Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
LocHal, Tilburg | ‘Bouw en installatietechniek LocHal zijn perfect afgestemd’

LocHal, Tilburg | ‘Bouw en installatietechniek LocHal zijn perfect afgestemd’

Bouw en installatie zijn altijd losse schakels in de bouwketen geweest. De visie van BINX Smartility is echter dat je alleen de beste prestaties kunt leveren als je integratie in het traject van ontwerp, realisatie en onderhoud toepast. “Hierbij benaderen we het proces niet als keten, maar als koord, waarbij alle vezels van begin tot eind vervlochten zijn”, vertelt innovatiemanager Remco Balvert. “Dat dit mooie resultaten oplevert, bewezen we onder andere bij de nieuwbouw van het Focus Filmtheater in Arnhem, de renovatie en uitbreiding van het UW Werkbedrijf in Utrecht en de rigoureuze verbouwing en uitbreiding van de LocHal in Tilburg.”

Stabiplan LocHal Tilburg Artikel Installatie Bouw Vakblad Nederland

De grote hal vlakbij station Tilburg, waar ooit aan locomotieven werd gesleuteld, is in december 2018 opnieuw in gebruik genomen. In het gebouw zijn onder meer de Bibliotheek Nieuwe Stijl, Seats2Meet en Kunstloc Brabant ondergebracht, evenals diverse ruimten voor muziekoptredens, het Stadscafé en het Stadsbalkon. “De diversiteit aan functies, in combinatie met de omvang, complexiteit en BREEAM-ambitie van het project maakten de LocHal zeer geschikt voor een UAV-GC-aanpak”, vertelt Balvert. “Hierbij is de opdrachtgever niet alleen verzekerd van één aanspreekpunt voor het complete project, maar ook van een optimale coördinatie en afstemming tussen bouw en installatietechniek.”

Geïntegreerde projectaanpak

In opdracht van de gemeente Tilburg voerde BINX Smartility de benodigde sloopwerkzaamheden uit. “Vervolgens hebben we een stadsbalkon toegevoegd, de gevel gerevitaliseerd en het inbouwpakket verzorgd”, vertelt Balvert. “Van het trappenlandschap tot en met de inpassing van de verschillende ruimtes. Inclusief de elektrotechnische, werktuigbouwkundige en sanitaire installaties, die volledig nieuw zijn aangebracht.” Om een optimale klimatisering in het gebouw mogelijk te maken en het energieverbruik te beheersen, is de LocHal opgedeeld in vier klimaatzones, vertelt hij. “Zo is in de twee meter voor de enkelglas lampiongevel een lagere temperatuur toegestaan, wat tevens geldt voor de ruimtes waarin geen werkplekken worden ingericht.” Het leeuwendeel van de LocHal wordt verwarmd en gekoeld middels lucht. “In alle besloten ruimtes zijn ventilatorconvectoren gemonteerd. Op de eerste, tweede en derde verdieping is gekozen voor vloerverwarming en -koeling. 1.278 zonnepanelen voorzien in een duurzame energieopwekking. Daarnaast zijn in dit project 1.326 LED-armaturen, circa 2,5 km kabelgoten en 1.147 stopcontacten aangebracht.”

Stabiplan LocHal Tilburg Artikel Installatie Bouw Vakblad Nederland

Virtueel inzicht en overzicht

Om de gemeente Tilburg vooraf (virtueel) inzicht te kunnen geven in de nieuwbouw en om een soepele uitvoering te borgen, heeft BINX Smartility haar volledige werk uitgevoerd volgens de BIM-werkwijze. “Onze eigen engineers hebben het ontwerp gemodelleerd en uitgewerkt, waarbij zij het voorlopige ontwerp van CIVIC architects, Braaksma & Roos architecten, Arup en Inside Outside als esthetisch uitgangspunt hebben genomen”, vertelt Balvert. “Vanwege de complexiteit van het project en de voortschrijdende inzichten van onze opdrachtgever is het BIM-proces niet geheel lineair verlopen. Af en toe hebben we een stapje terug moeten zetten, maar daarin was de LocHal geen uitzondering. In BIM-projecten worden opdrachtgevers gedwongen om al vroeg in het project veel keuzes te maken. Bepaald geen eenvoudige opgave. Door de bouw en installatietechniek in alle fases virtueel inzichtelijk maken, hopen wij hen dan ook zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Het ontwerpmodel is door BINX Smartility vertaald naar een uitvoerings-/engineeringsmodel, waarin ook de aspectmodellen van de diverse leveranciers zijn opgenomen. Zoals van Ferrocal en Fire Stop Holland, die gezamenlijk met de engineers van BINX Smartility het project in BIM hebben uitgewerkt. “Vervolgens hebben we diverse modelcontroles uitgevoerd, die naast de visuele controles (maakbaarheid, inpasbaarheid) ook diverse clashcontroles omvatten.”

Stabiplan LocHal Tilburg Artikel Installatie Bouw Vakblad Nederland

Van AutoCAD naar Revit met Stabicad

In haar BIM-projecten maakt BINX Smartility steevast gebruik van Stabicad for Revit. En dat is niet verwonderlijk, volgens Balvert. “Omdat we al enkele jaren met grote tevredenheid werken met Stabicad for AutoCAD, besloten we ook Stabicad for Revit te gebruiken. De raakvlakken tussen beide softwarepakketten zijn namelijk groot, wat de drempel om over te stappen aanzienlijk heeft verlaagd. Stabicad for Revit biedt diverse handige functionaliteiten, waarvan wij in onze BIM-projecten veelvuldig gebruik maken. Denk bijvoorbeeld aan de MEPcontent bibliotheek, maar ook aan de mogelijkheid om snel groepenkastindelingen te maken. Conform de NEN-eisen, waarbij bij aanpassingen in het ontwerp automatisch wordt doorgeteld en waarmee kostbare ontwerptijd wordt bespaard.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.