Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Kansen in de renovatie van luchtbehandelingskasten
Productie van de ventilatie-units in Kampen.

Kansen in de renovatie van luchtbehandelingskasten

Nieuwe directie ziet toekomst met vertrouwen tegemoet

Het zijn enerverende tijden voor Ned Air. De toonaangevende fabrikant van energiezuinige luchtbehandelings- en warmteterugwinsystemen uit Kampen meldde recent nog de overname per 1 januari van Centrotec Climate Systems, waar Ned Air deel van uitmaakt, door de Italiaanse Ariston Group. Op 20 oktober kwam daar het nieuws bij dat Tom Lammerts benoemd is tot algemeen directeur. Volgens Hans Robben, die tegelijk is aangetreden als commercieel directeur, staat de markt voor grote uitdagingen.

“We staan middenin een energiecrisis en een stikstofimpasse en vermoedelijk aan het begin van een recessie”, begint Robben. “Ned Air is zeer actief in de onderwijsmarkt en daar is de impact van de energiecrisis bijvoorbeeld erg groot. Scholen staan voor een grote opgave om het binnenklimaat te verbeteren en kampen sinds kort met enorm gestegen energielasten. En dat de dilemma’s hierbij groot zijn, blijkt wel uit een gesprek dat ik had met een facilitair manager van een middelbare school. Hij ziet de energierekening oplopen van 400.000 euro naar 1,6 miljoen euro per jaar. ‘Dat zijn 25 fte’s’, zei hij, ‘moet ik die dan ontslaan’?” 

Onlangs werd de tweeduizendste EduComfort schoolventilatie-unit van Ned Air geïnstalleerd.

Mijlpaal

Dit dilemma zal bij veel onderwijsinstellingen spelen. Robben: “Wij kunnen ze daar niet direct bij helpen. Als wij de klimaatsystemen moderniseren zal dat een energiebesparing opleveren, maar daar gaat wel een initiële investering aan vooraf. Met de veelal afgeknepen budgetten zal hier minder ruimte voor zijn.” Dat neemt niet weg dat Ned Air met een succesvol programma voor gezonde schoolventilatie onlangs een mijlpaal bereikte. Van de fabrikant werd namelijk de tweeduizendste EduComfort schoolventilatie-unit geïnstalleerd. Dat betekent dat zestigduizend kinderen en tweeduizend leerkrachten dagelijks profiteren van een gezonde leer- en werkomgeving. Dat betekent ook het hele jaar door meer comfort, betere leerprestaties en minder ziekteverzuim van zowel leerlingen als leerkrachten.

Ontzorgen

De koers en visie van Ned Air blijft ook in 2023 om de luchtkwaliteit in de gebouwde omgeving te verbeteren. Voor Robben is de strategie helder: Ned Air gaat bedrijven ontzorgen. “Wij zijn geen aannemer of installateur, maar een leverancier van een specifiek product dat bijdraagt aan een goed binnenklimaat en comfort. Doordat onze ventilatie-units veel data zoals temperatuur, CO2-gehalte en luchtvochtigheid genereren en we deze data monitoren en analyseren, kunnen we simulaties creëren en de installateur en adviseur nog beter helpen in de keuze van het meest passende ventilatiesysteem en het inrichten van het onderhoud ervan. De dienstverlening rondom onze producten wordt zo steeds beter.”

De ventilatie-units van Ned Air genereren veel data zoals temperatuur, CO2-gehalte en luchtvochtigheid.

Verplicht energielabel

Een ander punt van aandacht is het energielabel voor utiliteitsgebouwen. Robben: “Per 1 januari van volgend jaar is label C verplicht. Ik weet zeker dat heel veel gebouwen hier nog niet aan voldoen en de eigenaren wellicht aanhikken tegen de grote investering die ze nodig denken te hebben. Volgens ons is een belangrijk deel van dat vastgoed met een betrekkelijk kleine investering naar energielabel C te krijgen. Veel luchtbehandelingskasten hebben geen warmteterugwinning. Wij kunnen bestaande luchtbehandelingskasten renoveren door warmteterugwinning toe te passen, evenals nieuwe, zuinigere ventilatoren en moderne regeltechniek. Dit zijn effectieve maatregelen die ook voor de installateur kansen bieden. Gebouweigenaren kunnen bovendien met een bescheiden investering risico’s van boetes en sluitingen voorkomen.”

“Er is dus nog veel te doen”, besluit Robben. “We gaan met frisse zin aan de slag en zien uit naar de samenwerking binnen onze nieuwe ondernemingsstructuur. Want ook internationaal liggen er mooie kansen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.