Afgelopen zomer is het Lorentz Lyceum verhuisd van de oude locatie aan de Groningensingel naar een nieuw gebouw aan de Metamorfosenallee naast station Arnhem-Zuid. Ferrocal stond in voor het modelleren, produceren, monteren én isoleren van de lucht- en ventilatiekanalen op basis van de gegevens van haar opdrachtgever en conform de laatste eisen van Frisse Scholen. “Een gezond binnenklimaat begint bij een doordacht luchttechnisch ontwerp en -systeem”, stelt Ronald Smit, directeur van Ferrocal.
Ferrocal beheerst de hele keten van luchttransportsystemen. “We ontwerpen op basis van de gegevens van onze opdrachtgevers en produceren alles in eigen huis, bij ons in Brummen, en dat al sinds 1933”, zegt Smit met gepaste trots. “Een goed systeem is luchtdicht en duurzaam. Dat wil zeggen, de kanalen moeten zo min mogelijk geluid produceren en voldoen aan de kwaliteitseisen zoals opgesteld door Luka, de Nederlandse vereniging van Luchtkanalenfabrikanten. In opdracht van Pola Installatietechniek Zevenaar hebben we in het Lorentz Lyceum de lucht- en ventilatiekanalen mogen modelleren in onze eigen Revit-bibliotheek en op LOD 400. Het grote voordeel hiervan is dat onze klanten ook met deze Revit-bibliotheek kunnen modelleren en bij gereedheid hiervan de gegevens geschikt zijn voor aansturing van onze productie. We nodigen onze opdrachtgevers en eindgebruikers graag uit om een kijkje te nemen in onze productielocatie.”
In totaal heeft Ferrocal voor het Lorentz Lyceum zo’n 2.600 m² rechthoekige plaatstalen luchtkanalen geleverd, allemaal sendzimir verzinkt, en nog eens 670 m¹ ronde plaatstalen luchtkanalen met een maximale diameter van 315 millimeter. “De ronde kanalen kunnen we uit voorraad leveren, de rechthoekige exemplaren zijn altijd maatwerk”, zegt Smit. “Daarnaast hebben wij alle toebehoren zoals brandkleppen, volumeregelaars en dempers gemonteerd, welke door onze klant worden geselecteerd en toegeleverd. De toegepaste luchtkanalen voldoen aan luchtdichtheidsklasse C. Dat houdt in dat er zo min mogelijk lucht verloren gaat tijdens het transport. Klasse C staat voor een verlies van slechts 0,27 l/s/m².”
In de basis voldoen alle luchtkanalen die Ferrocal produceert aan luchtdichtheidsklasse C. Smit: “Voor ziekenhuizen en cleanrooms gaan we zelfs nog een stapje verder en hanteren we in sommige gevallen klasse D, conform de eisen van onze branchevereniging. De voordelen van luchtdichtheidsklasse C zijn significant. Minder lekverliezen betekent minder geluid en een lager energieverbruik. Het leidt bovendien tot een schonere ruimte en een schoner afzuigsysteem. Met andere woorden: een beter binnenklimaat, een duurzaam gebouw én – weliswaar nog niet bewezen – mogelijk een lager ziekteverzuim door schonere lucht.”
Het praktijkniveau van de installatie wordt getoetst middels een lektest op locatie in het bijzijn van de opdrachtgever. Albert-Jan Kistemaker, projectleider bij Ferrocal: “Het niveau van luchtdichtheidsklasse C hebben we in het Lorentz Lyceum ruimschoots behaald. De uitdaging zat hem hier vooral in de coördinatie van de verschillende disciplines en het behalen van de planning. Door een goede afstemming met Pola Installatietechniek is dat uitstekend verlopen, met als gevolg een tevreden opdrachtgever. Niet in de laatste plaats omdat medewerkers en scholieren zijn gegarandeerd van een gezond binnenklimaat conform de laatste eisen van Frisse Scholen.”
Ferrocal werkt aan duurzame gebouwen en een goed binnenklimaat in de utiliteitsbouw, variërend van scholen en kantoren tot zwembaden, sportcomplexen en ziekenhuizen, maar ook in de woningbouw en industrie. “We ontwerpen op basis van de gegevens van onze opdrachtgever en modelleren, produceren, leveren, plaatsen en isoleren luchtkanalen. We beheersen dus het complete plaatje van A tot Z en doen dat ook nog eens heel milieuverantwoord. Duurzaamheid en MVO zijn belangrijke ijkpunten in elke laag van onze organisatie. Tevens zetten wij ons in om mensen met andere kwaliteiten (lees: achterstand tot de arbeidsmarkt, red.) de mogelijkheid te gunnen om deel te nemen aan het arbeidsproces”, besluit Smit.