Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
IS DE DC-CONNECTOR VAN DE PV-PANELEN BRANDGEVAARLIJK?

IS DE DC-CONNECTOR VAN DE PV-PANELEN BRANDGEVAARLIJK?

VOORKOM BRAND BIJ PV-DC-CONNECTOREN: 5 TIPS VAN JOOST

Er is nogal wat discussie gaande over het juiste gebruik van de DC-connector van PV-zonnepanelen. Er zijn diverse gevallen bekend waarbij brand is ontstaan door een defecte DC-connector. De meeste defecten ontstaan door verkeerde montage of gebruik van verkeerde producten. NEN1010 stelt vrij duidelijke eisen over het gebruik van connectoren van verschillende fabrikanten. In december 2018 besteedde InstallatieJournaal aandacht aan dit onderwerp, graag geef ik hier een aanvullend inzicht op.

Combineer alleen twee compatibele merken!

Samengevat: als beide fabrikanten aangeven dat de connectoren compatibel met elkaar zijn, ofwel als beide fabrikanten aangeven dat de verschillende connectoren veilig met elkaar te combineren zijn, kunnen de connectoren prima samen gebruikt worden. Als één van de fabrikanten dit niet aangeeft, dan mogen de twee verschillende merken connectoren niet aan elkaar verbonden worden. Dit leidt namelijk tot veiligheidsrisico’s en verhoogt de kans op brand.

De belangrijkste reden van de NEN1010-bepaling is dat de MC4 connector van MultiContact (fabrikant Stäubli) niet een gestandaardiseerd/genormaliseerd product is. De MC4 connector van MultiContact is een eigen productontwikkeling. Doordat deze niet gestandardiseerd of genormaliseerd is, zijn er geen exacte open productspecificaties beschikbaar waar deze connector aan dient te voldoen.
Dit zorgt ervoor dat we nooit met zekerheid kunnen zeggen dat fabrikanten die het product
“gekopieerd” hebben exact dezelfde materialen hebben gebruikt of dezelfde afmetingen. Het resultaat is dat er nooit met 100% zekerheid gesteld kan worden dat de verbinding van twee merken connectoren ook daadwerkelijk gedurende de verwachte levensduur goed blijft werken.

Daarom nogmaals, verbind alleen twee verschillende merken connectoren als beide fabrikanten aan hebben gegeven dat dit veilig is. Het feit dat er helaas al veel branden zijn ontstaan door defecte connectoren, benadrukt het belang om deze tekst in NEN1010 goed te begrijpen.

Hoe ontstaat brand?

DC-connectoren moeten niet direct op de dakbedekking of op schuine daken worden gelegd. In deze Youtube-video is goed te zien wat de gevolgen kunnen zijn.

Maar wat gebeurt er nu precies? Het probleem is dat wartels nooit helemaal waterdicht zijn. De wartel van de connector moet goed aangedraaid worden en daarnaast moet de connector goed in elkaar gestoken worden. In de connector is ook namelijk altijd nog lucht aanwezig. Wanneer de connector direct op het dak ligt, zal door de zon de connector warm worden en daarmee ook de lucht erin. Dit geeft een druk verhoging in de connector wat ervoor kan zorgen dat de lucht langs de wartel buiten de connector wordt geperst. In de avond zal de connector weer afkoelen en ontstaat een onderdruk in de connector. Doordat de onderdruk in de connector ontstaat, kan koude vochtige lucht de connector worden ingezogen wat corrosie veroorzaakt in de elektrische verbinding. Dit zal op termijn overgangsweerstand veroorzaken, gevolgd door oververhitting en dit kan vervolgens leiden tot brand.

5 tips voor het aansluiten van de connectoren

Gebruik alleen compatibele connectoren.

Om bovengenoemde redenen is het belangrijk alleen compatibele connectoren te gebruiken. Uiteraard is het ook mogelijk dat de zonnepanelenfabrikant losse connectoren meelevert zodat deze kunnen worden toegepast. Vergeet niet dat er dan ook gekeken moet worden naar de connector die wordt aangesloten op de omvormer. Gelukkig zijn er ook een aantal omvormerfabrikanten die de juiste connectoren meeleveren.

Het juiste gereedschap.

Gebruik het juiste gereedschap om een connector aan te knijpen is de belangrijkste tip. Een combinatietang of waterpomptang is niet geschikt om een juiste verbinding te maken. Gebruik het gereedschap dat de connectorfabrikant voorschrijft.

Knip de laatste connector van de string af.

Voorkom dat je twee merken door elkaar gebruikt door de laatste connector van een string zonnepanelen af te knippen en de juiste connector aan te knijpen. De juiste connector wil zeggen, de “male” en “female” connector van dezelfde fabrikant. Dit laatste, er vanuitgaande dat alle connectoren van de overige zonnepanelen in de string van dezelfde connector-fabrikant zijn.

Gebruik goed kabelmanagement.

Leg DC-connectoren nooit direct op dakbedekking of op een schuin dak. Zorg dat de bedrading en connectoren worden bevestigd in een kabel- of draadgoot. Of breder gezegd, zorg dat de bedrading en connectoren worden bevestigd tegen de draagconstructie op een plaats waar zo min mogelijk water langs loopt.

Installeer zorgvuldig.

Door de wartel met zorg dicht te draaien verklein je de kans op vocht in de connector. Zorg er bovendien voor dat je de connector goed in elkaar steekt. Ook hierdoor verklein je de kans op water in de connector en dus op brand. Tot slot, let er goed op datbundelbandjes van de kabels niet te dicht bij de connector zitten. Zo voorkom je dat de DC-kabel scheef in de wartel komt te zitten en de kans op wateropname vergroot wordt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.