Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Klimaatoptimalisatie in gebouwen op een duurzame manier
Een toren naast het gebouw zuigt verse buitenlucht aan.

Klimaatoptimalisatie in gebouwen op een duurzame manier

En hoe groter het gebouw, des te meer mensen daar werken of leven. Bovendien geldt: of het nu om nieuwbouw of bestaande bouw gaat, de gebouwschil wordt steeds dichter. Terwijl vroeger de ramen gewoon werden opengezet om te ventileren, is dit vandaag de dag in nieuwe gebouwen en energetisch gerenoveerde gebouwen meestal niet meer mogelijk of bij lange na niet voldoende. En het is juist cruciaal om te ventileren binnen een gebouw. Dit gold uiteraard al voor de coronacrisis, maar we zijn ons nu nog meer bewust van het feit dat ziekteverwekkers zich ook door de lucht kunnen verspreiden. Het verversen van de binnenlucht speelt hierbij een grote rol.

Een beter binnenklimaat betekent meer comfort, maar vooral minder gezondheidsklachten. Door te weinig frisse lucht worden mensen snel moe, geïrriteerd en kunnen ze last krijgen van concentratieproblemen. Mensen hebben ongeveer 600 liter frisse lucht per uur nodig. In scholen bijvoorbeeld zou de lucht in het lokaal om de twee uur volledig ververst moeten worden. Dit kan nauwelijks bereikt worden door alleen raamventilatie. Raamventilatie is bovendien niet in alle seizoenen gewenst, vanwege comfort- en warmteverlies. Daarnaast is het inbraakgevoelig, ervaar je meer geluidhinder en raakt je klimaatregeling uit balans.

De buitenlucht wordt aangezogen, gefilterd en gereinigd en via een in de grond geplaatst leidingsysteem het gebouw in gebracht.

Altijd frisse lucht binnen

Met het AWADUKT Thermo lucht-aardwarmtewisselaarsysteem krijg je altijd verse voorverwarmde of gekoelde buitenlucht in het gebouw, zonder nare geurtjes. Zo haal je op een duurzame en efficiënte wijze frisse lucht binnen. De buitenlucht wordt aangezogen, gefilterd en gereinigd en via een in de grond geplaatst leidingsysteem het gebouw in gebracht.

Een belangrijk onderdeel bij gezonde gebouwventilatie

Via aanvoerbuizen vanaf de aanzuigtoren tot in het gebouw wordt alle aangezogen buitenlucht vervoerd. Om de luchtkwaliteit niet aan te tasten, is de afwerking van de binnenzijde van de buizen van groot belang. In de buis ontstaat condenswater waar microscopisch kleine deeltjes uit de lucht zich aan kunnen hechten, met bacteriegroei tot gevolg. Hierbij geldt: hoe ruwer de binnenwand, hoe groter het risico op bacteriegroei. De binnenwanden van de AWADUKT Thermo buizen zijn daarom glad. En deze zijn – als enige op de markt – antibacterieel gecoat met zilverionen. Door deze unieke coating kan bacteriegroei hier niet ontstaan. Deze coating voorkomt ook nare geurtjes die ontstaan bij bacteriegroei.

Voorbeeld van zomer- en winterwerking.

Met lucht energie besparen

Doordat de aangezogen lucht door een in de grond geïnstalleerd netwerk van buizen wordt geleid, kan energie bespaard worden. Veel energie! Op een diepte van 1,50 tot 2,50 meter is de temperatuur van de aarde in de zomer en winter redelijk constant en dit is dan ook het geheim. In de zomer wordt de lucht op die manier voorgekoeld en in de winter voorverwarmd. Zo hoeft er minder intensief te worden bijverwarmd resp. gekoeld. Een duurzame methode om veel energie te besparen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.