Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Limburgse revolutie op de Frankfurter beursvloer

Limburgse revolutie op de Frankfurter beursvloer

Menig mond viel open van verbazing op de ISH, bij het zien van één van de opmerkelijkste innovaties op het gebied van duurzaamheid. Op de stand van Cox Geelen uit het Limburgse Eijsden werd de ECONEXT EnrgyAir aan het grote publiek getoond. Een ontwikkeling die is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen Cox Geelen en Eplucon Energy Plus concepts. De ster van de show: een op glycol gebaseerde warmtewisselaar voor de lucht-warmtepomp.

We spreken met Guido van Oijen, commercial director bij Cox Geelen en Herwin van Veldhuizen, technisch directeur bij Eplucon. “We lossen met ons systeem problemen op die split-units met zich meebrengen”, opent Van Oijen het gesprek. “Die units maken doorgaans veel lawaai. Dat lossen wij op door de warmtewisselaar op het dak aan te brengen en de warmtepomp op zolder.”

Vermomd als schoorsteen

“Dankzij de toepassing van 100 meter kunststof slang, glycol en een ventilator erboven, bereiken we een even groot effect als bij een grondboring”, legt Van Veldhuizen uit. “Minder lawaai, een onopvallende plaatsing op het dak en een maximaal effect maken de ECONEXT EnrgyAir tot een echte oplossing.” Het systeem is ontworpen voor nieuwbouw en renovatie, kent een maximaal vermogen van 4,8 kW bij -7˚C en fungeert naast energiebron ook als afblaasunit voor ventilatielucht en rioolontluchting. “Daarvoor zijn geïntegreerde aansluitingen opgenomen”, licht Van Oijen toe.

Limburgse revolutie op de Frankfurter beursvloer

Een prachtige samengang van functionaliteit en vormgeving: minder geluidsoverlast en gewoon vermomd als schoorsteen!

 

Van Oijen en Van Veldhuizen kwamen twee jaar geleden bij elkaar, toen Cox Geelen de vraag bij Eplucon neerlegde om een kap te ontwikkelen. Het gesprek was inspirerend en al snel werd er gepraat over het samen ontwikkelen van een nieuw product. Van Veldhuizen: “Met een split-unit zet je techniek buiten. Door echter techniek binnen neer te zetten en de warmtewisselaar buiten, los je veel problemen op. Het voordeel is dat iedereen een installatie met glycol mag aanleggen. Hoe verder de unit weg staat, hoe beter. Er is geen warmteverlies. We ontdooien 1 tot 6 keer in de 14 uur.”

Alle kennis en testfaciliteiten in huis

Cox Geelen beschikt over een eigen R&D-team en stelde dit ter beschikking voor de samenwerking met Eplucon. “Voor allebei was dit nieuw”, legt Van Oijen uit. “Wij beschikken ook nog eens over een testcel, waarin ijspegelvorming wordt getest. Dat is een ideale ruimte om een warmtepomp te testen. Immers heb je vochtige lucht nodig om de unit te testen. Begin 2018 hadden we een werkend model, dat Loohuis Installatietechnieken BV wel wilde proberen in een verduurzamingsproject. We zijn naar de tekentafel gegaan en hebben toen een sparing voor in het dak ontwikkeld die net zo groot is als de warmtepomp. Daarmee werd het mogelijk om de gehele warmtepomp met een kraan door het dak te laten zakken.”

Door de kunststof luchtwisselaar werkt de ECONEXT EnrgyAir van -15˚C tot +50˚C zonder enig probleem. Het aantal bewegende delen is beperkt tot een stille EC-ventilator. Daarmee is de EnrgyAir onderhoudsvrij. “Voor Nederland is dit product een mooie aanvulling”, zegt Van Oijen tot besluit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?