Koemans Verpakkingen Centercon
01:50
18-12-2018

Koemans Verpakkingen | Bodegraven

Gasloze nieuwbouw voor verpakkingsbedrijf

Volledig gasloos en een hoog comfort: dat waren de wensen die Koemans Verpakkingen had voor haar nieuwe bedrijfspand in Bodegraven. Installateur TBK ontwierp en realiseerde in samenwerking met technische groothandel in koude- en klimaattechniek Centercon een klimaatinstallatie die naadloos aan deze vraag voldoet.

Koemans Verpakkingen CenterconToepassing van een heat recovery box, waarmee gelijktijdig gekoeld en verwarmd kan worden.

Koemans Verpakkingen, gespecialiseerd in industriële verpakkingen zoals wikkelfolies, dozen, zakken en vulmaterialen, is een toonaangevend bedrijf binnen haar branche. Om door te kunnen groeien besloot het van oorsprong Goudse familiebedrijf te verhuizen naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden op het nieuwe industrieterrein Groote Weetering II in Bodegraven. Het nieuwe bedrijfspand, gerealiseerd door bouwbedrijf De Vries en Verburg, bestaat uit een bedrijfshal voor opslag en distributie en een tweelaags kantoor.

Koemans Verpakkingen CenterconBuitendelen Multi V op big foot frame.

Flink vermogen
Installateur TBK kreeg de opdracht om voor het kantoorgedeelte een gasloze klimaatinstallatie te ontwikkelen met een hoge comforteis en uitgevoerd in een industriële look. Klimaatspecialist en LG-distributeur Centercon werd door TBK ingeschakeld om deze duurzame installatie mede vorm te geven. Account manager Klimaattechniek Martin van der Voort: “Er was hier flink veel koel- en verwarmingsvermogen nodig, in totaal 120 kW. Het kantoor steekt namelijk een stuk uit, waardoor het grotendeels los staat van de bedrijfshal, en heeft een plat dak en een grotendeels glazen gevel.”

Koemans Verpakkingen Centercon
Hydrokit toepassing op buffer vloerverwarming met in het zichtwerk waterzijdige appendages.

ISDE-subsidie
De gerealiseerde klimaatoplossing heeft vloerverwarming als basis, aangevuld met een driepijps heat recovery systeem, zodat er gelijktijdig gekoeld en verwarmd kan worden. Zowel op de begane grond als op de verdieping is een warmtepomp opgesteld. Van der Voort: “We hebben gekozen voor twee warmtepompen in plaats van één vanwege de bedrijfszekerheid van de installatie én om aanspraak te kunnen maken op de ISDE-subsidie. De combinatie van een 10 pK buitendeel met een 10 pK hydrokit, beide van LG, levert de opdrachtgever een ISDE-subsidie op van € 4.400 per set.”

Koemans Verpakkingen CenterconToepassing kanaalunit in industrial look met uitblaas in luchtverdringingskanaal.

Industriële look
De grote kantoortuinen op beide verdiepingen zijn voorzien van vloerverwarming op tackerplaten. Het bijverwarmen en -koelen van de grote kantoortuinen op beide verdiepingen vindt plaats door middel van een heat recovery systeem met kanaalunits voorzien van airsocks. Alle units zijn individueel regelbaar en worden aangestuurd door de centrale regeling AC-Smart. Er is geen systeemplafond en dus is alle techniek zichtbaar. “Deze industriële look is ons op het lijf geschreven”, zegt Jeroen Koppens van TBK. Het waterzijdige deel van de pompen (bufferdeel + hydrokits) is in de technische ruimte op de zolderverdieping opgesteld. Het totale systeemvermogen bedraagt 2 x 10 pK voor de vloerverwarming en 20 pK voor het heat recovery systeem met kanaalunits. Met een COP van 4,8 voldoet de installatie ruimschoots aan de eisen van de EIA.

Vijf jaar systeemgarantie
Van der Voort: “Ook op dit project hebben we onze toegevoegde waarde goed kunnen laten zien. We leveren als groothandel en LG-distributeur niet alleen kwalitatief goede producten, maar ondersteunen onze opdrachtgevers vanaf dag één bij het ontwerp, de herzieningen en de projectuitvoering. Uniek is onze vijf jaar systeemgarantie, die we geven op onze totaalklimaatoplossingen. Deze is van toepassing op de nieuwbouw van Koemans, immers we hebben hier het complete systeem van opwekking tot en met afgifte geleverd.” 

Tekst Margot Visser    |    Beeld Centercon
Uitgelichte afbeelding: 
Toepassing van het Aldes toevoerrooster in de kantine.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

DelabieTempofluxGebouwbeheer Gemeente Groningen