Webeasy

Regelpaneel zonder regelaar.

01:23
26-03-2019

Klimaatinstallaties Dow Benelux worden veelal virtueel beheerd en beheerst

De klimaatinstallaties in het nieuwe hoofdkantoor van Dow Benelux in Terneuzen worden benaderd, bestuurd en beheerd via een uitgebreid bus-communicatienetwerk. Reguliere hardware-oplossingen zijn hierdoor veelal niet nodig. Een uitkomst, volgens Ricardo Stilting, Senior Projectleider bij Webeasy BV.

Webeasy

Verdiepingskast t.b.v. buscommunicaties per kern.

 

In opdracht van installateur Roodenburg Groep is Webeasy BV verantwoordelijk voor de meet- en regeltechniek in het project. Van het ontwerp tot en met de installatie en implementatie, waarbij de primaire installaties voor verwarming, koeling en luchtbehandeling slim gekoppeld zijn. “Speciale sensoren meten continu de temperaturen en CO2-gehaltes in de ruimtes, op basis waarvan de klimaatinstallaties worden aangestuurd”, vertelt Stilting. “Efficiënt, doeltreffend, nauwkeurig en snel. Met een optimaal werkklimaat en een minimaal energieverbruik als resultaat.”

Virtuele beheeromgeving

“Waar normaal gesproken de klimaatinstallaties analoog worden aangestuurd en geregeld, is in dit project veelal gekozen voor bus-communicatie”, vertelt Stilting. “Bijna alle denkbare protocollen zijn geïntegreerd. Van Modbus tot en met KNX, M-Bus en BACnet. Hierdoor is een virtuele beheeromgeving ontstaan. De beheerders en facility managers van Dow Benelux kunnen eenvoudig in de beheeromgeving inloggen en – afhankelijk van het gebruikersniveau – de setpoints aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de condities waaronder verwarmd en/of gekoeld moet worden, de kloktijden voor dag- en nachtstanden en de vakantieplanningen. Intern, maar ook op afstand.” De regeltechniek werkt volledig op een 19 inch server die in de serverruimte staat opgesteld, vertelt hij. “Dat maakt Webeasy uniek in de gebouwautomatisering.”

Centrale regelkast

Ook voor de ruimteregelingen is gekozen voor bus-communicatie. “In plaats van intelligente hardware-oplossingen hebben we in de ruimtes temperatuur- en CO2-sensoren gemonteerd”, vertelt Stilting. “Alle sensoren communiceren (draadloos en rechtstreeks) met de server in de serverruimte, die de klimatisering op ruimteniveau regelt. De sensoren zijn per stramienmaat van 2,70 meter gemonteerd, waarmee een flexibele indeling van het hoofdkantoor wordt geborgd. Wanneer in de toekomst ruimte-indelingen of -functies wijzigen, dan kan de regeltechniek hier eenvoudig op worden aangepast.” Medewerkers van Dow Benelux die het liever iets warmer of kouder hebben op hun werkplek, kunnen de klimaatinstellingen in hun ruimte eenvoudig wijzigen op een thermostaat aan de wand.

Het bus-communicatienetwerk voor Dow Benelux in Terneuzen is een bijzonderheid, aldus Stilting. “Zeker op deze schaal. Dat maakt dit project best spannend. Want pas wanneer alle componenten op locatie zijn gemonteerd en alle verbindingen tot stand zijn gebracht, weten we zeker of alles wat we aan de voorkant hebben bedacht en voorbereid, ook werkt zoals beoogd. Bij Webeasy kijken we daar naar uit.”  

Installatie en Bouw Nederland partners

Dow Beneluxviega