Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Lucht/lucht-rooftopunits voor nieuwbouw AmbaVeyor in Zwaag: ‘Comfort, energiezuinigheid én installatiegemak gaan perfect hand in hand’ 


Ciat-1
Accountmanager Sjoerd Lammertink van CIAT en projectleider Edwin Brands van Klaver Klimaattechniek voor de rooftopunit, op het dak van de nieuwbouw van AmbaVeyor.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | CIAT

30 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De rooftopsystemen van CIAT zijn zeer populair bij installateurs én gebouwgebruikers. Niet verwonderlijk, want naast verse, gezonde en uitstekend geklimatiseerde lucht bieden de units diverse technische voordelen. Zo zijn installateurs verzekerd van één apparaat, één regeling en één setpoint, vertellen accountmanagers Martijn van Gijssel en Sjoerd Lammertink. “Bovendien is een rooftop niet afhankelijk van externe verwarmings- en koelbronnen. Overkoepelende regelingen, kabels en leidingen zijn niet nodig, waardoor flink op de installatietijd kan worden bespaard.”

“Een rooftop is een luchtbehandelingskast en koelmachine in één compacte omkasting”, vertelt Van Gijssel. “De unit kan gebruikte lucht uit een grote ruimte retour halen, verwarmen of koelen, naar behoefte bijmengen met verse buitenlucht en eventueel ontvochtigen, waarna deze met de juiste temperatuur én het juiste CO2-niveau opnieuw naar binnen wordt gebracht.”

Accountmanager Martijn van Gijssel van CIAT en projectleider Edwin Brands van Klaver Klimaattechniek inspecteren de rooftopunit.


Configuratie op maat

Met de VECTIOS™ lucht/lucht-rooftoprange, die bestaat uit dertien bouwgroottes met capaciteiten van 20 t/m 90 kW en luchtdebieten van 5.100 tot 16.000 m³/h kan CIAT meer dan 80% van alle projecten in Nederland bedienen, benadrukt hij. “Aan de basis van VECTIOS™ ligt steevast een compacte unit, die exact op projectmaat geconfigureerd kan worden. Ongeacht of het project een distributiecentrum, productieruimte of concertzaal betreft. De condensorunits garanderen een vaste verhouding tussen luchtdebiet en koel-/verwarmingsvermogen; een verhouding die inmiddels zelfs modulair regelbaar is.”
 Nieuwbouw AmbaVeyor Recent heeft CIAT twee VECTIOS™ lucht/lucht-rooftops geleverd voor de nieuwbouw van AmbaVeyor, een dochteronderneming van partner in materiaal-transportsy stemen AmbaFlex. Op industrieterrein Zevenhuis in Zwaag wordt over enkele weken een all-electric gebouw met productie- en opslagruimten opgeleverd. Klaver Klimaattechniek is verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. CIAT werd al in een vroeg stadium benaderd, om als rooftopspecialist mee te denken over verse luchthoeveelheden en inblaastemperaturen. Lammertink: “Op basis daarvan hebben wij CIAT IPJ 0360 (16.000 m³/h) en IPJ 0280 (15.000 m³/h) rooftopunits in warmtepompuitvoering geadviseerd, waarmee zowel verwarmd als (vrij) gekoeld kan worden. De klimatisering van de lucht wordt flexibel afgestemd op de binnenluchtcondities en buitenluchttemperaturen, waardoor comfort en energiezuinigheid perfect hand in hand gaan.”
De keuze voor de CIAT rooftops was een logische, volgens Edwin Brands, projectleider bij Klaver Klimaattechniek. “In de compacte units zijn alle technieken reeds geïntegreerd, waardoor we geen installaties hoefden samen te bouwen of te koppelen. Dit is montagetechnisch heel interessant. Bovendien zijn de prestaties van de units uitstekend.” De samenwerking met CIAT bevalt hem. “CIAT staat voor korte lijnen. De accountmanagers reageren snel en adequaat op vragen en ook het kennisniveau is hoog, wat de kwaliteit van het project absoluut ten goede komt.”


Just-in-time leveringen

“In tegenstelling tot luchtbehandelingskasten worden rooftops in het dak geïntegreerd”, aldus Van Gijssel. “Dit betekent dat er sparingen in het dak worden gemaakt, waarin een stevig bevestigingsframe (daksokkel) wordt geïnstalleerd en waar de rooftops overheen worden geplaatst. Hierdoor ontstaat een gesloten en weerbestendige opstelling, zonder schroeven of bouten.” In Zwaag zijn de units in maart geleverd en direct op de daksokkels geplaatst. Klaver Klimaattechniek regelt de elektrische aansluiting van de units, waarna de bedrijven samen de inbedrijfstelling verzorgen. Als afgiftesysteem worden centrale luchtdistributiesystemen met nozzle-/jetroosters geïnstalleerd.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%