Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Kantoorpanden energielabel C: onderhoud van de klimaatinstallaties erg belangrijk

Kantoorpanden energielabel C: onderhoud van de klimaatinstallaties erg belangrijk

De nieuwe duurzaamheidseisen voor kantoorpanden: ruim de helft van alle kantoren voldoet hier (nog) niet aan. Kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 m2 moeten per 1 januari 2023 volgens de wet minimaal het energielabel C of hoger hebben. Naar schatting blijkt dat slechts de helft van alle kantoorgebouwen reeds voldoet aan deze eisen. Eén van de belangrijke factoren binnen het energiegebruik van een kantoorpand zijn de klimaatinstallaties. Wat houdt dit energielabel C voor kantoren precies in? Kun je met een klimaatinstallatie voordeel behalen op het energielabel? Welke invloed heeft goed onderhoud van de klimaatinstallatie op het energieverbruik? En wat kunnen de Schilt bedrijven hierin voor u betekenen? U leest het in dit artikel.

Energielabel C kantoren

Een kantoorgebouw voldoet aan het energielabel C als het een primair fossiel energiegebruik heeft van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Volgens een schatting van het RVO heeft op 1 juli 2022 slechts 48% van de kantoorpanden het energielabel C of hoger. Daarmee voldoet ruim de helft van alle kantoorpanden nog niet aan de vernieuwde duurzaamheidseisen die per 1 januari van dit jaar gelden. De laatste jaren is al wel een flinke groei te zien in de stijging van de groene energie labels. Zo zijn tussen 2017 en 2022 de kantoorpanden met een energielabel C of hoger bijna verdrievoudigt.

Energiebesparingsplicht

Als uw bedrijf meer dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruikt, dan heeft u sowieso te maken met de energiebesparingsplicht. Dit wil zeggen dat u alle energiebesparende maatregelen moet nemen die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. De verplichting van minimaal energielabel C voor uw kantoorpand – die zoals eerder besproken vanaf begin dit jaar geldt – is dus een uitbreiding op deze energiebesparingsplicht.

Verduurzamen

Het realiseren van energielabel C – en daarmee het verduurzamen van uw pand – kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld:

  • Stroom opwekken met zonnepanelen
  • Gebruik maken van ledverlichting
  • Isoleren (spouwmuur, vloer en dak – isolatie)
  • Driedubbel glas
  • Besparen op uw energieverbruik d.m.v. het (meer) inzetten van warmtepompen
  • Goed onderhoud van de klimaatinstallaties

Warmtepompen en zonnepanelen

Een manier om het primair fossiel energieverbruik van uw kantoorpand terug te schroeven is het (meer) gebruiken van warmtepompen. Bijvoorbeeld met split airco’s of VRF systemen. Deze installaties zijn erg rendabel en dus zeer energiezuinig in verbruik. Door uw ruimtes bij, of zelfs volledig te verwarmen met een airco of VRF systeem kunt u besparen op de gasrekening en dus ook op het primair fossiel energieverbruik. Bij het gebruiken van warmtepompen is een combinatie met zonnepanelen ideaal. Dit omdat warmtepompen werken op elektriciteit. Door het plaatsen van zonnepanelen kunt u de extra stroom die de warmtepompen verbruiken (gedeeltelijk) zelf opwekken.    

Klimaatinstallaties onderhouden en optimaliseren

Onderzoek heeft uitgewezen dat veel van de klimaatinstallaties in gebouwen niet naar behoren functioneren. Vaak komt dit doordat de installatie verouderd is, niet optimaal is samengesteld of ingeregeld of slecht wordt onderhouden. Uit ISSO publicaties blijkt dat dit maar liefst om 70% van de klimaatinstallaties gaat. Installaties die niet goed functioneren verbruiken aanzienlijk meer energie. Gemiddeld zo’n 25 tot 30%. Dit zijn onnodige kosten en gezien de huidige energietarieven ook nog eens hele dure onnodige kosten. Ook kan het niet goed functioneren van de klimaatinstallatie leiden tot klachten van de gebruikers (uw medewerkers en klanten of bezoekers). Dit met als negatief effect: minder productiviteit en een hoger ziekteverzuim van uw medewerkers. Het goed onderhouden van de klimaatinstallaties voorkomt onnodig energieverbruik en zorgt dus voor een behaaglijker binnenklimaat.

Het is dus belangrijk dat de klimaatinstallaties in uw gebouw optimaal presteren. Ons advies is om uw klimaatinstallaties jaarlijks te laten onderhouden. Zo blijven uw installaties schoon en efficiënt met als voordelen:

  1. Optimale en efficiënte benutting van de installatie
  2. Het draagt bij aan de verduurzaming van uw kantoorpand
  3. Geen onnodige energiekosten

Advies van de Schilt bedrijven

Per 1 januari van dit jaar bent u als kantoorpandeigenaar dus verplicht om minimaal het energielabel C of hoger te hebben voor uw gebouw. Heeft uw kantoorpand nog niet het juiste label? Dan riskeert u een boete of moet u in het slechtste geval uw kantoorpand sluiten. Het is dus raadzaam om tijdig in actie te komen. De Schilt bedrijven zijn al ruim 45 jaar actief in de klimaattechniek branche en dus kunnen we u helpen met advies op het gebied van duurzame installaties. Zo kunnen wij u bijvoorbeeld alles vertellen over lucht-lucht warmtepompen zoals: split airco’s en VRF systemen. En ook voor informatie over luchtbehandelingskasten met warmte terugwinning bent u bij ons aan het juiste adres. Tevens adviseren we u graag over de te zetten stappen om uw installatie zo goed mogelijk te onderhouden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.