Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Kloosterboer, Lelystad | Zuurstofreductie-installatie voorkomt brand in diepvriesmagazijn Kloosterboer

Kloosterboer, Lelystad | Zuurstofreductie-installatie voorkomt brand in diepvriesmagazijn Kloosterboer

Internationaal logistiek dienstverlener Kloosterboer heeft in Lelystad een nieuw, state-of-the-art en volautomatisch hoogbouw vrieshuis gebouwd voor McCain, fabrikant van diepgevroren aardappelproducten. Het koelvrieshuis heeft een capaciteit van 40.000 pallets en is gerealiseerd volgens de nieuwste standaarden. Om te voorkomen dat in het diepvriesmagazijn brand kan uitbreken of zich kan verspreiden, heeft FX Prevent een unieke brandbeschermingstechniek geleverd, geïnstalleerd en in bedrijf gesteld, gebaseerd op een permanente reductie van het zuurstofniveau.

Optimale mengverhouding

“Door een geregelde inlaat van extra stikstof wordt het zuurstofniveau in het diepvriesmagazijn verlaagd naar een punt waarop verbranding van dampen en/of materialen niet meer mogelijk is”, vertelt Arina Duyvesteijn, Accountmanager bij FX Prevent. “De installatie omvat een stikstof-invoerleiding, een compressor, een stikstofgenerator en geavanceerde meettechnieken, die 24/7 het zuurstofniveau in de ruimte meten. Speciale regelaars voorzien in een vraaggestuurde stikstofinlaat, waarmee te allen tijde een optimale mengverhouding tussen zuurstof en stikstof wordt geborgd.”

Energiezuinig en precies

De zuurstofreductie-installatie functioneert zeer energiezuinig”, vertelt Duyvesteijn. “Waar mogelijk draait de installatie op de energiezuinige stand van de compressor. Bovendien is de persluchtfactor zeer laag. Onze gepatenteerde compressiebuizen hebben minder dan 2 m³ perslucht nodig om 1 m³ stikstof te produceren. De stikstofgenerator is modulair opgebouwd en kan in delen worden aan- en uitgeschakeld. Dit betekent niet alleen dat we exact de hoeveelheid stikstof kunnen produceren die op elk moment benodigd is, maar ook dat alle perslucht die door de compressor wordt toegevoegd, ook daadwerkelijk in stikstof wordt omgezet. De compressoren draaien zelden op nullast. Verder maken wij gebruik van in eigen huis ontworpen en gepatenteerde precisie zuurstofsensoren, die gecompenseerd zijn voor luchtdruk, temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Hierdoor meten we altijd het juiste zuurstofpercentage en gebeurt kalibratie altijd onder de juiste luchtdruk.”

Naast de zuurstofreductie-installatie heeft FX Prevent ook alle personele veiligheidscomponenten verzorgd, die werknemers bij afwijkingen alarmeren, waarschuwen en informatie verschaffen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.