgd en in het geval van plenumafzuiging of het dak adequaat is geïsoleerd”, somt Van Veen op. “Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar welke inblaasconditie wordt gegarandeerd, of het onderhoudsbedrijf voldoende lucht- en koeltechnisch is onderlegd en hoe de te voorkomen ontdooiing in de winter is gegarandeerd. Kortom: we brengen het complete plaatje in beeld. Juist door dieper door te vragen, kunnen we vaststellen of een geïntegreerd systeem de beste oplossing vormt óf dat er moet worden uitgezien naar een alternatief. Helaas komen we in het veld regelmatig veel ellende tegen. Simpelweg omdat er voor een niet geschikte toepassing is gekozen of het onderhoud ondeskundig of onvolledig is verricht. Het wisselen van de filters alléén helpt niet. Vandaar ook dat wij onze klanten aanraden om installaties na de ingebruikname minimaal één jaar op afstand door ons te laten volgen.”

Luchtbehandelingskast voorzien van een geïntegreerde warmtepomp.

Separate DX-warmtepomp

Een van de problemen die via remote monitoring getackeld kan worden, betreft het onderschatten van de ontdooicyclus wanneer er een separate DX-warmtepomp is toegepast. Vooral de afstand tussen luchtbehandelingskast en warmtepomp is bepalend voor het optreden van een dergelijk ongemak, zo blijkt. “Net als bij een geïntegreerd systeem speelt ook bij het gebruik van een separate warmtepomp de retourtemperatuur een belangrijke rol. Wanneer je temperatuurfluctuaties wilt voorkomen, vormt het regelbereik van de compressor de kritische factor”, aldus Van Veen, die tot slot inzoomt op twee belangrijke voordelen van de beide warmtepomptechnieken die Horos voor diverse toepassingen en in verschillende capaciteiten aanbiedt. “In allebei de systemen wordt de energie direct van het koudemiddel naar de lucht getransporteerd. In tegenstelling tot een gekoeld warmwatersysteem heb je dus geen overdrachtsverliezen. Daarnaast verlaagt het absorptiewarmtewiel het benodigde koelvermogen, met als resultaat dat, net als in het geval van EC-ventilatoren en een toerengeregelde compressor, het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd.” 

Pak die subsidie!
Warmtepompen vallen onder de EIA (Energie Investeringsaftrek) uitvoeringsregeling, een door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland genomen initiatief waarmee ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of onderdelen een mooi fiscaal voordeel kunnen behalen. “De EIA – bedoeld voor inkomsten- of vennootschapsbelastingplichtige organisaties – levert behalve een lagere energierekening gemiddeld zo’n 11 procent voordeel op”, zegt Van Veen. “Voorwaarde is wél dat de warmtepomp is vermeld op de EIA Energielijst.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.