Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Producten

Klimaatplafonds accentueren bijzondere gebouwvormen AFAS Experience Center

Eind 2020 namen circa 550 medewerkers hun intrek in het AFAS Experience Center in Leusden.

MKoelink_AFAS_0183

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Merijn Koelink

23 april 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De nieuwbouw omvat een ensemble gekoppelde gebouwen (totaal: 62.000 m²), inclusief een hoofdkantoor met twee kantoortorens, een atrium voor evenementen en tentoonstellingen, een restaurant, een theater, een opleidingscentrum en diverse demoruimtes op een perceel van 4,5 hectare. Bijzonder aan dit project zijn niet alleen de hoge duurzaamheidsambities, maar ook de ronde gebouwvormen. Dit stelde specifieke eisen aan de installatietechnieken, waaronder de klimaatplafonds.

Inteco werd al in 2015 door installatie-adviseur Valstar Simonis benaderd, om mee te denken over de best passende klimaatplafonds voor de kantoor-, demo- en vergaderruimtes. “Uiteindelijk viel de keuze op de PareauLux® lamellenplafonds, die wij samen met Hunter Douglas hebben ontwikkeld”, vertelt tendermanager Toine Vermeulen. “In onze fabriek in Boxtel is een mock-up gemaakt met aluminium lamellen in waaiervorm en inclusief ons unieke MeandRo klimaatsysteem. Voordeel van deze activering is dat langs de gebogen gevel, waar de lamellen het verst uit elkaar zitten, de hoogste capaciteit wordt geleverd. Na de aanbestedingsprocedure hebben wij in opdracht van HOMIJ Technische Installaties alle technieken verder uitgewerkt.”

Lamellen van vilt

Met name de engineeringsintensiteit per vierkante meter was bijzonder, benadrukt hij. “Uit het 3D-model dat bij de aanvraag werd overlegd, bleek dat de lamellenplafonds niet alleen een waaiervorm zouden krijgen, maar ook schuin moesten oplopen richting de gevel. Behoudens de kantoortorens zijn de radii en onderlinge afstanden nergens gelijk. Bovendien moesten de luchtroosters uit het zicht worden weggewerkt. Dit stelde nieuwe eisen aan het luchttoevoersysteem, dat we op maat voor dit project en in nauwe samenwerking met HOMIJ hebben ontworpen.” Een klimaatkamertest volgde, waarbij ook AFAS-directeur Ton van der Veldt aanwezig was. “In het hoofdkantoor van Inteco viel ons oog op een geactiveerd stucwerk plafond met lamellen van vilt”, vertelt hij. “De bijzondere esthetiek én C2C-eigenschappen van deze lamellen spraken ons direct aan. Met vilt kan een nog betere akoestiek gerealiseerd worden. Daarnaast heeft het materiaal een meer huiselijke uitstraling. We hebben Inteco gevraagd om ook hiervoor een aanbieding te maken, inclusief geïntegreerde verlichting. Uiteindelijk is onze keuze gevallen op vilten lamellen met minieme LED’s die het effect van een sterrenhemel nabootsen. Het visuele resultaat is prachtig. Leuk is bovendien dat in de diverse ruimtes met verschillende kleuren vilt is gewerkt.”

Drie typen klimaatplafonds

In het AFAS Experience Center zijn uiteindelijk drie typen klimaatplafonds van Inteco toegepast, waarbij het unieke MeandRo klimaatelement het gewenste koel- resp. verwarmingsvermogen levert. “In totaal hebben wij ca. 6.000 m² PareauLux-HeartFelt® klimaatplafonds met vilten lamellen geleverd, waarvan ca 4.000 m² in de meest gecompliceerde vorm. Het Hunter Douglas-team heeft hiervoor speciale ophangclips ontworpen en geleverd”, vertelt Vermeulen. “Ook hebben we ca. 800 m² metalen plafonds geleverd voor met name de verkeersruimtes. In de ruimtes waarin hogere koelcapaciteiten gevraagd worden, is het MeandRo-V strekmetalen klimaatplafond geïnstalleerd (ca. 225 m²).”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%