Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Legionellabesmetting voorkomen? Doe het op de meest veilige manier!

Legionellabesmetting voorkomen? Doe het op de meest veilige manier!

Eens in de zoveel tijd lezen we weer over een uitbraak van de veteranenziekte, veroorzaakt door een legionellabesmetting. Waar ontstaan legionellahaarden meestal? Vaak op campings, scholen, in sportcomplexen en in andere openbare gelegenheden waar water te lang stilstaat en sprake is van een watertemperatuur waarbij de legionellabacterie optimaal kan gedijen.

De legionellabacterie vermenigvuldigt zich bij temperaturen tussen de 20˚C en 45˚C. Openbare gelegenheden moeten ervoor zorgen dat de bacteriologische kwaliteit van het water gecontroleerd wordt. Wanneer er waarden gemeten worden die boven de 100 Kolonie Vormende Eenheden per liter (KVE/L) water liggen, dan moeten er extra testen gedaan worden. Bij overschrijding van 1.000 KVE/L dienen er curatieve maatregelen genomen te worden.

Extra zekerheid wordt geboden met de verwisselbare eindfilters van Delabie, die het ontstaan van biofilm met bacteriën tegengaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Een goed voorbeeld zijn de douches in sporthallen, die alleen gebruikt worden voor midweektraining en thuiswedstrijden in het weekend. Warm water wordt geproduceerd en opgeslagen tot het moment dat dit nodig is.  De Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties (NEN 1006) stellen dat warm water geproduceerd moet worden op maximaal 70°C, met een temperatuur van het circulatiewater van 60°C. Bij deze temperatuur sterft 90% van de bacteriën binnen 2 minuten. Als de temperatuur onder deze richtlijn daalt, neemt het risico van bacteriegroei toe.

Complexe systemen en lange buisleidingen leiden tot temperatuurdalingen en verhogen het risico op besmetting. Om dit risico te beperken, moet de lengte van uittapleidingen tot een minimum worden beperkt (maximaal 5 meter of 1 liter inhoud). Isolatie van de leidingen voorkomt warmteverlies en waar koud- en warmwaterleidingen naast elkaar lopen, zal de isolatie de warmteoverdracht tegenhouden, waardoor wordt voorkomen dat de temperatuur van het koud water stijgt tot boven de 20°C en de legionellabacteriën niet langer inactief zijn.

Geen brandwonden met de juiste kraan

Delabie heeft met haar expertise voor elke situatie de juiste kraan, zo ook voor bovengenoemde problematiek. Wanneer het water op 60˚C wordt opgeslagen en via de kraan naar buiten komt, ontstaat er een risico op brandwonden. De meest getroffen groepen zijn kinderen en mensen met een bewegingsbeperking, bijvoorbeeld gehandicapten of bejaarden. Kinderen kunnen binnen 2 seconden een derdegraadsbrandwond oplopen, voor volwassenen ligt dit op 5 seconden. Met de thermostatische mengautomaat van Delabie is echter zekerheid gegarandeerd! Een antiverbrandingsveiligheid op de kraan regelt automatisch dat het warme water wordt afgesloten, mocht de toestroom van koud water stilvallen.

Bij Delabie gaan functionaliteit en esthetische waarden hand-in-hand.

Automatische doorspoeling als preventieve maatregel

Stilstaand water is ook een favoriete plaats van de legionellabacterie om zich te vermenigvuldigen. Om dit probleem in openbare gelegenheden te bestrijden, dient er op frequente basis doorgespoeld te worden. Ook daar heeft Delabie een oplossing voor. De NEN1006-richtlijnen bevelen onder bepaalde omstandigheden aan om het systeem één keer per week te spoelen. Elektronische kranen van Delabie bieden een eenvoudige oplossing voor aftappunten met een lage gebruiksgraad. Elke 24 uur na het laatste gebruik wordt namelijk een automatische spoeling van 60 seconden geactiveerd. Bovendien is het mogelijk om één elektronische kraan aan het eind van een uittapleiding te installeren zonder dat er in het hele systeem op elektronische besturing wordt overgeschakeld. Batterijbediende kranen en douches van Delabie zijn eenvoudig te installeren en zullen automatisch het net spoelen. Omdat de elektronische besturing, magneetventiel en batterij in het kraanhuis of douchepaneel zijn geïntegreerd, kunnen de PEX-flexibele slangen eenvoudig op de watertoevoer worden aangesloten. Ook het onderhoud is eenvoudig, omdat het magneetventiel en de batterij eenvoudig kunnen worden vervangen zonder de watertoevoer uit te schakelen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.