02:28
08-04-2016

Loepzuivere lichtschakelaars in hout

Silvaluxe is de enige producent in Nederland (en wellicht in de wereld) van houten schakelaars, dimmers en stopcontacten. Oprichters Giel Mosch en Susanne Vink verkopen hun precisiewerkstukken vanuit hun stolpboerderij in het Noord-Hollandse Schagerbrug. Giel is vooral te vinden achter de computer en zijn CNC aangestuurde 3D Frees. Susanne regelt de verkoop en de klantcontacten. De Finishing Touch in hout die Silvaluxe aanbiedt, bestaat niet alleen uit het gangbare schakelmateriaal. Aan de specials is onlangs een spetterende variant toegevoegd.

Houten stopcontacten en schakelaars van Silvaluxe mogen gezien worden en onderscheiden zich van het geijkte aanbod in de elektrotechniek. De houten en contactpunten kunnen op een rij worden afgemonteerd in enkele, dubbele, drie-, vier- of vijfvoudige afdekplaten. Vanaf het moment dat Giel het ontwerp- en productieproces voor het standaardwerk goed in de vingers had, richtte zijn aandacht zich ook op het ‘uitzonderlijke’ precisiewerk. Bijvoorbeeld afdekramen in verschillende houtsoorten die als in een legpuzzel zuigend pas aan elkaar gekoppeld worden. Of het verdiept frezen van logo’s, namen of andere zaken in de afdekramen, wipschakelaars of dimmers.

Verrassende combinaties
Op zichzelf zorgen de verhoudingen, rondingen en eigenschappen van het hout al voor een luxe uitstraling. Bij de specials levert het selecteren en mixen van verschillende houtsoorten op kleur en tekening verrassende combinaties op. De diverse onderdelen freest Giel tot op de mm nauwkeurig uit massief hout dat hij zorgvuldig op kwaliteit selecteert. Contactpunten op een rij kunnen ook als puzzelstukken aan elkaar gekoppeld worden. Afnemers kwalificeren de ambachtelijk vervaardigde werkstukken van Giel als: “Zuigend pas, loepzuiver en spatzuiver in elkaar passend.” Begin dit jaar zijn twee specials aan het leveringsprogramma toegevoegd: blokvormige en spetterende schakelpanelen.

2

Ontwerpvrijheid
Giel Mosch: “Ik benut de ontwerpvrijheid en de opties die hout eigen zijn optimaal. Mijn werk inspireert ontwerpers om hun eigen creativiteit door ons verder te laten ontwikkelen en produceren.” Het produceren in hout en het afmonteren vindt bij voorkeur plaats op het Busch Jaeger schakelprogramma. De basiselementen voldoen aan het KEMA-keurmerk, het CE-keurmerk en het VDE keurmerk. En, niet onbelangrijk: “Onze houten finishing Touch voor schakelmateriaal is super brandveilig, ” zegt Giel om een vooroordeel te ontzenuwen. “Afhankelijk van de houtsoort ontbrandt hout pas bij 250 tot 350 graden Celsius. Mocht onverhoopt het schakelmateriaal toch oververhit raken dan zorgt een slimme voorziening aan de achterzijde van het houten paneel ervoor dat er geen brand kan ontstaan.”

Speling van de natuur
Door de speling van de natuur krijgt hout tijdens de groei een eindeloze variatie mee aan kleur, tekening en karaktereigenschappen. Ten aanzien van de kwaliteit doet Giel geen concessies. Dat betekent dat niet elke houtsoort geschikt is voor dit freeswerk. “Ik verwerk bij voorkeur eiken, wengé, Amerikaans noten en mahonie.

De houtsoort wengé is zo’n beetje een van de lastigste, maar ik kan er goed mee uit de voeten, weet hoe ik het tegendraadse karakter rustig moet krijgen.” Andere houtsoortkeuzes zijn mogelijk, zij het dat alleen de hardere soorten in aanmerking komen. Grenen en vuren zijn bijvoorbeeld te zacht en daardoor ongeschikt gebleken.

Gecertificeerd
Voor alle duidelijkheid, al het hout dat Giel verwerkt is duurzaam geproduceerd en gecertificeerd.

Suus benadrukt: ”Hout is van alle tijden en wij beseffen dat er alleen bij een verantwoord bosbeheer voldoende hout beschikbaar zal blijven. Het massieve hout dat Silvaluxe verwerkt, wordt geleverd met een FSC- of PEFC-keurmerk.” Bij de productie wordt gebruik gemaakt van groene stroom die de eigen zonnepanelen leveren. Het ingekochte hout wordt zo optimaal mogelijk verwerkt en door Giel zelf met de lintzaag in de gewenste dikte verzaagd. Het hout wordt na de bewerking ontdaan van bramen, glad geschuurd en afgewerkt met Hardwax-olie of blanke lak.

daf

Silvaluxe
“De naam Silvaluxe is bewust gekozen, ” zegt Suus: “Silva is het Latijnse woord voor bos of woud, de kraamkamer van ons hout. Lux staat voor licht en lichtsterkte en dat is waar wij mee bezig zijn. De e is hieraan toegevoegd om aan te geven dat wij ons op het luxe segment richten.”

Giel en Suus beseffen dat aan de luxe van het uitzonderlijke en kwalitatief hoogstaande maatwerk in hout een hoger prijskaartje hangt. Wie hiervoor kiest krijgt iets bijzonders in huis.

Giel: “Wij gaan niet voor massaproductie. En zo er sprake zou zijn van standaard werk, ook dan leveren wij stuk voor stuk unieke producten af. Wij bieden topkwaliteit, geen ramsjwerk en onze afnemers zijn bereid hiervoor iets meer te betalen.”

Voor meer info:
Silvaluxe, Grote Sloot 411, 1751LE Schagerbrug
Website www.silvaluxe.com
Email: info@silvaluxe.com
Susanne Vink +31 (0) 612 084 045

Installatie en Bouw Nederland partners