Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Karakteristieke pand ontvangt BREEAM ‘Excellent’ certificaat

Karakteristieke pand ontvangt BREEAM ‘Excellent’ certificaat

Het stadhuis in Tilburg is volledig duurzaam gerenoveerd en sinds dit jaar in gebruik. Voor de duurzaamheid ontving het pand een BREEAM ‘Excellent’ certificaat. Het gebouw is een uitnodigende ontmoetingsplek geworden voor stadsbestuur, ambtenaren, gemeenteraadsleden en bewoners. Er is een werkcafé en een vergadercentrum waar overlegd kan worden. Ook wordt het Nieuwe Werken toegepast, dankzij diverse flexplekken. Zelfs de burgemeester heeft geen vast kantoor meer. 

Het stadhuis in Tilburg is volledig duurzaam gerenoveerd.

Mix van oud en nieuw

In december 2018 is de verbouwing van het stadskantoor in Tilburg gestart. Architectenbureaus DEDRIE en Common Affairs hebben gewerkt aan het ontwerp van het gebouw. Het karakter van het monumentale pand uit 1971 is daarbij behouden gebleven. Wel zijn er nieuwe elementen toegevoegd, waardoor het stadhuis een mooie mix tussen oud en nieuw is geworden. Er is een nieuwe aantrekkelijke ingang gekomen, waar je makkelijk binnenloopt. Ook is er een groot raam geplaatst van 40 x 5 meter in de raadszaal, met uitzicht op de stad. Doordat de raadszaal voor heel de stad zichtbaar is, is het letterlijk het hart van de stad geworden.

De koude lucht die van de ramen naar beneden ‘valt’, wordt door de Mini Canals opgewarmd en de ruimte ingebracht.

Moderne technieken

Het karakteristieke stadhuis maakt daarnaast gebruik van de modernste technieken. De vernieuwde raadszaal valt op door het licht en de transparantie. De enorme glaswand van zonwerend elektrochroom glas zorgt ervoor dat het zonlicht gedimd wordt als het te fel is. Zonweringen zijn daardoor overbodig. Ook reageert de verlichting slim op activiteit.

Verborgen onder het rooster zit een supersnelle Low-H2O warmtewisselaar die zorgt voor maximale warmteafgifte.

BREEAM ‘Excellent’

De gemeente Tilburg heeft geïnvesteerd in een duurzaam stadhuis, met als gevolg een belangrijk duurzaamheidskeurmerk: BREEAM ‘Excellent’. De bouw is uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek. Er is gekozen voor een renovatie in plaats van sloop en nieuwbouw. Hierdoor konden het bestaande casco en de fundering worden hergebruikt. De nieuwe gevels, daken en vloeren zijn thermisch geïsoleerd. Er zijn veel natuurlijke materialen gebruikt en waar mogelijk hergebruikt. Ook is bewust voor een energiezuinige oplossing voor de liften gekozen. De energie die vrijkomt bij het remmen van de lift, wordt omgezet en opnieuw benut.

De Mini Canal is volledig op maat gemaakt en door Jaga ingemeten. Alle losse componenten zijn aan elkaar gekoppeld en creëren een doorlopend geheel in de vloer van ruim 122 meter lang.

Vraaggestuurd verwarmen

Het gebouw wordt vraaggestuurd en energiezuinig verwarmd en gekoeld middels een warmte- en koudeopslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen. Door het vele glas in het vernieuwde stadhuis was er behoefte aan een passende binnenklimaatoplossing. Van het glas komt veel kou af in de wintermaanden. Jaga werd ingeschakeld om hierover mee te denken en een oplossing te bieden. Er is gekozen voor de Mini Canal. Deze inbouwradiator heeft slechts een hoogte van 9 centimeter. Verborgen onder het rooster zit een supersnelle Low-H2O warmtewisselaar die zorgt voor maximale warmteafgifte. De koude lucht die van de ramen naar beneden ‘valt’, wordt door de Mini Canals opgewarmd en de ruimte ingebracht. Bovendien kan de temperatuur in elk cluster persoonlijk worden afgesteld, dus als een ruimte niet wordt gebruikt, wordt hij ook niet verwarmd.

Doorlopend geheel in de vloer

De Mini Canal is volledig op maat gemaakt en door Jaga ingemeten. Alle losse componenten zijn aan elkaar gekoppeld en creëren een doorlopend geheel in de vloer van ruim 122 meter lang. De toestellen zijn afgedekt met aluminium roosters. Deze passen perfect bij de vloer en de stijl van het gebouw. Dankzij alle duurzame maatregelen bij elkaar wordt er een energiebesparing van 75% gerealiseerd ten opzichte van het oude verbruik.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.