Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘IoT en cloudoplossingen zijn een logische volgende stap voor gebouwautomatisering’

‘IoT en cloudoplossingen zijn een logische volgende stap voor gebouwautomatisering’

De wereld van gebouwautomatisering is volop in beweging. Waar we ongeveer tien jaar geleden de overstap hebben gemaakt van eigen protocollen naar open BACnet-standaarden, vindt nu een verschuiving plaats naar de taal van IoT (Internet of Things): MQTT. “Het automatiseren van processen wordt steeds meer een IT-aangelegenheid”, vertelt Eric Kortz, Manager Smart Components & Solutions bij Sauter. “Niet per se omdat de branche of techniek dit vereist, maar vooral omdat gebruikers grote behoefte hebben aan meer informatie, connectiviteit en gebruiksgemak. De afgelopen jaren zijn gebruikers snel gewend geraakt aan mobiele en home automation systemen; die functionaliteit is nu ook beschikbaar voor de utiliteit. IoT en cloudoplossingen zorgen hierbij voor een flinke versnelling.”

Naast de bekende protocollen zullen we ook IoT-protocollen in onze systemen gaan integreren. Zodat onze gebruikers niet alleen via BACnet kunnen communiceren, maar ook naadloos in iedere cloudoplossing kunnen integreren.”

 

Waar voorheen gebouwdata via BACnet ontsloten kon worden en conversieslagen nodig had om eenvoudig in de IT-wereld gebruikt te kunnen worden, zorgt MQTT voor een naadloze benadering van alle relevante data. “BACnet zal de komende jaren blijven bestaan, maar met het IoT-protocol MQTT maken we een parallelle sprong, veilig en transparant, naar de IT-wereld. Daarmee wordt het analyseren van datastromen ineens een stuk eenvoudiger, worden gegevens nog toegankelijker en kan er simpel en snel gefilterd, vergeleken en teruggekoppeld worden. Connectiviteit en MQTT gaan hand-in-hand en maken bijvoorbeeld monitoring op afstand nog beter uitvoerbaar. MQTT is bovendien flexibeler en, dankzij een TLS 1.2-versleuteling, secure van nature. Monitoring via BACnet kan uiteraard, maar IT- en cloudintegratie zijn dan omslachtiger en de ermee gepaard gaande kosten hoger. Kijken we naar MQTT, dan zien we dat we alle relevante data perfect binnen handbereik hebben, klaar om mee te werken, met minder tussenstappen en met veel minder werk. Dat levert onderaan de streep een stuk betrouwbaarheid en een flinke kostenbesparing op.”

Building IoT (BIoT)

“Wij zijn als één van de eersten in ons vakgebied overgestapt op het open BACnet-protocol. En ook nu lopen we weer voorop in de markt”, vertelt Kortz. “Als organisatie zien wij IoT en cloudoplossingen als een logische volgende stap in gebouwcommunicatie. Naast de bekende protocollen zullen we daarom ook IoT-protocollen in onze systemen gaan integreren. Zodat onze gebruikers niet alleen via BACnet kunnen communiceren, maar ook naadloos in iedere cloudoplossing kunnen integreren. Ongeacht of klanten kiezen voor Amazon Web Services, Microsoft Azure of Google.” Het ontsluiten van data in de cloud biedt gebruikers diverse voordelen, vertelt hij. “Zo kan de volledige capaciteit en infrastructuur van de cloud worden benut en wordt benchmarking nog eenvoudiger. Gebruikers zijn vrij om hun eigen platform te kiezen en kunnen in de cloud het beste van de IT-wereld combineren met het beste van gebouwautomatisering.”

Als eerste product heeft Sauter de ecos ruimteregelaar voorzien van het MQTT-protocol.

 

Security by design

Voor klanten die willen overstappen naar de cloud kan Sauter bestaande BACnet-installaties naadloos uitbreiden met MQTT. “Nieuwe installaties kunnen volledig IoT-gebaseerd zijn”, vertelt Kortz. “Als eerste product hebben we onze ecos ruimteregelaar voorzien van het MQTT-protocol. Daarnaast wordt begin 2020 Sauter modulo 6 op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Modulo 6 is een nieuwe gebouwautomatiseringslijn voor alle gebouwgebonden installaties, met een sterkere performance en grotere capaciteit. In modulo 6 draaien open BACnet- en IoT-protocollen secure naast elkaar. Zo is de automatiseringslijn voorzien van de IT-beveiligingen die aan cloudoplossingen worden gesteld, waaronder een standaardmatige TLS dataversleuteling. Naar verwachting komt er eind dit jaar bovendien een update van BACnet,

BACnet SC (secure connect), waarop modulo 6 reeds is voorbereid. Bij de ontwikkeling van modulo 6 hebben we de nieuwe CyberSecurity for Industrial Automation Systems norm (IEC 62443) als richtlijn genomen.”

De duidelijk keuze van Sauter voor IoT zal komend jaar nog duidelijker zichtbaar worden met de nieuwe serie Smart Actuators (aandrijvingen), die volledig autonoom kunnen functioneren en secure kunnen verbinden met andere IoT-devices en de cloud. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.