Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Kwaliteit luchtbehandelingskasten voor nieuwbouw Plus Ultra II

Kwaliteit luchtbehandelingskasten voor nieuwbouw Plus Ultra II

In Wageningen is afgelopen mei bedrijfsverzamelgebouw Plus Ultra II opgeleverd. Het gebouw op de campus van Wageningen University & Research brengt innovatieve bedrijven, start-ups, scale-ups en student-starters samen rond de thema’s voeding, landbouw, duurzaamheid en gezondheid. Huurders hebben keuze uit een gezonde mix van open en gesloten kantoren, laboratoria, pilot plants en overige onderzoeksruimten, die geheel naar wens kunnen worden ingedeeld. Om een optimale luchtbehandeling in de diverse ruimtes te borgen, is gekozen voor mechanisch gebalanceerde ventilatie. De ventilatiesystemen voor de kantoren en laboratoriums worden gevoed door twee centrale luchtbehandelingskasten van TROX Nederland BV.

TROX is een wereldspeler in de ontwikkeling, productie en verkoop van componenten, toepassingen en systemen voor binnenklimaat en ventilatie. De groep telt wereldwijd achttien productielocaties en ruim vierduizend medewerkers, heeft een omzet van 530 miljoen euro en hecht grote waarde aan onderzoek en ontwikkeling. “We zijn één van de voorkeursleveranciers van INSTAAN Installaties, dat verantwoordelijk was voor alle werktuigbouwkundige installaties in de nieuwbouw”, vertelt Peter Esko, Accountmanager Luchtbehandeling bij TROX Nederland BV. “In samenspraak met de Arnhemse installateur hebben wij twee luchtbehandelingskasten geëngineerd, geleverd en samengebouwd. In de voorbereidende fase hebben we diverse technieken besproken. Denk bijvoorbeeld aan verschillende aantallen en typen ventilatoren en warmteterugwinningsvoorzieningen, maar ook aan de mogelijke toepassing van frequentieregelaars en/of EC-motoren. Op basis van deze adviezen is gekozen voor onze vrij configureerbare TROX X-CUBE X1 luchtbehandelingskasten met krachtige EC-motoren en luchtdebieten van ruim 40.000 m³/h (kantoren) en 37.000 m³/h (laboratoriumruimtes). Deze luchtbehandelingskasten worden net over de grens in het Duitse Anholt geproduceerd. INSTAAN Installaties heeft de regeltechnische componenten voor de luchtbehandelingskasten geleverd en beide kasten in bedrijf gesteld. De kasten zijn geïnstalleerd in twee technische ruimtes, die voldoende ruimte bieden voor eventuele uitbreiding in de toekomst.”

plus ultra ii wageningen 9 kopieren

Links: Peter Esko, Accountmanager Luchtbehandeling bij TROX Nederland BV en rechts: Laurens van den Broek, Projectmanager bij INSTAAN Installaties.

 

BREEAM-NL ‘Excellent’

Plus Ultra II is zeer duurzaam ontwikkeld. Zowel aan het ontwerp als de bouw lag een BREEAM-NL ‘Excellent’ ambitie ten grondslag. Om dit niveau te behalen, werd geïnvesteerd in flexibiliteit, robuuste materialen én efficiënte installaties. De luchtbehandelingskasten van TROX Nederland BV leverden hier een belangrijke bijdrage aan, aldus Esko. “Onze luchtbehandelingskasten onderscheiden zich door een hoge, solide kwaliteit, grote betrouwbaarheid en lange levensduur. Bij de ontwikkeling van onze producten worden de strenge eisen van bijvoorbeeld de farmacie, laboratoria en ziekenhuizen standaard als uitgangspunt genomen. Om een optimale hygiëne te borgen, worden onze luchtbehandelingskasten van meet af aan standaard uitgevoerd conform de VDI 6022 richtlijn. De luchtbehandelingskasten worden, zowel van binnen als van buiten, bovendien standaard voorzien van een poedercoating in RAL 9016 (verkeerswit). Andere RAL-kleuren zijn als optie mogelijk. Ook worden standaard symbolen op de kasten weergegeven, zodat installateurs en onderhoudspartijen direct kunnen zien welke onderdelen zich waar bevinden. Deze en andere innoverende ontwerpstandaarden worden door steeds meer fabrikanten overgenomen.” Iedere luchtbehandelingskast wordt volgens de specifieke wensen van de klant geconfigureerd. “Alle componenten worden vervolgens perfect op elkaar afgestemd en met de vertrouwde TROX-kwaliteit geleverd. Voor bijna elke denkbare toepassing wordt zo de optimale oplossing gemaakt.”

Warmteterugwinning en stoombevochtiging

In de luchtbehandelingskasten voor Plus Ultra II wordt actief warmte teruggewonnen. Voor de kantoren is gekozen voor een warmtewiel met een rendement van 75%, terwijl in de luchtbehandelingskast voor de laboratoriumruimtes een twincoilsysteem met een rendement van 70,6% is geïntegreerd. Aan de luchtbehandelingskast voor de laboratoriumruimtes is tevens een stoombevochtiger gekoppeld die het water tot het kookpunt verwarmt en met de opgewekte stoom de binnenlucht bevochtigt, om zo de gewenste relatieve vochtigheid van de lucht te realiseren.

plus ultra ii wageningen 11 kopieren

De ventilatiesystemen voor de kantoren en laboratoriums worden gevoed door twee centrale luchtbehandelingskasten van TROX Nederland BV.

 

Luchttechnische componenten

Naast de luchtbehandelingskasten heeft TROX Nederland BV ook de luchttechnische componenten voor de laboratoriumruimtes van Plus Ultra II geleverd. Denk bijvoorbeeld aan de variabel volumeregelaars, constant volumeregelaars en roosters.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.