klemko
01:54
05-04-2016

LED’s net zo warm als halogeen

De keuze van de verlichting in een bepaalde ruimte draagt sterk bij aan het sfeer- en comfortgevoel. Zowel op het werk als thuis. Dan is het prettig wanneer lichtbeleving aan den lijve ondervonden kan worden.

Veelgehoord als mening over LED-verlichting: functioneel, energiezuinig natuurlijk ook, maar tegelijkertijd behept met een ietwat kille uitstraling. Niet vreemd daarom dat – vooral onder particulieren – er nog altijd interesse bestaat voor de ouderwetse gloeilamp. Toch zijn er momenteel LED-lampen op de markt met nagenoeg dezelfde kleurtemperatuur als halogeen- of gloeilampverlichting. Zoals die van Lumiko, ontwikkeld en geproduceerd door Klemko Techniek uit Soest. Met 2.700 Kelvin qua kleurtemperatuur de warmste die momenteel in LED-uitvoering verkrijgbaar zijn, meent technisch en commercieel directeur Peter van Rossum. “Onze lampen geven hetzelfde warme licht als halogeenverlichting. Bovendien geven de COB-versies met strooilicht hetzelfde lichtbeeld. Voor meer gebundeld licht, zoals met accentverlichting, zijn onze XPG Lumiko-spots ontwikkeld.”

Kostenbesparend
Klemko ontwikkelde de Lumiko LED-lampen als natuurlijke en energiezuinige opvolger van de halogeenlamp. Met als essentieel uitgangspunt het vervangen zo eenvoudig mogelijk te maken. Van Rossum: “Welke verduurzaming je ook toepast: in aanleg kost die altijd geld. Onze Lumiko’s zijn niet alleen zeer energiezuinig, het Bonnita model is bovendien zo ontworpen dat die past in bestaande halogeenarmaturen. Dus worden er kosten bespaard, terwijl de verlichting er hetzelfde blijft uitzien. Al is vervanging van het gehele armatuur natuurlijk ook een mogelijkheid.”

Belangrijk voor de juiste toepassing noemt Van Rossum de lichtdistributie van de lamp. Meer concreet: de breedte van de lichtbundel. De Lumiko’s zijn verkrijgbaar met zowel een strakke als verstrooiende lichtbundel. Bovendien gaan de lampen langer mee, doordat de lichtbron gescheiden is van de driver. Dit voorkomt warmteoverdracht en verlengt de levensduur. Met een tolerantie van 50 Kelvin is de kleurgelijkheid van (grote) series lampen vrijwel gelijk.

Geen extra nuldraad
Voor de besturing van de Lumiko spots ontwikkelde Klemko een speciale wandinbouw bewegingsmelder. Letterlijk uniek, volgens Van Rossum, omdat deze – in tegenstelling tot die van de concurrenten – LED kan schakelen zonder dat er een extra draad hoeft te worden getrokken. Van Rossum: “De inloopstroom bij LED-verlichting is veel groter dan bij traditionele verlichting. De benodigde nuldraad bij bestaande schakelaars ontbreekt in veel gevallen. Deze bewegingsmelder is aansluitbaar op bestaande bedrading, dus zonder de noodzakelijkheid van een nuldraad. En ook dat scheelt aanzienlijk in de installatiekosten.” Verder onderscheidend noemt Van Rossum de nauwkeurige instelbaarheid. De besturing geschiedt decentraal en is geheel naar wens instelbaar. Met daarbij een zeer nauwkeurig te regelen dimbaarheid (loopt uiteen van 1 tot 100 procent). Van Rossum: “Wij beschouwen verlichting als iets puur individueels. Wat de één als duister ziet, kan de ander pijn doen in de ogen.”

klemko

Vierde dimensie
Klemko hanteert de filosofie dat ‘je verlichting in levende lijve moet kunnen ervaren’. Daarom werd vorig jaar het Klemko Led Applicatie Centrum in het leven geroepen. In dit centrum – ingericht met onder meer een nagebootste woonkamer, horecavoorziening, winkel-establishment en kantoorruimte – kunnen bouwpartijen als architectenbureaus, ontwikkelaars en installateurs terecht voor indrukken, sfeerimpressies en natuurlijk ook lichtadvies. Volgens Van Rossum belangrijk ‘omdat je verlichting niet alleen moet kunnen zien, maar ook voelen’. Niet zomaar een reclamekreet, voegt hij eraan toe, maar aangetoond door verschillende onderzoeken. Van Rossum: “In onze in het centrum gecreëerde hotelgang bijvoorbeeld, die winkel, kantoor, huiskamer en horeca met elkaar verbindt. Onderzoeken uit de hotelbranche hebben uitgewezen dat gedimde verlichting vrijwel altijd leidt tot stiller gedrag van bezoekers. Aanboren van een vierde dimensie, noemen wij dat.”

Tekst: Sjoerd Meuleman  Beeldmateriaal: Klemko Techniek

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

DAT RfilterSTU 7539