Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

Kantoortoren met in het midden een park

utrecht—central-park-1114_51524273425_o

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | HOMIJ

20 december 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een kantoorgebouw van 90 meter hoog in het midden van Nederland met een heus park erin op 45 meter hoogte. Het klinkt futuristisch, maar het pand werd onlangs opgeleverd. Central Park in Utrecht werd op 6 oktober officieel geopend door André Kuipers. HOMIJ verzorgde alle technische installaties in het kantoorgebouw en de parkeergarage.

Central Park ligt vlak naast Station Utrecht Centraal en is daarmee misschien wel het meest centraal gelegen kantoorgebouw van Nederland. Wat de toren absoluut bijzonder maakt, is de natuur die erin geïntegreerd is, en dat midden in de stad. Op 45 meter hoogte ligt een park dat twee verdiepingen telt, omgeven door glas. Hier kun je een wandeling maken om even bij te komen van het harde werken of elkaar ontmoeten in een groene omgeving. Het uitzicht is bovendien fantastisch.

Om nog meer natuur naar het gebouw toe te brengen, zijn er voorzieningen in en om het gebouw getroffen voor verschillende diersoorten, zoals vleermuiskasten en nestplaatsen voor huismussen en gierzwaluwen.

Een kantoorgebouw van 90 meter hoog in het midden van Nederland met een heus park erin op 45 meter hoogte. Het klinkt futuristisch, maar het pand werd onlangs opgeleverd.

Klaar voor de toekomst

De kantoren werden casco opgeleverd, zodat huurders hun werkomgeving helemaal naar eigen wens en flexibel kunnen inrichten. Central Park telt 23 verdiepingen met een vloeroppervlak van gemiddeld 1.300 m2. De installaties zijn zo ingericht dat ze zowel horizontaal als verticaal verbonden kunnen worden. Veranderingen in de toekomst zijn dus eenvoudig op te vangen. “We hebben in juli 2018 de opdracht gekregen. Na een voorbereiding zijn we begin 2019 gestart met de werkzaamheden in de fundering en kelders”, vertelt Ramon van Vliet, projectmanager bij HOMIJ Technische Installaties. “Aan het begin van het project hebben we met het team naast de scope gekeken naar de uitdagingen en mogelijke risico’s. Na onderzoek kwamen de korte bouwperiode en transport in een binnenstedelijk gebied als mogelijke risico’s naar boven. Met een korte bouwtijd moet je snel monteren. Hier had de prefabricatie van installatiedelen in onze speciaal ingerichte werkplaats een significant voordeel. Dat we daardoor minimale transportbewegingen hoefden te maken, was een bijkomend voordeel.”

De parkeergarage onder het kantoorgebouw heeft drie parkeerlagen onder het maaiveld en twee lagen erboven. In de bovenste drie parkeerlagen zijn de diverse technische ruimtes gerealiseerd, zoals de binnenkomst van de nutsvoorzieningen, WKO en sprinklerruimte. Ook bieden deze lagen ruimte voor een fietsenstalling en logistieke functies. 

Wat de toren absoluut bijzonder maakt, is de natuur die erin geïntegreerd is.

Hoge energieprestatie

De duurzaamheidsambitie was direct erg hoog. Er werd gebouwd volgens de eisen voor BREEAM ‘Excellent’. Daarom wordt er gebruik gemaakt van energiezuinige installaties, submeters voor energie en water, energiezuinige liften en verlichting, PV-panelen op het dak en maatregelen om water te besparen. De energieprestatie van het gebouw is dan ook 21% beter dan vereist volgens het Bouwbesluit. Voor HOMIJ betekende dit dat er een aantal uitdagingen in te vullen waren. Van Vliet: “De implementatie van de installaties in de bouw was uitdagend. Tevens hebben de weersomstandigheden het ons extra moeilijk gemaakt. Mede daardoor ben ik zeer tevreden en extra trots op ons team. Bouwen doe je samen; we hebben een goede samenwerking met elkaar en de onderaannemers ervaren. We hebben het project binnen alle randvoorwaarden samen tot een succes gebracht. Het resultaat mag er zijn!”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht