Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Logistiek centrum G-Park fase 1:

Logistiek centrum G-Park fase 1:

Op Business Park 7Poort in Zevenaar, langs de snelwegen A12 en A15 en vlakbij de Duitse grens is afgelopen zomer de eerste fase van logistiek centrum G-Park opgeleverd. Het project omvat een mega-distributiecentrum van 52.000 m², opgesplitst in twee warehouses van 26.000 m². Om de beschikbare opslagruimte te optimaliseren, hebben beide warehouses een vrije hoogte van 12,20 meter gekregen. Daarnaast beschikt het nieuwe distributiecentrum over in totaal vijftig dockdeuren, vier gelijkvloerse overheaddeuren, 141 parkeerplaatsen en hoogwaardige kantoorruimten.

Buffervat met aanvoer- en retourleidingen.

G-Park fase 1 is gerealiseerd door Goldbeck Nederland, in opdracht van logistiek vastgoed ontwikkelaar en investeerder GLP. vanPanhuis Hoogeveen, onderdeel van Top Installatiegroep stond in voor de werktuigbouwkundige, sanitaire en elektrotechnische installaties, met uitzondering van de sprinklertechnieken. “Beide warehouses zijn ontwikkeld en gebouwd volgens de BREEAM-NL ‘Excellent’ certificeringscriteria”, vertelt Paul Peet, projectleider bij VanPanhuis Hoogeveen. “Het onderhoudsvriendelijke distributiecentrum is 100% elektrisch uitgevoerd. Bovendien is gekozen voor hoogwaardige LED-verlichting, waterbesparend sanitair en innovatieve klimaatinstallaties.”

Lucht/water-warmtepompen met een COP van > 4

Voor de verwarming en koeling zijn op ieder warehouse drie lucht/water-warmtepompen geplaatst: twee tweepijpssystemen voor de magazijnruimten en een vierpijpssysteem voor de kantoren. “Als afgiftesysteem voor de magazijnruimtes is gekozen voor vloerverwarming. In de kantoren hebben we fancoilunits geïnstalleerd, waarmee gelijktijdig verwarmd en gekoeld kan worden. De fancoilunits blazen uit via roosters in het plafond.” De lucht/water-warmtepompen hebben een COP (Coëfficiënt of Performance) van > 4, vertelt Peet. “Dit betekent dat de warmtepompen slechts 1 kW stroom verbruiken om ruim 4 kW warmte te produceren. Met andere woorden: de warmtepompen hebben een rendement van meer dan 400%.”

De hoofdverdeelkasten zijn voorbereid op de installatie van grote aantallen zonnepanelen in de toekomst.

Twee luchtbehandelingskasten per warehouse voorzien de magazijnruimten en kantoren van voldoende gezonde en frisse lucht. Alle klimaatinstallaties zijn gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem voor centrale bediening en monitoring. Conform de BREEAM-NL-eisen is bovendien gekozen voor waterbesparend sanitair en kranen met infraroodsensoren.

Voorbereid op grote aantallen zonnepanelen

G-Park fase 1 is casco opgeleverd. Het mega-distributiecentrum is geschikt voor één of meerdere logistieke dienstverleners en kan flexibel aan de wensen van de huurder(s) worden aangepast. “Buiten elke warehouse hebben wij een trafostation gebouwd en middels traditionele voedingskabels gekoppeld aan een hoofdverdeelkast”, vertelt Peet. “En ook inpandig is voor traditionele kabelsystemen gekozen. De hoofdverdeelkasten zijn voorbereid op de installatie van grote aantallen zonnepanelen in de toekomst.”

Twee luchtbehandelingskasten per warehouse voorzien de magazijnruimten en kantoren van voldoende gezonde en frisse lucht.

Hoogwaardige en intelligente LED-verlichting

Zowel binnen als buiten het distributiecentrum is gekozen voor hoogwaardige en intelligente LED-verlichting. “Bewegingsmelders en timers zorgen dat nergens onnodig energie wordt verbruikt”, aldus Peet. “Een geavanceerd lichtmanagementsysteem maakt bovendien een automatische en handmatige aansturing van de verlichtingsinstallaties mogelijk. Doordat de intelligente verlichtingsarmaturen zelf hun onderhoudsbehoefte melden, kan flink op inspectie- en onderhoudskosten worden bespaard.”

Korte doorlooptijd

In oktober 2019 is met de bouw van G-Park fase 1 gestart. Zeven maanden later al moest het mega-distributiecentrum worden opgeleverd. Een flinke uitdaging, volgens Peet. Zeker toen corona zijn intrede deed en levertijden onder druk kwamen te staan. “Dankzij de flexibiliteit van onze medewerkers, opdrachtgever én bouwpartners echter hebben we het project met slechts 1,5 maand vertraging kunnen opleveren. Daar zijn we best trots op.”

In de toekomst zal in verschillende fases de rest van de kavel van G-Park (ca. 130.000 m²) worden bebouwd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.