Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Overig

Klimaatinstallaties Maeslantkering zijn weer schoon, als nieuw en optimaal beschermd

In Hoek van Holland ligt het sluitstuk van de Deltawerken: de Maeslantkering.

Maaslandkering-te-Hoek-van-Holland
Voor de controle en bediening van de Maeslantkering zijn twee bedieningsgebouwen ingericht, waarvan recent de luchtkanalen, luchtbehandelingskasten en luchtgekoelde condensors zijn gerevitaliseerd.

Tekst Lieke van Zuilekom | Beeld Conpro Condensor Bescherming B.V.

4 december 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In Hoek van Holland ligt het sluitstuk van de Deltawerken: de Maeslantkering. Deze stormvloedkering bestaat uit twee stalen deuren van 210 m breed, 22 m hoog en 15 m diep, die bij hoog water vanuit zee de Nieuwe Waterweg en Rotterdamse haven afsluiten. De sluiting – en ook de beslissing hierover – gaat volledig automatisch. Mensenhanden zijn in principe niet nodig. Toch is er bij verwacht hoog water altijd een operationeel team van Rijkswaterstaat aanwezig om het automatische proces te monitoren en, indien nodig, handmatig te kunnen ingrijpen. Voor de controle en bediening van de Maeslantkering is aan de nood- en zuidzijde van de Nieuwe Waterweg een bedieningsgebouw ingericht (Maeslantkering Noord en Maeslantkering Zuid), waarvan recent de luchtkanalen, luchtbehandelingskasten en luchtgekoelde condensors zijn gerevitaliseerd.

De Maeslantkering is gerealiseerd tussen 1991 en 1997. In deze periode heeft Klimaatservice Holland B.V. de verwarmings-, koel- en ventilatie-installaties in de controlekamers, kantoren, aggregaatruimte en overige ruimtes van de bedieningsgebouwen gerealiseerd. De totaalinstallateur uit Hardinxveld-Giessendam is bovendien mede verantwoordelijk voor service en onderhoud. “Na circa twintig jaar was een deel van de installaties aan revitalisering of vervanging toe”, vertelt Johan Versteeg, projectleider bij Klimaatservice Holland B.V.. “Voor de revitalisering van de luchtbehandelingskasten en luchtgekoelde condensors en het reinigen van de luchtkanalen hebben wij contact opgenomen met Conpro Condensor Bescherming B.V., waarmee wij regelmatig projecten uitvoeren. Conpro heeft ruime ervaring in het reinigen, renoveren en revitaliseren van klimaattechnische installaties. De opleverkwaliteit is hoog en alle medewerkers zitten zeer kort op het proces. Bovendien werken zij erg netjes, waardoor overlast tot een minimum wordt beperkt.”

Hoge kwaliteit en bedrijfszekerheid

“In 2008 hebben wij in opdracht van Klimaatservice Holland B.V. al corrigerend onderhoud aan de luchtbehandelingskasten en koelmachines van de bedieningsgebouwen uitgevoerd”, vertelt Jeroen van Ham, algemeen manager van Conpro Condensor Bescherming B.V.. “Hierdoor waren we reeds bekend met de installaties én locatieomstandigheden. Op basis van onze ervaring en de projectomschrijving van Klimaatservice Holland B.V. hebben we een aanbieding gemaakt, waarna we in december 2019 de luchtkanalen middels een borstel-/en persluchttechniek hebben gereinigd. In de periode mei/juni/juli zijn alle luchtbehandelingskasten gereconditioneerd. We hebben alle inwendige componenten zoals ventilatoren, motoren, verwarmings- en koelbatterijen, kleppenregisters en filterframes gedemonteerd en de wanden, vloeren en plafonddelen voorzien van een watergedragen Conpro constructiecoating. Vervolgens zijn alle luchtbehandelingskasten voorzien van nieuwe luchttechnische componenten. De nieuwe verwarmings- en koelbatterijen zijn voor plaatsing voorzien van onze beschermende PROGREEN® H2O coilcoating. Klimaatservice Holland B.V. heeft de luchtbehandelingskasten waterzijdig afgekoppeld en na het vervangen van de batterijen weer aangesloten. Ook zijn de verwarmingsketels, circulatiepompen, regelafsluiters en kanaalverwarmers vervangen en is de regeltechnische installatie aangepast. In dezelfde periode heeft Conpro Condensor Bescherming B.V. ook de aanwezige luchtgekoelde condensorbatterijen chemisch-technisch gereinigd en voorzien van een PROGREEN® H2O coilcoating, waarmee de kwaliteit en bedrijfszekerheid van de luchttechnische installaties ook voor de komende 20 jaar wordt geborgd.”

Op de Maeslantkering dienen opdrachtnemers extra aandacht te hebben voor de eisen die contractueel gesteld worden aan planningsmanagement en raakvlakken met andere aannemers. Op aangeven van Rijkswaterstaat hebben Conpro Condensor Bescherming B.V. en Klimaatservice Holland B.V. extra inspanning moeten leveren om deze raakvlakken in goede banen te leiden, wat uiteindelijk tot een bevredigend resultaat heeft geleid.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%