Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Kennisniveau elektrotechnische sector moet omhoog

Kennisniveau elektrotechnische sector moet omhoog

Nederland stapt steeds sneller over op ledverlichting en ook de vraag naar nieuwe technologieën als smart lighting en human centric lighting groeit enorm. Een grote uitdaging bij het voldoen aan deze vraag is het kennisniveau van installateurs. Dat blijkt uit de vierde editie van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport, dat woensdag 2 oktober werd gepresenteerd tijdens de LED + Elektro Business Day in Driebergen.

“We publiceren het Trendrapport sinds 2014 en in die tijd hebben we de markt volwassen zien worden,” vertelt Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. “Bedrijven hebben steeds positievere ervaringen met led en vooral problemen met kleurweergave zijn goeddeels opgelost. Tegelijkertijd zorgen zaken als dimmen, flicker of netvervuiling nog regelmatig voor problemen. Vaak zijn deze te ondervangen door betere communicatie tussen installateurs en fabrikanten. Maar dit vereist wel dat installateurs goed geïnformeerd zijn over alle mogelijkheden.”

Het Nationaal LED + Elektro Trendrapport is gebaseerd op een onderzoek onder fabrikanten, installatiebedrijven, groothandels en andere bedrijven uit de verlichtingssector. Het merendeel van deze respondenten verwacht dat er de komende jaren meer vraag zal zijn naar smart lighting (lampen met eigen sensoren die zichzelf in of uit kunnen schakelen) en human centric lighting (lampen die inspelen op de behoeften van een specifieke gebruiker). Ook hierbij is het kennisniveau van installateurs een mogelijke remmende factor.

“Deze nieuwe technologieën kunnen zorgen voor lagere energiekosten en een hogere productiviteit,” aldus Rolf Heynen. “De snelheid waarmee ze nu opkomen betekent echter wel dat de kennis van elektriciens snel veroudert. Wij sporen de elektrotechnische sector dan ook aan om de komende vijf jaar stevig te investeren in het kennisniveau van personeel en opleidingen van vooral installateurs.”

Ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Techniek Nederland en opleidingsinstituut OTIB, twee partners van het Nationaal LED + Elektro Trendrapport, reageren op deze uitdaging door dit najaar een nieuwe cursus en erkenningsregeling Binnenverlichting te lanceren. Een voorproefje hiervan zal op 13 + 14 november worden gepresenteerd op LED + Elektro, de grootste onafhankelijke vakbeurs voor licht- en elektrotechniek. Hier kunnen installateurs hun kennisniveau ook verhogen door deel te nemen aan meer dan 60 gratis seminars.

Het onderzoek voor het Nationaal LED + Elektro Trendrapport 2020 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in opdracht van vakbeurs LED + Elektro. Het trendrapport kwam mede tot stand met steun van Techniek Nederland, OTIB en Stichting LightRec, en is vanaf nu gratis te downloaden op www.led-elektro.nl/trendrapport

Lezers van deze publicatie kunnen zich gratis registreren voor LED + Elektro door de invitatiecode ‘2019LEDELEKTRO’ in te vullen op www.led-elektro.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.