Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Is een opleiding van vier weken voldoende?

Is een opleiding van vier weken voldoende?

‘Een heel mooi initiatief, maar je kunt het vak niet in vier weken leren; hooguit wat basiskennis’, ‘Heel aantrekkelijk vanuit financieel perspectief, maar een verarming van de kwaliteit’, ‘Een aap een kunstje leren (…)’ en ‘Tegelijkertijd ook je rijbewijs en VCA?’. Het artikel over de Bootcamp Warmtepompen van Studium, waarin zij-instromers in vier weken worden opgeleid tot gecertificeerd warmtepompmonteur, maakte heel wat los in installerend Nederland. Is een opleiding van vier weken voldoende?

Studium is een erkende technisch opleider met een breed aanbod toegankelijke en praktijkgerichte opleidingen. Van koel- en klimaattechniek tot warmtepomptechniek. “De technische sector staat te springen om nieuwe mensen”, vertelt Peter Koelewijn van Studium. “Bovendien vragen actuele ontwikkelingen zoals de gasketelwet en warmtepompverplichting vanaf 2026 specifieke vaardigheden, die bij voorkeur zo snel mogelijk aangeleerd worden. De meeste bedrijven hebben geen mogelijkheid om medewerkers maanden of zelfs jaren de schoolbanken in te laten gaan. Wij spelen hierop in met een uitgebreid aanbod korte, intensieve en praktijkgerichte trainingen, waarmee bijvoorbeeld nieuwe instromers en zij-instromers de belangrijkste vaardigheden goed en snel onder de knie krijgen.”

De korte trainingen focussen op handelingen die je gaat verrichten in het veld en waar momenteel de meeste vraag naar is.

Voortvarend aan de slag

“Natuurlijk ben je in vier weken tijd geen volleerd monteur”, benadrukt Koelewijn. “Daarmee zouden we alle vaktechnici tekort doen. Wel beschik je over de benodigde kennis en certificaten om voortvarend aan de slag te gaan.” Hij maakt hierbij graag de vergelijking met het autorijbewijs. “Ik denk dat voor iedereen geldt dat je pas écht leerde rijden, toen je je roze papiertje op zak had. Met onze korte opleidingen beogen wij exact hetzelfde. Bijvoorbeeld als gevolg van de nieuwe gasketelwet en BRL200 wetgeving móet je namelijk al gecertificeerd zijn, voordat je überhaupt aan een warmtepompinstallatie of aircosysteem mag werken. Dát is waar onze trainingen in voorzien.”

Van junior monteur tot volleerd specialist

“Uit eigen onderzoek bleek dat veel technische opleidingen slecht aansluiten op de praktijk”, aldus Koelewijn. “Daarom bieden we trainingen zonder onnodige ballast, met de focus op handelingen die je gaat verrichten in het veld en waar momenteel de meeste vraag naar is. Wij delen niet zomaar ‘papiertjes’ uit, maar stomen cursisten in rap tempo klaar voor een erkend STEK- of InstallQ-examen. Bij goed gevolg adviseren wij cursisten altijd om een aantal maanden of zelfs langer als maatje met een ervaren monteur mee te lopen, zodat zij ruim voldoende praktijkervaring kunnen opdoen. Ook als je zzp’er bent. Bovendien bieden wij een uitgebreid aanbod verdiepende modules, die cursisten kunnen volgen zodra zij hier klaar voor zijn. Op deze manier kunnen zij zich stap voor stap ontwikkelen van junior monteur tot volleerd specialist. Precies zoals de markt van nu vraagt én nodig heeft.” Als voorbeeld noemt Koelewijn de verschillende Vakmanschapsroutes die echt voor en door de installatiebranche zijn geïnitieerd en die exact conform de leerdoelen zijn opgebouwd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.