Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Jeugd Tandarts Zuid, Rotterdam: De beste oplossing voor verwarming, koeling en ventilatie
In de ruimtes met hoge plafonds zijn de kanaalunits netjes in de verlaagde plafonds geïntegreerd.

Jeugd Tandarts Zuid, Rotterdam: De beste oplossing voor verwarming, koeling en ventilatie

‘Jong geleerd is oud gedaan’. Een bekend spreekwoord, dat zeker ook van toepassing is in de tandartszorg. Een gezond melkgebit is de basis voor een gezond en sterk blijvend gebit. In Rotterdam-Zuid wordt hier op bijzondere wijze invulling aan gegeven. Aan de Slinge 150 heeft Jeugd Tandarts Zuid in maart een nieuwe tandartspraktijk geopend, die zich specifiek richt op tandartszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar. In de praktijk maken jonge kinderen voor het eerst kennis met de tandarts. Ook krijgen zij poetslessen, waardoor hun mondgezondheid verbetert. En dat alles in een laagdrempelige, fijne én gezonde omgeving.

De tandartspraktijk is gevestigd in een voormalige orthopediepraktijk. Om de geschakelde plintgebouwen geschikt te maken voor hun nieuwe functie, zijn zij van binnen volledig gestript en opnieuw ingedeeld. In opdracht van Jeugd Tandarts Zuid heeft Koeltechniek Nederland BV de nieuwe klimaatinstallatie ontworpen, geëngineerd en geïnstalleerd. “Ambitie van de tandartspraktijk was de beste oplossing voor verwarming, koeling en ventilatie”, vertelt Furkan Iskender, Managing Partner bij Koeltechniek Nederland BV. “Volledig vraaggestuurd, energiezuinig, 100% gasloos en zonder zichtbare gevel- of raamroosters. Maar ook met een maximaal comfort voor bezoekers én medewerkers. Het 3-pijps LG MULTI V 5 VRF-systeem van Centercon sluit hier naadloos op aan.”

In de behandelkamers zijn alleen de uitblaasroosters zichtbaar. De installatie is mooi weggewerkt in het plafond.

Grote betrokkenheid

Koeltechniek Nederland BV en Centercon kunnen bouwen op een jarenlange relatie, waarin beide bedrijven hun specialistische kennis en knowhow inbrengen. “Centercon is leverancier van al onze klimaatsystemen”, benadrukt Iskender. “Onder andere vanwege de grote betrokkenheid van het bedrijf. De accountmanagers denken al vanaf een vroeg stadium mee in projecten en de producten worden op exact het juiste moment geleverd. Bovendien is hun kwaliteit uitstekend. Voor de tandartspraktijk in Rotterdam hebben Sr. Key Accountmanager Martijn ter Braak én de technisch specialisten van Centercon en LG al in een vroeg stadium meegedacht over de juiste capaciteiten per behandelkamer. Vervolgens hebben zij op basis van onze projecttekeningen (LATS HVAC-tekeningen) én een locatieschouw de beste oplossingen voor dit project geselecteerd en gecalculeerd.”

Gelijktijdig verwarmen en/of koelen

“Met ons 3-pijps LG MULTI V 5 VRF-systeem kan gelijktijdig gekoeld en/of verwarmd worden”, vertelt Ter Braak. “Hierdoor wordt in elke ruimte en in elk seizoen een comfortabel binnenklimaat geborgd. Wanneer er in de ene ruimte een koelvraag is en in een andere ruimte een verwarmingsvraag, dan zorgen onze HR-boxen voor een efficiënte energie-uitwisseling. Er gaat dus geen warmte naar buiten verloren. Bijzonder aan het LG MULTI V 5 VRF-systeem is bovendien dat zowel de temperaturen als luchtvochtigheid worden gemeten.”

In de praktijk maken jonge kinderen voor het eerst kennis met de tandarts, in een laagdrempelige, fijne én gezonde omgeving.

Uitzonderlijk hoog rendement

In de ruimtes zijn dertien kanaalunits met een laag statische druk gemonteerd, in verschillende groottes en in combinatie met twee HR-boxen en een LG ARUM100LTE5 warmtepomp. “De warmtepomp heeft een koelvermogen van 28 kW en een verwarmingsvermogen van 31 kW”, vertelt Ter Braak. “Zelfs bij -10°C buitentemperatuur is nog bijna 100% verwarmingscapaciteit (29,8 kW) beschikbaar. Een COP van 5,55 staat garant voor een uitzonderlijk hoog rendement.” De buitenunit is opgebouwd uit verschillende secties. “Wanneer bij lage buitentemperaturen en een hoge luchtvochtigheid aanrijping (ijsvorming) op de condensor ontstaat, dan kan de buitenunit eenvoudig per sectie ontdooien. Doordat niet het complete systeem hoeft om te schakelen, blijft altijd voldoende capaciteit over om de binnenruimtes te klimatiseren.” Een LG EVO V WTW-unit met koelblok voorziet elke ruimte van voldoende verse en geconditioneerde lucht.

One-stop-shop

Alle producten van Centercon zijn just-in-time en inclusief duidelijke tekeningen én additionele componenten aangeleverd. Van koelleidingen tot plenums, beugels en koudemiddelen. Koeltechniek Nederland BV stond vervolgens in voor de montage. Daarbij kwam de klimaatspecialist uit Weesp voor diverse uitdagingen te staan. “Boven de praktijk bevinden zich seniorenwoningen, waardoor we geluidsoverlast tot een minimum moesten beperken”, vertelt Iskender. “Daarom hebben we zoveel mogelijk schroefwerk van tevoren voorbereid. Omdat de bouwkundige schachten niet toegankelijk waren, hebben we voor de verbinding met de buitenunit een alternatieve oplossing moeten bedenken. Deze werd uiteindelijk gevonden in de schacht van de hemelwaterafvoeren. We hadden slechts dertig centimeter ruimte om de kanalen te laten zakken, maar dit bleek net voldoende.” In de ruimtes met hoge plafonds, zoals bij de receptie, zijn de kanaalunits netjes in de verlaagde plafonds geïntegreerd, vertelt hij. “In de behandelkamers zijn de units bovenop de (technische) entresolvloeren geplaatst, waardoor een naadloze integratie, een optimale esthetiek én een vraaggestuurde regeling uitstekend samenkomen.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.