Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Laat algoritmes jouw temperatuur regelen

Laat algoritmes jouw temperatuur regelen

Een besparing op de stookkosten van vijftien tot veertig procent is heel realistisch. Algoritmes sturen elke vijf minuten de verwarmingsinstallaties aan. Het systeem geeft de meest duurzame warmtebronnen altijd voorrang. “Bij een van onze klanten hebben we zelfs 65 procent bespaard”, aldus Ted Braakman, oprichter en CEO van Hero Balancer. “Onze digitale huismeester doet het werk voor jou.” Hero Balancer is met deze innovatie aanwezig op Building Holland 2020, eind oktober in RAI Amsterdam.

“Hero Balancer is jouw eigen digitale huismeester. Hero creëert een ideale afstemming tussen vraag en aanbod van warmte dankzij haar unieke kunstmatige intelligentie. Dit doen wij door je grootschalige klimaatinstallatie nooit meer overbodig te laten verwarmen of koelen. Ons algoritme berekent elke 5 minuten de warmtevraag door de weersvoorspelling, jouw gebruikspatroon en de opwarm karakteristiek van jouw gebouw te analyseren.”

Wat doet het precies?

“De Hero stuurt jouw klimaatinstallatie slim aan. Een stuk slimmer als jouw huidige regelaar of gebouwbeheersysteem. Zo kijkt het systeem niet alleen naar de huidige binnen- en buitentemperatuur maar kijkt het ook 24 uur vooruit. Tevens leert het systeem ook over de opwarm karakteristiek en het gebruikspatroon van het gebouw. Wij sturen de installatie dus niet meer reactief maar juist proactief.”

Hoe werkt het?

“Zie de Hero als een ‘slimme schil’ over jouw bestaande regeltechniek. Wij koppelen met jouw bestaande regelaar of gebouwbeheersysteem. Zo kunnen wij de installatie slim gaan sturen maar ook data verzamelen over de opwarm karakteristiek. Tevens plaatsen wij een aantal draadloze sensoren in het pand om onder andere de temperatuur- en luchtvochtigheid data te monitoren. Ons algoritme berekent vervolgens elke 5 minuten de ideale stooklijn op basis van de sensordata, bestaande data over het gebouw en huidige en toekomstige lokale weerdata.”

Op wat voor type gebouwde omgeving richten jullie je primair?

“We richten ons primair op panden waar verwarmd wordt voor mensen die er werken of verblijven. Denk hierbij aan scholen, kantoren, showrooms, overheidsgebouwen, gebedshuizen en bibliotheken. Daarnaast bedienen wij ook appartementencomplexen en zorginstellingen maar hier is de besparing uiteraard kleiner omdat deze panden een woonfunctie hebben en het hier dus 24/7 warm moet zijn. Wij kunnen alle panden bedienen omdat wij gebouwbeheersystemen én regelaars kunnen sturen. Zo kun je als scholengemeenschap of vastgoedbeheerder met 1 systeem je volledige portefeuille verduurzamen.”

Op welke manier levert het een bijdrage aan duurzaamheid?

“In 2050 moet iedereen van het gas af. Een ambitieuze doelstelling, maar tot die tijd onnodig gas blijven verspillen is natuurlijk tegenstrijdig. Met Hero Balancer willen wij de bestaande technieken dusdanig optimaliseren dat deze een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten.”

Wat voor besparing levert het op, bijvoorbeeld aan euro’s of uitstoot CO2?

“De gerealiseerde besparing is uiteraard afhankelijk van veel factoren, maar voor een 9 tot 5 pand is een besparing van 15% tot 40% heel realistisch. Bij een van onze klanten hebben we zelf 65% bespaart op zijn verwarmingskosten. Voor een zorginstelling of appartementencomplex moet je denken aan een besparing tussen de 6% en 12%. Door de fikse besparing en de lage investeringskosten zien wij vaak een terugverdientijd van minder dan een jaar.”

Jullie werken met grote partners samen, waarom zijn zij geïnteresseerd in samenwerking?

“De technologie en de technieken die wij gebruiken zijn zeer innovatief. Verder zie je automatisering en AI terugkomen in elke branche. Het voorkomt menselijke fouten en is efficiënter. Er zit enorm veel potentie in dit soort technologieën. Als elk utiliteitspand in Nederland een Hero of soortgelijke technologie heeft hangen praat je over een besparing van ca. 1 megaton CO2. Ook de grote gevestigde partijen zien deze potentie. Wij nodigen installatiebedrijven en energieadviseurs dan ook van harte uit om met ons samen te werken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.