Vooruitzien is regeren, luidt een spreekwoord. Bij Sauter heeft men dat goed begrepen. Dankzij de expertise die het bedrijf in de loop der jaren heeft opgebouwd, kan Sauter toekomstbestendig werken. De nieuwste innovaties die op de ISH-beurs in Frankfurt werden getoond, onderstrepen de heldere toekomstvisie die Sauter heeft op het gebied van gebouwautomatisering.
We spreken met Eric Kortz, Manager Smart Components & Solutions bij Sauter over de nieuwe smart oplossingen die bijdragen aan een veilige gebouwautomatisering. “Met de introductie van modulo 6 en onze andere innovaties bewerkstelligen we een echte integratie in de IT-wereld, door het ontsluiten van traditionele gebouwautomatisering richting IoT (Internet of Things).”
Met deze pay-off presenteerde Sauter de nieuwste generatie gebouwautomatisering modulo 6 op ISH. Kortz licht toe: “De taal van IoT is MQTT. De taal van gebouwautomatisering is BACnet. Daar is nu MQTT naast gekomen, veilig versleuteld met TLS 1.2. BACnet zelf kent de aankomende BACnet SC (secure connect) update, ook daarop is modulo 6 voorbereid. Beide talen draaien – secure – naast elkaar. MQTT zorgt voor connectiviteit op alle niveaus.”
Kortz ziet Sauter als de koploper op het gebied van IoT en gebouwautomatisering op dit moment. “We waren op ISH de enige die op dit vlak zoveel nieuws presenteerde. Sauter is ervan overtuigd dat deze stap belangrijk is voor de hele wereld van gebouwautomatisering en een stap waar niemand straks meer omheen kan.”
Sauter heeft alles goed voor elkaar en haar Cloudservices nemen een prominente plek in. De Cloudservices scheppen bovendien nieuwe mogelijkheden: “De gemakken die we kennen van home automation – denk aan Google Home, Amazon Alexa en Apple Homekit – komen zo beschikbaar binnen de wereld van de utiliteit. Een mooi voorbeeld is dat voice control nu op utiliteitsniveau ingezet kan worden. Dat lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar we zullen vanzelf ervaren hoe comfortabel dat is op werkniveau. Een gamechanger waardoor nieuwe gebruiksstandaarden zullen ontstaan.”
Waar voorheen gebouwdata via BACnet ontsloten kon worden en conversieslagen nodig had om eenvoudig in de IT-wereld gebruikt te kunnen worden, zorgt MQTT nu voor een naadloze benadering van alle relevante data. Gaan we afscheid nemen van BACnet, is onze vraag? Kortz antwoordt: “Nee, BACnet blijft bestaan. We maken met MQTT een parallelle sprong, veilig en transparant, naar de IT-wereld. Daarmee wordt het analyseren van de datastroom ineens een stuk makkelijker, zijn gegevens toegankelijker en kan er simpel en snel gefilterd, vergeleken en teruggekoppeld worden. Connectiviteit en MQTT gaan hand-in-hand. Via MQTT is monitoring op afstand nog beter uitvoerbaar. MQTT is flexibeler en, met TLS, secure van nature. Monitoring via BACnet kan uiteraard, maar IT en Cloudintegratie zijn omslachtiger en de ermee gepaard gaande kosten zijn hoger. Kijken we naar MQTT, dan zien we dat we de data perfect binnen handbereik hebben, klaar om mee te werken, met minder tussenstappen en veel minder werk. Dat levert onderaan de streep een stuk betrouwbaarheid en een flinke kostenbesparing op.”
Sauter biedt niet alleen de benodigde hard- en software voor de digitale gebouwtransformatie, maar integreert ook. Kortz: “Wie MQTT-apparaten wil koppelen met ons, is van harte welkom. MQTT is volledig open en onze partners werken cross-protocol. Dat wil zeggen dat MQTT op alle niveaus binnengebracht kan worden, ook bij oudere systemen. Daarmee wordt het mogelijk om ook de data die door oudere systemen gegenereerd wordt, beschikbaar te hebben in de Cloud.”
Nauw verbonden met de nieuwe gebouwautomatiseringslijn die Sauter presenteerde, is de eveneens nieuwe serie Smart Actuators. “We toonden onze eerste generatie Smart Actuators, die autonoom werken en secure kunnen verbinden met de Cloud. Simpel gezegd zijn deze devices ‘de handjes’ van IoT. Je kunt er bijvoorbeeld zelf een regelingkring mee maken. Verwarmen en koelen binnen een eigen circuit, dat vervolgens autonoom communiceert met andere IoT devices, in een netwerk of via de Cloud. Met Smart Actuators worden aparte regelaars overbodig.”