AZ Maastricht
02:07
28-10-2016

‘Klimaatplafonds hebben de toekomst’

Terwijl ze in België al vrij stevig zijn ingeburgerd, hebben klimaatplafonds in Nederland nog veel tot nog toe ongebruikt potentieel. Specialist Anthony Schrauwen, zaakvoerder van Interalu (Antwerpen) legt uit waarom.

“In België zijn heel wat internationale instellingen gevestigd en wordt de markt van nieuwe kantoren hoofdzakelijk gedragen door bouwpromotoren. In beide gevallen zijn de bouwopdrachten gebaseerd op strak bemeten en nauwkeurig gecontroleerde budgetten. Het komt er dan ook op aan oplossingen aan te bieden die niet alleen een goed binnenklimaat opleveren en de hedendaagse energetische eisen te respecteren, maar ook een scherp prijskaartje dragen”, schetst Schrauwen de situatie in zijn thuisland. “Daardoor konden de klimaatplafonds van Interalu in België zich ook opwerken tot de standaardoplossing.”

In Nederland is de situatie anders, vertelt hij. “De eerste intensieve gebruikers van klimaatplafonds waren multinationals zoals Shell. Privébedrijven van die omvang zijn er in België nauwelijks. Maar door de allure van de Nederlandse topbedrijven kreeg het klimaatplafond er het imago van een peperdure oplossing, zeg maar de Rolls-Royce van de HVAC. We werken eraan om dit dure imago te ontkrachten.”

Maar wat zijn de inhoudelijke redenen om voor klimaatplafonds te kiezen?
“In negentig procent van de utiliteitsgebouwen zijn ze de meest aangewezen oplossing. Ik denk dan aan puur kantoorgebouwen, scholen en ziekenhuizen. Kortom, gebouwen met een variërende vraag naar warmte en koude. Voor kleine en middelgrote bedrijven, waar de kantoren slechts een beperkt deel van de bebouwde oppervlakte innemen, hebben we andere geschikte oplossingen. Maar vanaf een kantooroppervlakte van +/-300 m² kom je altijd bij klimaatplafonds uit.”

201403-lcc-2lingh-10

Waarin schuilt het comfortverschil?
“Klimaatplafonds wisselen energie uit door straling, niet door convectie. Ze veroorzaken dus ook geen luchtverplaatsingen. Dit houdt in dat ze ook geen stof of bacteriën door een gebouw verspreiden. Ze werken bovendien geruisloos. En er gaat geen nuttige ruimte verloren aan radiatoren of convectiekasten.”

Hoe zit het met het energieverbruik?
“Klassieke systemen verbruiken bij het koelen veel energie. Klimaatplafonds werken op lagere temperatuursregimes. Ze transporteren energie met water in plaats van met lucht. Klimaatsystemen die energie uitwisselen door straling, geven bij koeling een lagere gevoelstemperatuur.  Al deze aspecten beïnvloeden het rendement van de koudeproductie zeer positief. Bovendien hebben we onze productontwikkeling afgestemd op het toenemende belang van energie en milieu. We kunnen verwarmen met water van 35 graden en koelen door water met een temperatuur van 18 of 19°C door de koelleidingen te sturen, in plaats van 15°C. Dat maakt veel verschil, vooral omdat je dan een groter gedeelte van de periode waarin wordt gekoeld (maart-oktober), gebruik kunt maken van vrije koeling. Zo worden de warmtepompen, geothermische installaties en koeltorens veel interessanter.”

Politiebureau Burgwallen

Met de SAPP – een afkorting van Smart Acoustic Passive Power – ceiling formuleerde Interalu zelf al een eerste antwoord op de energievraag. Door zijn open structuur (43 procent) kan dit klimaatplafond straling combineren met convectie: warme lucht stijgt tot tussen de panelen van het plafond, koelt er af en zakt dan vanzelf weer.

“We hebben daarvan ook een hybride versie op punt gesteld. Ze combineert de eigenschappen van het klimaatplafond zelf met die van de betonplaat erboven. Dit betekent wel dat deze oplossing alleen geschikt is voor betonnen gebouwen, niet voor steeldeck. Maar de meeste nieuwe kantoorgebouwen zijn betonconstructies.”

Waarom dan geen betonkernactivering in plaats van klimaatplafonds?
“Ik geef toe dat de opkomst van betonkernactivering indertijd voor ons een aanleiding vormde om hierover na te denken. Maar voor dynamisch belaste gebouwen is de reactietijd van betonkernactivering te lang. Dit systeem kan niet voldoende snel op de wisselende vraag reageren. Het speelde in op het feit dat ’s nachts elektriciteit veel goedkoper is dan overdag. Maar het ecologisch minpunt is dat kantoorgebruikers in het tussenseizoen ’s morgens geneigd zijn de verwarming aan te zetten, omdat het dan nog te koud is. Bovendien gaat betonkernactivering slecht samen met efficiënte geluidsabsorptie.”

Tekst: Koen Mortelmans     Beeldmateriaal: Bart Gosselin (BG) en Atomis (A)

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

Cable mastersresized