Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Klimaattechniek met aandacht voor rentmeesterschap
Lasersnijmachine aan het werk.

Klimaattechniek met aandacht voor rentmeesterschap

Haarden, fietsen, landbouwwerktuigen, schoolmeubilair en luchtkanalen: er zijn heel wat uiteenlopende producten gemaakt in de familiegeschiedenis van Gebroeders Meijer Luchttechniek. In 2001 kwam, met het aantreden van Johan Vreeken (derde generatie), de focus weer volledig te liggen op luchtkanalen. Onder zijn leiding is de focus verbreed naar het ontwerp en de productie, levering en montage van luchttechnische installaties. “En het takenpakket verbreedt zich voortdurend”, stelt hij. “Het gaat er niet om wat je doet, maar dat je ergens voor staat.”

Directeur-eigenaar Johan Vreeken staat nu 21 jaar aan het roer van Gebroeders Meijer Luchttechniek en sindsdien is er heel wat veranderd. Er is een vestiging bij gekomen in Markelo: Gebroeders Meijer Luchttechniek Oost BV. Vervolgens is Data Center Solutions BV opgericht, gespecialiseerd in luchtbehandeling in datacenters. Daarna volgde een vestiging in Hoogeveen: Gebroeders Meijer Flexible Air Solutions BV, dat zich meer toelegt op een snelle, flexibele manier van werken en ten slotte Gebroeders Meijer Klimaattechniek BV, met kennis en ervaring op het vlak van klimaattechniek. “Je kunt het zien als een weerslag van een ontwikkeling”, begint Vreeken. “We houden ons van oorsprong bezig met het maken en monteren van luchtkanalen, echter kregen we steeds vaker de vraag of we ook kanalen voor installateurs konden ontwerpen. Zo zijn we met Revit geleidelijk in het ontwerpproces terechtgekomen.”

Luchtkanalen in de maak.

Klantvraag

Daar bleef het niet bij. Vreeken: “Vervolgens zijn we op aanvraag van klanten ook appendages en roosters gaan leveren. Daarna kwam een grotere stap en zijn we begonnen met het hele HVAC-pakket, inclusief luchtbehandelingskasten, ventilatoren, kleppen, VRF-systemen en ook warmtepompen. Een van de aanleidingen was het feit dat we een aantal jaren terug luchtbehandeling in datacenters gingen verzorgen. Weer op aanvraag van de klant kwamen ook daar koelleidingen bij, we werkten immers toch op hoogte met de kabelgoten. Het past een beetje in de ontwikkeling van de grotere installateurs, die steeds meer bureaus voor engineering zijn geworden. Uitvoeringstaken worden meer en meer uitbesteed aan derden zoals wij. Wij pakken die ontwikkeling ook op voor de industrie en de utiliteitsbouw.”

Partners

Om deze groei aan te kunnen, investeert het bedrijf in mensen en heeft het ook enkele bedrijven overgenomen. “Je moet uiteraard de mensen aan boord hebben die het kunnen. Niet alleen in de productie en montage, maar ook in de engineering. Daarom investeren wij in onze mensen en in kennis. Worden de werken groter – wij doen ook projecten van 5 tot 10 miljoen euro – dan werken we samen met partners. Wij houden dan zelf de regie, want je wilt als opdrachtgever niet met teveel partijen aan tafel zitten.”

Samenwerken

Waarmee Vreeken zich wil onderscheiden is niet zozeer wat Gebroeders Meijer doet, maar vooral de manier waarop. “Je krijgt de beste resultaten als je goed met elkaar kunt samenwerken op basis van wederkerigheid en transparantie. Aanbestedingen op het scherpst van de snede waar iedereen het onderste uit de kan wil halen, leveren echt niet het beste gebouw op voor de opdrachtgever. En uiteindelijk ook niet tegen de laagste prijs. We moeten ons als bedrijf realiseren dat het winstbegrip van twintig, dertig jaar geleden niet meer dat van nu is. Winst is ook wat het betekent voor de omgeving en voor de maatschappij. We hebben verantwoordelijkheid, zeg maar rentmeesterschap, over de dingen die we maken. En daar heb je goede partners voor nodig die dezelfde instelling hebben. Ik werk het liefst met partijen waarmee je bij de voordeur goede afspraken kunt maken. Dat levert soms harde gesprekken op, maar je wilt er samen met een goed gevoel uit komen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.