Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Kindcentrum Siddeburen: Duurzaam, fris én stekerbaar

winsta-midi-2000×2000
In dit project is gekozen voor stekerbare componenten uit de WAGO WINSTA® MIDI serie.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Theben Nederland en WAGO

30 mei 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Aan de Kugelslaan in Siddeburen is medio april Kindcentrum Siddeburen opgeleverd. De eenlaagse nieuwbouw van circa 2.500 m2 biedt onderdak aan OBS De Springplank, CBS De Zonnewijzer en de kinderopvang van Kids First COP Groep en is ontworpen en gebouwd volgens de Frisse Scholen klasse B criteria. Naast een minimale ventilatiecapaciteit van 30,6 m3/h per persoon en een aangenaam thermisch comfort speelt de verlichting hierin een essentiële rol.

WAGO WINSTA® aansluiting.

In opdracht van hoofdaannemer Jansman Bouw en op basis van het Programma van Eisen van de Gemeente Midden-Groningen heeft Harwig Installatiegroep Emmen alle installatietechnieken in het kindcentrum gerealiseerd. Van de klimaatinstallaties tot en met de elektrotechnische installaties, data- en beveiligingsinstallaties en van ontwerp tot en met realisatie. “Om een snelle én efficiënte installatie te borgen, hebben wij alle krachtinstallaties in de wanden en de verlichting stekerbaar uitgevoerd”, vertelt Arjen Lambers, projectleider bij Harwig Installatiegroep Emmen. “Het repeterende karakter van de leslokalen en algemene ruimtes evenals de toepassing van verlaagde plafonds en metalstud binnenwanden leende zich hier bij uitstek voor.”

WAGO WINSTA® MIDI

Voor de stekerbare technieken nam Harwig Installatiegroep Emmen contact op met vaste partner WAGO. “Onze samenwerking met WAGO gaat al jaren terug”, benadrukt Lambers. “We zijn zeer te spreken over de kwaliteit én prijs van de WAGO-producten, maar ook over de uitgebreide service van de sales- en projectmanagers. Bijvoorbeeld in tenderprojecten verzorgt WAGO al in een zeer vroeg stadium de engineering en calculatie, op basis van onze installatietekeningen. En ook tijdens de assemblage en montage zijn de lijnen kort, waardoor we nooit misgrijpen.” In dit project is gekozen voor stekerbare componenten uit de WAGO WINSTA® MIDI serie, vertelt Davorin Marijanovic, specialist building technologies bij WAGO. “Van aansluitkabels tot connectoren. In de Cable-mate kabeldozen van Attema is steeds de overgang gemaakt van conventionele naar stekerbare technieken.”

Minimaal 500 lux op werkvlakniveau

Frisse Scholen klasse B vereist een minimaal lichtniveau op werkvlakniveau van ten minste 500 lux. Om hieraan te voldoen, heeft Harwig Installatiegroep Emmen uitgebreide lichtberekeningen en een lichtplan gemaakt. “In alle ruimtes is gekozen voor energiezuinige LED-panelen, die worden aangestuurd door de aanwezigheids- en bewegingsmelders van Theben Nederland”, aldus Lambers. “Bovendien kan het onderwijzend personeel de verlichting regelen met behulp van schakelaars op de wand.”

Inmiddels zijn de stekerbare DALI-melders met WAGO WINSTA® opgenomen in het standaardassortiment van Theben Nederland.

DALI aanwezigheids- en bewegingsmelders

Theben Nederland adviseert en levert componenten voor intelligente gebouwinstallaties. Van tijd- en lichtregelingen tot en met aanwezigheids- en bewegingsmelders, LED-stralers, ruimtethermostaten en smart home systemen van onder andere KNX en DALI. “In Kindcentrum Siddeburen is gekozen voor onze DALI aanwezigheids- en bewegingsmelders”, vertelt technisch adviseur Ferald van Ark. “Omdat deze sensoren (nog) niet standaard stekerbaar aangesloten konden worden, hebben wij in nauwe samenwerking met Harwig Installatiegroep Emmen én WAGO de installatiemogelijkheden onderzocht. Samen hebben wij een oplossing op maat uitgewerkt, die volledig aan de normen, eisen én het gewenste installatiegemak voldoet. Alle aanwezigheids- en bewegingsmelders in dit project zijn voorzien van een WAGO aansluitkabel en connector. Bovendien hebben wij een schakelbox ontwikkeld, die de aanwezigheids- en bewegingsmelders stekerbaar verbindt met de LED-voeding en eventuele pulsdrukkers (schakelaars). Voor de lokalen hebben wij 17 schakelboxen geleverd die gekoppeld zijn aan 17 theRonda P360-330 DALI-aanwezigheidsmelders. Voor de lokalen is gekozen voor 17 theRonda P360-330 DALI-aanwezigheidsmelders. Ook hebben wij 30 theMova S360-100 bewegingsmelders geleverd, die allemaal door groothandel Technische Unie zijn geprefabriceerd in combinatie met WAGO WINSTA® MIDI.” Lambers: “Door dit gezamenlijk verder af te stemmen, de artikelnummers bij elkaar te zoeken én alles als één pakket bij Technische Unie neer te leggen, hebben Theben Nederland en WAGO ons flink ontzorgd. Niet alleen op de bouw maar ook op kantoor, waar de handjes ook steeds schaarser worden.”

Ondanks de schaarste aan met name kleine componenten konden alle stekerbare technieken just-in-time door Technische Unie op het project worden aangeleverd, benadrukt Marijanovic. “Harwig Installatiegroep Emmen heeft hier goed op ingespeeld, door al in een zeer vroeg projectstadium de (detail)engineering te verzorgen en materialen te bestellen. Deze aanpak hebben wij als zeer prettig ervaren en voorkwam stress bij alle betrokken partijen.”

Egaal lichtniveau, minimaal energieverbruik

Dankzij de DALI aanwezigheids- en bewegingsmelders schakelt de verlichting in de lokalen en algemene ruimtes van Kindcentrum Siddeburen automatisch op tot het juiste lichtniveau, zodra beweging wordt gedetecteerd. “Doordat de lichtoutput exact wordt afgestemd op het aanwezige daglicht, gaan een egaal lichtniveau én energiezuinigheid hand in hand”, aldus Van Ark. “Separate kanalen voor de raam- en gangzijde brengen deze eigenschappen naar het allerhoogste niveau.” Inmiddels zijn de stekerbare DALI-melders met WAGO WINSTA® opgenomen in het standaardassortiment van Theben Nederland.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht