Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Klimaatinstallatie monteren in barre weersomstandigheden

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Nijburg Industry Group

25 april 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het Nederlandse familiebedrijf Nijburg Industry Group produceert, levert en monteert totaaloplossingen voor een gezond binnenklimaat. Voor een groot distributiecentrum dat momenteel wordt gebouwd, levert en monteert het bedrijf alle kanaalwerk, appendages (brandkleppen, kleppenregisters en VAV/CAV) en roosters.

Nijburg Industry Group bestaat uit verschillende divisies, namelijk Verkoop, Installatie en Productie. De afdeling Installatie werkte voor dit project samen met Barth Installatietechniek uit ’s-Gravendeel, een vaste partner van het bedrijf. Alex Walraven, directeur van de divisie Installatie: “Binnen het distributiecentrum vind je een magazijn, vriescellen en kantoren, waar verschillende installaties zijn toegepast. Bij het magazijn wordt lucht ingeblazen en afgezogen, terwijl bij de vriescellen droge lucht ingeblazen wordt ter voorkoming van schimmels. Bij het kantoorgedeelte hebben we een installatie aangebracht voor koelen en verwarmen. Daar hangt een WTW-unit met kanalen eraan.”

Gefaseerde start

De werkzaamheden begonnen voor Nijburg in januari 2021, toen het erg koud was in Nederland. Enkele weken later lag er zelfs sneeuw. En dat terwijl het gebouw nog open was, vertelt Walraven. “Door die slechte weersomstandigheden verliep het project in het begin stroef. Er werd gefaseerd gestart en de aannemer was nog volop aan het heien. Het dak was nog open en ook de gevel zat er nog niet in. Het gebouw staat in een open gebied en dat maakte het voor ons niet makkelijk om het kanaalwerk aan te brengen. De dakplaten lagen er al wel op, maar zonder dakbedekking. We hebben er daarom voor gezorgd dat onze medewerkers de juiste kleding kregen en dat ze met hoogwerkers en andere voorzieningen op hoogte konden werken.”

Voor de montage werd gebruik gemaakt van een beloopbaar plafond. De hal is namelijk 20 meter hoog en het plafond kwam op een hoogte van 14,60 meter. “Gelukkig kunnen onze materialen wel tegen wat water en we hebben alles tijdens het monteren afgedekt met zeilen. Alleen de isolatie moesten we op een veel later tijdstip aanbrengen”, aldus Walraven.

De samenwerking met de opdrachtgever en de installateur verloopt soepel dankzij goed overleg en een goede communicatie.

Belangrijke planning

Nijburg Industry Group werkt vaker voor de opdrachtgever en ook voor Barth Installatietechniek, en toch was dit een totaal ander project dan het bedrijf normaal gesproken doet, zegt Walraven. “We werken vaak voor ziekenhuizen en kantoren. Maar voor wat voor project je ook werkt, vooral de planning is altijd belangrijk. Wij voeren grote componenten aan, zoals luchtkanalen. Die moeten op het juiste moment aangevoerd worden en in korte tijd worden verwerkt, anders hebben andere partijen op de bouw daar last van. Dat vergt een goed overleg met de opdrachtgever en de installateur.”

Eind goed, al goed

Ondanks de moeilijke start door de slechte weersomstandigheden, kijken de medewerkers toch terug op een fijn project. Bas Biezen, projectmanager binnen Nijburg Klimaattechniek: “Het is altijd een heel fijne samenwerking met Barth Installatietechniek. We zijn een echte partner van deze installateur en dat voelt goed. We worden snel betrokken bij projecten om te kijken naar de planning. Knelpunten kunnen we tijdig met elkaar bespreken.” Walraven vult hem aan: “De aanvoer van producten op het juiste moment is het belangrijkst bij zo’n project. We hebben alles ruim binnen de planning gehaald. Het was een heel strakke planning, maar het is toch goed gekomen.”      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht